Чудова афера: просто приємний фільм від режисера-перфекціоніста

Рідлі Скотт – один з найвідоміших режисерів Голівуду, незважаючи на дуже невелику фильмографію – всього 18 фільмів за 40 років кар’єри (ще кілька разів брав участь у серіалах і три фільми зараз перебуває на стадії підготовки), але таких, котрі стали стандартами у своїх напрямках – це і фантастичні трилери (“Чужий”), історичні драми (“Гладіатор” і “Царство небесне”), фантастичні бойовики (“Той, що біжить по лезу”), військові фільми (“Падіння чорного яструба”, “Солдат Джейн”) або навіть соціальні драми (“Тельма та Луїза”). Він часто змінював жанри, більшість його фільмів бути визнано публікою, але йому знайомі і провали в кар’єрі – після тієї ж “Солда Джейн” йому довелося на якийсь час навіть залишити “велике” кіно.

[Рідлі Скотт->ridley-scott] – один з найвідоміших режисерів Голівуду, незважаючи на дуже невелику фильмографію – всього 18 фільмів за 40 років кар’єри (ще кілька разів брав участь у серіалах і три фільми зараз перебуває на стадії підготовки), але таких, котрі стали стандартами у своїх напрямках – це і фантастичні трилери (["Чужий"->alien]), історичні драми (["Гладіатор"->gladiator] і ["Царство небесне"->kingdom-of-heaven]), фантастичні бойовики (["Той, що біжить по лезу"->blade-runner]), військові фільми (["Падіння чорного яструба"->black-hawk-dawn], "Солдат Джейн") або навіть соціальні драми ("Тельма та Луїза"). Він часто змінював жанри, більшість його фільмів бути визнано публікою, але йому знайомі і провали в кар’єрі – після тієї ж "Солда Джейн" йому довелося на якийсь час навіть залишити "велике" кіно.

Його фільм "Велика афера" – спроба зіграти на полі кримінальної драми. Головний герой Рой Уоллер – безнадійно хвора людина . У нього стільки фобій, що дивно, як він ще не знаходиться в спеціалізованому закладі в одній палаті з черговим Наполеоном. У нього і мезофобія (острах бруду), і світлобоязнь, і навіть така, якій ще назви не дали – усі двері він зачиняє три рази підряд. У нього в будинку стерильна чистота, жалюзі завжди закриті, а напоготові є комплект стерильних рукавичок. Щодня він приймає таблетки, котрі нелегально отримує у свого психіатра, і без них відразу починає божеволіти. А заробляє він на психіатра шахрайством, хоча сам воліє називати себе "комбінатором". Рой зі своїм напарником Френком придумують різні оборудки з виманювання грошей у американців – наприклад, продають дешеві дрібнички за великі гроші під приводом лотереї з дорогими призами. Інколи їм трапляються і дуже багаті люди, тоді вони реалізовують більш хитрі комбінації. У Роя та Френка саме з’явився такий багатий клієнт, але випадково Рой впускає в каналізацію усі свої таблетки. Через деякий час у нього починається загострення всіх його фобій і він біжить до іншого психіатра, оскільки його особистий виїхав неведомо куди. Новий доктор підозрює, що Рой здоровий фізично, а його фобії – всього лише наслідки Роєвої нечистої совісті. Він починає по-справжньому лікувати дивного пацієнта, одного разу викликаючи у нього спогад про колишню дружину, з якою Рой розлучився, коли вона була вагітна. В результаті в житті Роя з’являється  дочка-підліток, що постійно свариться з мамою і всі частіше ночує у нього вдома. Під час одного з моментів відвертості з нею він розповідає про свою справжню "роботу" і навіть проводить "навчання по шахрайству". Звичайно діти і злочини несумісні, тому налагоджене життя Роя починає тріщати та руйнуватись.

Найперше, що потрібно відзначити в цьому фільмі – чудову гру [Ніколаса Кейджа->nicolas-cage]. Так передати людину, мозок якої роздирає безліч фобій, шахрая, що в той же час здатного на ніжні почуття до раптово віднайденої дочки, мало хто здатний. Другий плюс – цікавий сюжет, за що потрібно завдячувати літературній основі сценарію – однойменному роману письменника Еріка Гарсія. Вгадати усі сюжетні повороти особисто мені не вдалося, тож думаю, що більшість глядачів чекає досить несподіванок. І третій – справді чотирнадцятирічна Елісон Ломан, що зіграла його новознайдену дочку. Далеко не кожен підліток зможе так добре зіграти і дитину, і дорослу дівчину в одному фільмі.

Якийсь вплив Рідлі Скотта в цьому фільмі чомусь зовсім не відчувається, напевно тому фільм і не вийшов шедевром, проте просто гарні фільми теж приємно дивитися.

5 коментарів для “Чудова афера: просто приємний фільм від режисера-перфекціоніста”

  1. Фільм справді легкий і приємний, тримає увагу до самого кінця як поворотами сюжету, так і змінами тональності – легка кримінальна комедія переростає в бойовичок і навіть особисту драму, все в хорошому ритмі і з добре виваженими деталями. Кейдж чудовий 🙂 Можу назвати всього два фільми, де він цікавий як актор – цей і Адаптація.

  2. і мені сподобався фільм.
    Сюжет настільки закручений , що після перегляду ще деякий час сиділа обмізковувала – як же ж це воно все так вийшло??? 🙂
    Микола Кейдж вкотре довів, що уміє грати ролі не лиже сильних фізично парубків, а також і слабких, і божевільних – він уже майстер свого ремесла!

    п.с. гарна рецензія, дякую за цікаві відомості з фільмографії творців 😉

  3. IMDB ше пише таку цитату:
    ” Alison Lohman went to the audition dressed and acted like a 14-year-old girl. Ridley Scott only realized her real age when she told him. She was 22 at the time.”
    : )))
    (фільм мабуть починали знімати у 2001 чи 2002 році тому їй було тоді 22)

  4. Так, помилився, заплутався у десятках років…
    Перепрошую за прикре непорозуміння… буду намагатись надалі рахувати ретельніше….
    🙁

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *