Матриця: Перезавантаження

Матриця: Перезавантаження (The Matrix: Reloaded / Матрица: Перезагрузка). США, 2003. Режисери Ларрі і Енді Вачовскі. У ролях: Кіану Рівз, Лоренс Фішберн, Керрі-Енн Мосс, Х’юго Вівінг, Джейд Пінкетт-Сміт, Моніка Беллуччі, Гаррі Леннікс, Глорія Фостер, Ламберт Вілсон.

1+1, неділя 3 вересня, 20.00

Нео (Рівз), Морфей (Фішберн) та Трініті (Мосс) намагаються захистити підземне місто Зіон – останню схованку людей, про існування якої нарешті дізнались безжалісні машини. Для цього героям потрібно проникнути у світ Матриці і перезавантажити її…

Матриця: Перезавантаження (The Matrix: Reloaded / Матрица: Перезагрузка). США, 2003. Режисери Ларрі і Енді Вачовскі. У ролях: [Кіану Рівз->keanu-reeves], [Лоренс Фішберн->lawrence-fishburn], [Керрі-Енн Мосс->carrie-ann-moss], [Х’юго Вівінг->hugo-weaving], Джейд Пінкетт-Сміт, Моніка Беллуччі, Гаррі Леннікс, Глорія Фостер, Ламберт Вілсон.

1+1, неділя 3 вересня, 20.00

Нео (Рівз), Морфей (Фішберн) та Трініті (Мосс) намагаються захистити підземне місто Зіон – останню схованку людей, про існування якої нарешті дізнались безжалісні машини. Для цього героям потрібно проникнути у світ Матриці і перезавантажити її…

Перша [«Матриця»->matrix] зібрала у світовому прокаті понад 450 млн. доларів. Тому продовження фантастичного бойовика братів Вачовскі з самого початку вважались у Голлівуді «суперпроектами». Підготовка до зйомок тривала півроку. Актори чотири місяці вчилися володіти власним тілом та зброєю, потім три тижні тренувалися з 12 постановниками трюків. Режисери збирались віддати роль одного з нових персонажів зірці східних бойових мистецтв, вели переговори з [Джетом Лі->jet-lee] та Мішель Йео, проте не змогли домовитись з ними.

Для постановки бійок знову запросили азіатського короля трюків Юень Ву Піна («Тигр скрадається, дракон ховається»). Він саме тоді працював у Гонконгу над власною стрічкою «Чорна маска-2» і відразу на знімальному майданчику почав підбирати каскадерів для «Матриць» та репетирувати двобої. Ходили чутки, що спеціально для «Матриці-2» Ву Пін розробив хореографію «кунг-фу у невагомості»: його команда орендувала на кілька днів «літак невагомості» і вивчала у ньому траєкторії руху предметів, щоб потім повторити їх у павільйоні, підвісивши виконавців на тросах.

Рівз розповідав: «Цього разу сцени «екшн» з моїм героєм будуть незрівнянно цікавішими та жорсткішими, ніж у першій «Матриці»: тоді я бився сам на сам, тепер – один проти п’ятьох!» Актор настільки віддано займався бойовими мистецтвами, що на чотири дні потрапив до лікарні через травму голеностопу. ЗМІ також повідомили, що Рівз, який завдяки «Матриці» заробив 45 млн. доларів, відмовився від передбачених його контрактом відсотків від прибутків майбутніх картин на користь майстрів спецефектів та авторів костюмів: «Вони так багато роблять для успіху фільму, що їм, звичайно ж, повинна належати і частина його матеріального прояву».

Зйомки почалися у березні 2001 р. в Окленді (Каліфорнія), 24 вересня продовжились у Сіднеї (Австралія), а закінчилися 21 серпня 2002 р., у день народження Керрі-Енн Мосс. Частину епізодів знімали у Лос-Анджелесі та Чикаго, але деякі з них продюсери захотіли переробити в Сіднеї. Для цього центральну площу та декілька вулиць перекрили і «замаскували» під США: обгорнули тканиною «непотрібні» дерева, привезли американські автомобілі, розставили характерні баки для сміття тощо. Це найбільший кінопроект в історії п’ятого континенту. Прем’єр-міністр Нового Південного Уельса Боб Керр повідомив, що під час створення фільмів Вачовскі протягом півроку були зайняті 800 людей і ще 2500 працювали неповний робочий день. Загалом продюсери «Матриць» вклали в економіку Австралії 109 млн. доларів.

Знімальну групу переслідували трагічні події. 26 серпня 2001 р. в авіакатастрофі загинула 22-річна співачка й акторка Елая («Ромео має померти»), котра мала зіграти нову героїню Зі, яка з’являється у другій частині, а в третій стає однією з основних діючих осіб. На її роль претендували співачка Еріка Бада («Правила виноробів»), актриси Джеймс Кінг («Перл-Харбор») та [Єва Мендес->eva-mendes] («Проникаючі рани») і телезірочки Стейсі Деш та Бренді Норвуд. Через місяць від діабету померла 65-річна Глорія Фостер, якій призначалася роль Оракл. Елая та Фостер відпрацювали всі свої сцени для другої стрічки, проте не встигли взяти участь у третій.

Вихід на екрани «Перезавантаження», який призначили на травень-червень 2002 р., перенесли спочатку на грудень, а потім – на літо 2003 р., щоб максимально вдосконалити суперпроект.

Передпрем’єрний галас навколо «Перезавантаження» затьмарив будь-яку потужну голлівудську рекламну кампанію 2003 р. Легковірним могло здатися, що на них чекає шедевр кіномистецтва, фільм століття з філософською глибиною і безперервним «екшном», а не нова порція мішанини з кунг-фу, спецефектів, мелодрами, псевдонаукових теорій та багатозначних фраз. Якщо у попередній картині брати Вачовскі давали фантастичним подіям хоч якесь логічне пояснення, то цього разу питання залишаються без відповідей. У стрічці вистачає видовищних сцен, таких, як погоня на автотрасі та битва Нео з двійниками агента Сміта (як не дивно, цей віртуальний лиходій є найбільш «живим» з усіх персонажів), але навіть вони губляться у погано структурованому сюжеті і зайвій балаканині. В усьому світі любителі кіно чесно заплатили свої гроші, щоб побачити, як усе на екрані літає та вибухає, однак численні негативні відгуки (як з боку критиків, так і з боку «матричних» фанатів та решти глядачів) свідчать про те, що публіка отримала зовсім не те, чого чекала.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *