Айс Кьюб

Справжнe iм’я цього актора та спiвака – О’Ши Джексон. Найвiдомiший представник <гангстерського репу>, як не дивно, народився у нормальнiй працюючiй родинi i провiв своe дитинство в одному з благополучних центральних районiв Лос-Анджелесу. Вiн народився 15 червня 1969 р. Музикою не цiкавився до дев’ятого класу. Якось О’Ши спробував за компанiю з однокласником римувати, i у нього вийшло напрочуд непогано.

Справжнe iм’я цього актора та спiвака – О’Ши Джексон. Найвiдомiший представник <гангстерського репу>, як не дивно, народився у нормальнiй працюючiй родинi i провiв своe дитинство в одному з благополучних центральних районiв Лос-Анджелесу. Вiн народився 15 червня 1969 р. Музикою не цiкавився до дев’ятого класу. Якось О’Ши спробував за компанiю з однокласником римувати, i у нього вийшло напрочуд непогано. В останнi шкiльнi роки реп став головним захопленням Джексона. Змiнивши iм’я на Айс Кьюб, вiн зiбрав свiй перший колектив C.I.A. i почав виступати на клубнiй сценi Лос-Анджелесу. Наступним кроком були пробнi студiйнi записи власних творiв. У 1986 р. молодий репер створив спiльний проект зi своiм колегою та однодумцем Доктором Дре – Niggaz With Attitude (N.W.A.); до них також приeднались ще двi знаменитостi лос-анджелеськоi сцени – Iзi-I та Рон-де-Ву. Проте через рiк Кьюб вирушив у Фенiкс вивчати архiтектуру, бо тодi ще не був упевнений у тому, що знайде у музицi своe покликання. Пiсля року студентського життя Айс повернувся в Лос-Анджелес i якраз встиг до закiнчення роботи над скандально вiдомим дебютом N.W.A. (1988).

Без будь-якоi пiдтримки з боку ЗМI цей альбом через рiк пiсля виходу став хiтом: розiйшлося три мiльйони дискiв. Його критикували навiть спiвробiтники ФБР, яким не сподобався трек Кьюба . Зараз критики вважають найбiльш значним альбомом пiсля Sex Pistols i переломним релiзом в iсторii хiп-хопу. <Ми вiдкрили дверi усiм, хто хотiв чесно та вiдкрито висловлювати своi думки, не прикрашаючи дiйснiсть i не замовчуючи факти>, – вважаe Кьюб.
Пiсля виходу альбому Айс вирiшив розпрощатися з колективом через постiйнi конфлiкти з менеджерською командою. У 1989 р. вiн залишив N.W.A. i разом з продюсерською командою Bomb Squad пiдготував в Нью-Йорку сольний дебют , який мав великий успiх. Потрапивши у магазини весною 1990 р., вiн вже через два тижнi став золотим. Втiм, були й незадоволенi: тексти Кьюба були сповненi агресii.

Айс змiг зайнятися створенням власноi корпорацii та продюсуванням, наприкiнцi 1990 р. випустив мiнi-диск , а у 1991-му дебютував у кiно роллю в кримiнальнiй драмi Джона Сiнглтона <Хлопцi з нашого кварталу>. У 1992 р. репер прийняв iсламську вiру, що вплинуло на його треки, написанi для нового альбому , тираж якого досяг мiльйонноi вiдмiтки за першi ж чотири днi.
Саме кiнематограф став основним напрямком кар’eри Кьюба у шоу-бiзнесi, коли iнтерес до <гангстерського репу> пiшов на спад. Вiн знову знявся у Сiнглтона (у картинi <Вища освiта>), а для стрiчки <П'ятниця> (1995) сам написав сценарiй, взяв на себе продюсерськi обов’язки i виконав головну роль. Через три роки Айс дебютував у режисурi фiльмом <Клуб гравцiв>, а <Анаконда>, в якiй вiн знявся разом з Дженнiфер Лопес, зiбрала у США понад 65 млн. доларiв. Ще одним хiтом Кьюба стало продовження <П'ятницi>, яке очолило список лiдерiв прокату на початку 2000 р.

Останнiм часом зiрку репу можна часто побачити у ролях крутих героiв. В <Трьох королях> (1999) Кьюб полював за скарбами в компанii Джорджа Клунi та Марка Валберга, в <Привидах Марса> (2001) Джона Карпентера разом з Наташею Хенстрiдж вiдбивався вiд ворогiв на далекiй планетi, а в <Обертовому моментi> (2004) очолював банду рокерiв-шибайголiв. I хоча Три iкси-2, перша сольна робота актора у жанрi <екшн>, не мала очiкуваного успiху (24 млн. доларiв у США), вiн все ж таки може похвалитися цьогорiчним хiтом: комедiя <Ми вже там?>, де Кьюб виконав головну роль, зiбрала в американському прокатi понад 76 млн. доларiв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *