Гладiатор

Гладiатор (Gladiator / Гладиатор). США, 2000. Режисер Рiдлi Скотт. У ролях: Расселл Кроу, Хоакiн Фенiкс, Коннi Нiльсен, Олiвер Рiд, Рiчард Харрiс, Дерек Джакобi.

Iнтер, недiля 23 жовтня, 21.00

Коммод (Фенiкс), iмператор Римськоi iмперii, знищуe родину генерала Максiмуса (Кроу), оскiльки вважаe його головним суперником у боротьбi за владу. Сам полководець потрапляe у рабство i через певний час повертаeться у Рим в якостi гладiатора…

Гладiатор (Gladiator / Гладиатор). США, 2000. Режисер Рiдлi Скотт. У ролях: Расселл Кроу, Хоакiн Фенiкс, Коннi Нiльсен, Олiвер Рiд, Рiчард Харрiс, Дерек Джакобi.

Iнтер, недiля 23 жовтня, 21.00

Коммод (Фенiкс), iмператор Римськоi iмперii, знищуe родину генерала Максiмуса (Кроу), оскiльки вважаe його головним суперником у боротьбi за владу. Сам полководець потрапляe у рабство i через певний час повертаeться у Рим в якостi гладiатора…

Англieць Скотт ризикнув звернутись до популярного у 50- та 60-тi роки жанру iсторичних суперколосiв, витративши на свiй проект 103 млн. доларiв. Вiн дуже ретельно вiдтворив звичаi та побут мешканцiв стародавньоi iмперii (було створено 10000 костюмiв i 25000 екземплярiв зброi). У зйомках, якi проходили у Марокко, Iталii та Англii, окрiм акторiв, взяли участь 1000 статистiв, котрi витримали двохтижневi тренування. Декорацiю частини Колiзею, збудовану у натуральний розмiр, за допомогою новiтнiх технологiй перетворили на велетенську споруду, заповнену 30 тисячами “вiртуальних статистiв”. Комп’ютер також використовували для “оживлення” макетiв тигрiв в епiзодах двобоiв на аренi. Усi зусилля та витрати виправдалися: за перший тиждень прокату стрiчка принесла 35 млн. доларiв, а загальна сума ii зборiв у США сягнула понад 165 мiльйонiв. Однак Скотт неодноразово пiдкреслював в iнтерв’ю, що знiмав не лише розважальний фiльм. Вiн значно переробив початковий сценарiй, посиливши трагiзм долi головного героя i додавши саркастичнi спостереження про взаeмозв’язок шоу-бiзнесу та полiтики. Майстер видовищного кiно провiв паралелi мiж стародавнiм i сучасним суспiльством та оригiнально побудував вiзуальний ряд уявлень язичника про життя пiсля смертi. Вдалим був i вибiр режисером головного виконавця. Новозеландець Кроу дуже переконливо зiграв свою роль, одразу перетворившись на нового фаворита “фабрики мрiй”.

4 коментаря для “Гладiатор”

  1. Фільм дійсно еффектний:чудово зняті батальні сцени, класні костюми, фантастичні зйомки, але все це тьмяніє перед грою акторів. Завдяки цьому фільму я відкрила для себе таке новозеландське чудо як Рассел Кроу. Хоакін Фенікс просто приголомшливий!!!!!!!!!! Картину можна переглянути лише заради них. Коротше раджу всім: тут знайдете і ,дуже натурально зняті ,бої , і любов, і історичні факти…
    Ave, caesar, morituri te salutant!

  2. Величезне “СПАСИБІ” Рідлі Скотту за неперевершений кіношедевр!!! Кінострічка насправді приголовшлива і я дійсно отримала максимальне задоволення від її перегляду. Гра акторів, особливо Рассела Кроу, захоплює кожним рухом, кожним поглядом, кожним подихом, викликає масу позитивних емоцій, а також кожну чуйну людину з серцем (навіть чоловіків) доводить до захлинання слізьми…. З приводу цього мій особистий вже 16-й (…і не останній) перегляд фільму ще раз доводить, що перевтілена гра акторів має просто величезне значення. І я впевнена в тому, що Рассел Кроу, незважаючи на недоліки, які присутні в характері кожної людини, є актором від Бога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Непоганий фільм, – тобто успішний вибір містером Кроу ролі, що стала першоосновою кар’єри на початку нового тисячоліття. Фільм саме непоганий(потягне десь на трійку), і аж ніяк не шедевр, бо є ліпший – “Ігри розуму”, кажіть мені, що хочете, але “Гладіатор” у цьому випадку відходить на задній план. Геніальний божевільний, тобто Неш, у виконанні Кроу, безсумнівно, кращий.
    Хоакін Фенікс, звичайно, красень ще той – оминають, чомусь, його нагороди, хоча, не оскари оприділяють визнання актора глядацькою публікою, тому в нього все ще попереду. Знімаючись в кіно раз в п’ятирічку, актор змушує своїх прихильників затамувати подих від його гри, ніби на межі життя і смерти, у кожному новому фільмі.
    Окремо хотілося б наголосити на кіноляпи – їх у фільмі чимало(наприклад, містична поява синіх джинсів в одному з епізодів), але справжні кінофани(поціновувачі кіно) не звертають на такі дрібниці уваги, і правильно роблять.
    All in all, фільм вартий перегляду, хоч би що писали про нього прискіпливі скептики(це я про себе), адже головне – це власне сприйняття глядачем фільму і тільки можливість, тільки на цій підставі, робити певні висновки.:)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *