Еон Флакс

Час вiдкривати сезон вiдстрiлу клонiв. Просто зашкалюe кiлькiсть слабких, пересiчних чи просто поганих фiльмiв на цю тему. “Еон Флакс” належить саме до останньоi категорii.

Це одна з тих стрiчок, переглядаючи якi, намагаeшся зрозумiти: на що ж вони розраховували? На спецефекти? Для хiтового рiздвяного бойовичка iх тут замало, i вони не дуже вражаючi. У порiвняннi з цieю нудотою “Острiв” може здатись зразком якiсного видовищного фантастичного екшна. На iм’я минулорiчноi лауреатки “Оскара”? Шкода, але роль ляльки-встаньки а-ля Лара Крофт iй пасуe набагато менше, нiж Анжелiнi Джолi. I Айлiн Ворнос з “Монстра”, i Гiльза Бессе з “Голови у хмарах” (ролi, взагалi-то дуже далекi вiд iдеалу) викликають емоцiй в сто разiв бiльше, нiж дерев’яна Еон. Якщо б в фiналi вона отримала цеглиною по лобi, навряд чи хтось засмутився б. Про акторство у даному випадку не йдеться зовсiм, що ж стосуeться iншого… Пiдстрижи волосся i пофарбуйся в чорний колiр – чи не таку пораду давав сатана Аль Пачiно героiнi Шарлiз в “Адвокатi диявола”, щоб змусити ii чоловiка Кiну Рiвза забути про неi? Чомусь згадалось, хоча це, звичайно ж , справа смаку i до художнiх якостей картини не маe жодного вiдношення.

Час вiдкривати сезон вiдстрiлу клонiв. Просто зашкалюe кiлькiсть слабких, пересiчних чи просто поганих фiльмiв на цю тему. “Еон Флакс” належить саме до останньоi категорii.

Це одна з тих стрiчок, переглядаючи якi, намагаeшся зрозумiти: на що ж вони розраховували? На спецефекти? Для хiтового рiздвяного бойовичка iх тут замало, i вони не дуже вражаючi. У порiвняннi з цим опусом “Острiв” може здатись зразком якiсного видовищного фантастичного екшна. На iм’я минулорiчноi лауреатки “Оскара”? Шкода, але роль ляльки-встаньки а-ля Лара Крофт iй пасуe набагато менше, нiж Анжелiнi Джолi. I Айлiн Ворнос з “Монстра”, i Гiльза Бессе з “Голови у хмарах” (ролi, взагалi-то дуже далекi вiд iдеалу) викликають емоцiй в сто разiв бiльше, нiж дерев’яна Еон. Якщо б в фiналi вона отримала цеглиною по лобi, навряд чи хтось засмутився б. Про акторство у даному випадку не йдеться зовсiм, що ж стосуeться iншого… Пiдстрижи волосся i пофарбуйся в чорний колiр – чи не таку пораду давав сатана Аль Пачiно героiнi Шарлiз в “Адвокатi диявола”, щоб змусити ii чоловiка Кiну Рiвза забути про неi? Чомусь згадалось, хоча це, звичайно ж , справа смаку i до художнiх якостей картини не маe жодного вiдношення.

Та й немаe у неi цих художнiх якостей. Про Терон вже сказано. Мартону Чокашу цього разу довелось грати романтичного героя, але змусити глядача абстрагуватись вiд черги своiх екранних негiдникiв вiн не змiг: то зробить вигляд, що вiн непоганий хлопець, а то раптом погляне зловiсним поглядом. От i вирiшуeш разом з героiнею, вбивати його чи нi, тiльки, на вiдмiну вiд неi, до остаточного рiшення прийти так i не вдаeться. Особа головного негiдника настiльки очевидна, що сценаристи навiть не намагаються побудувати навколо неi iнтригу, викладають цей “козир” пiсля першоi ж чвертi фiльму. Решта ж сценарiю – сумiш апокалiптичноi маячнi, клонiчноi маячнi, мелодраматичноi маячнi i просто маячнi. Негритянка з руками замiсть нiг – жарт добрий, але одноразовий.

Принаймнi одне стрiчка робить добре – працюe як протиотрута вiд самоi iдеi клонування. Тому що вона навiюe таку смертельну нудьгу, що виникаe вiдраза вiд самоi думки про те, що щось хоча б трiшки подiбне дiйсно може статися.

7 коментарів для “Еон Флакс”

  1. — Це одна з тих стрiчок, переглядаючи якi, намагаєшся зрозумiти: на що ж вони розраховували?

    Вадим, рассчитывали на ооочень очень стильное кино, которого так же ооочень мало. Это невероятно красивый, продуманный и еще более невероятно стильный фильм, каких еще поискать надо. Вот на это и рассчитывали и по моему удалось, мне фильм понрваился, впечатляет.

  2. Цiнителiв таких ну дуууужжже стильних фiльмiв знайшлось небагато – провалився в прокатi повнiстю. Тому
    питання, на що вони розраховували, все ще актуальне.

  3. А ти Вадим конформiст в кiнематографi?
    Менi особисто всерiвно скiльки таких шанувальникiв. Важливо що фiльм хороший вийшов i дивитись його менi подобається.

  4. Конформiст чи нi – нехай судять за тим, що пишу, тут це питання обговорюватись не буде.
    Просто факт – фiльм, розрахований як суто комерцiйний продукт i який має оцiнюватись саме за такими критерiями, успiху не мав. Що комусь подобається – чудово. Будь-який фiльм заслуговує на рiзнi точки зору.

  5. Мистецтво має бути зрозумiлим для багатьох. Інакше це не мистецтво, а “випендрьож”.
    Щодо фiльму – п”ять балiв за стильнiсть кiберпанку, два за сценарiй та режисерську роботу. В цiлому – три. З плюсом за Шарлiз.
    Отака моя думка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *