Трістан та Ізольда

Вже на початку, після того, як зла кровожерлива дитина вбиває безневинного зайця, стає зрозуміло, що нічим хорошим це не закінчиться.

На щастя, переносити дію класичного сюжету в сучасність, як це зробили б кілька років тому, цього разу не стали – після того, як осучаснили половину Шекспіра і багато чого ще, цей прийом всім набрид. Автори нової версії “Трістана та Ізольди” обмежились запрошенням на головні ролі популярних молодих акторів. Те, що у 90-х з’явилась традиція брати на ролі молодих класичних персонажів молодих акторів, – це добре: всім набридли сорокарічні Гамлети і тридцятирічні Джульєтти. Але такий підхід має і певні наслідки. Джеймс Франко – актор небезталанний (про це свідчать, звичайно, не “Спайдермени”, а, наприклад, роль хлопця-жиголо в “Сонні” Ніколаса Кейджа), але тут сценарій дає йому можливість продемонструвати емоції на рівні Анакіна Скайуокера – для когось це плюс, але не для всіх точно.

Вже на початку, після того, як зла кровожерлива дитина вбиває безневинного зайця, стає зрозуміло, що нічим хорошим це не закінчиться.

На щастя, переносити дію класичного сюжету в сучасність, як це зробили б кілька років тому, цього разу не стали – після того, як осучаснили половину Шекспіра і багато чого ще, цей прийом всім набрид. Автори нової версії “Трістана та Ізольди” обмежились запрошенням на головні ролі популярних молодих акторів. Те, що у 90-х з’явилась традиція брати на ролі молодих класичних персонажів молодих акторів, – це добре: всім набридли сорокарічні Гамлети і тридцятирічні Джульєтти. Але такий підхід має і певні наслідки. [Джеймс Франко->james-franco] – актор небезталанний (про це свідчать, звичайно, не “Спайдермени”, а, наприклад, роль хлопця-жиголо в “Сонні” [Ніколаса Кейджа->nicolas-cage]), але тут сценарій дає йому можливість продемонструвати емоції на рівні Анакіна Скайуокера – для когось це плюс, але не для всіх точно.

З акторів найбільше цікавий Руфус Сьюелл, хоча б тому, що з самого початку інтригує питання: як актор, що спеціалізується на ролях “темних лицарів”, зможе зіграти шляхетного лорда? Він робить це цілком переконливо, тоді як аура його попередніх ролей привносить в образ трохи чорної фарби, необхідної для того, щоб підтримувати в другій половині фільму хоч якусь напругу.

Мінімальний (як для голлівудської історичної постановки) бюджет сприяє тому, що картина сприймається саме як мелодрама, а не масштабне полотно, моду на які “фабрика мрій” в останні роки намагається відродити. Декорацій не так багато і вони не вражають, немає сильних батальних сцен, а кілька відносно непогано знятих двобоїв погоди не роблять. Тому тим, хто розраховує побачити мелодраму на тлі історичних подій, не слід чекати особливого розмаху у відтворенні цих подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *