Брате, де ти?

Брате, де ти? (O Brother, Where Art Thou? / О брат, где ты?). США, 2000. Режисер Джоел Коен. У ролях: Джордж Клуні, Джон Туртурро, Тім Блейк Нельсон, Чарлз Дернінг, Джон Гудмен, Холлі Хантер.

ICTV, четвер 14 вересня, 21.55

Троє незграбних злочинців тікають з каторги під час Великої депресії 30-х років. Один з них, Еверет, намагається знайти свій дім та дружину. Мандруючи Америкою, герої записують платівку і несподівано стають зірками…

Брате, де ти? (O Brother, Where Art Thou? / О брат, где ты?). США, 2000. Режисер Джоел Коен. У ролях: [Джордж Клуні->george-clooney], [Джон Туртурро->john-turturro], Тім Блейк Нельсон, Чарлз Дернінг, Джон Гудмен, Холлі Хантер.

ICTV, четвер 14 вересня, 21.55

Троє незграбних злочинців тікають з каторги під час Великої депресії 30-х років. Один з них, Еверет, намагається знайти свій дім та дружину. Мандруючи Америкою, герої записують платівку і несподівано стають зірками…

Брати Коени, затяті кіномани і постмодерністи, знову продемонстрували вражаючу ерудицію, стилізаторську вигадливість та оригінальне почуття гумору. «Брате, де ти?» – це назва фільму, над яким працював режисер-комедіограф Салліван, герой шедевру Престона Стерджеса «Салліванові мандри» (1942). Вигаданий постановник прагнув заслужити славу серйозного митця, створивши сувору реалістичну драму. Натомість Коени, використавши назву неіснуючої картини, зняли динамічну ретро-комедію, сповнену грубуватого гумору, музичних номерів і спецефектів. Ще цікавішим є твердження братів-кінематографістів про  те, що їхня стрічка є осучасненою екранізацією «Одіссеї». Насправді, як згодом зізналися Коени, Гомера вони навіть не читали: «Важливо було в жодному разі не знайомитись з першоджерелом, щоб воно не могло сильно на нас вплинути». Цей суто американський жарт настільки сподобався Кіноакадемії, що вона відповіла власним дотепом, висунувши фільм на здобуття «Оскара» у номінації «Найкраща адаптація літературного твору».

Як завжди, Коенам вдалося зібрати чудовий акторський ансамбль. Вони запросили багатьох своїх улюблених виконавців (Туртурро, Гудмен, Хантер), однак головну роль доручили Клуні, якого до того не можна було назвати «типово коенівським» актором. Брати так пояснювали несподіваний вибір: «Джордж нагадує кінокумира 30-х років, схожого на Кері Гранта і Кларка Гейбла, оскільки ідеально вписується у цей період». Клуні, за його словами, став слухняним інструментом в руках митців, відмовившись від власного стилю гри. Він навіть зробив мужню спробу виконати пісню для картини (після цього Коени вдалися до послуг професійного співака). Зміна амплуа забезпечила зірці «Золотий Глобус» за найкращу комедійну роль, незважаючи на конкуренцію з боку [Роберта Де Ніро->robert-de-niro] ([«Знайомство з батьками»->meet-the-parents]), [Мела Гібсона->mel-gibson] ([«Чого хочуть жінки?»->what-women-want]) та [Джима Керрі->jim-carrey] ([«Грінч – викрадач Різдва»->grinch]). Високу оцінку отримала також операторська робота Роджера Дікінса. Кадри, зняті на натурі поблизу Міссісіпі, спочатку здалися Коенам занадто яскравими, тому Дікінс змушений був експериментувати з плівкою в хімічній лабораторії. Врешті-решт він відсканував негатив і за допомогою комп’ютера скоректував кольорову гаму стрічки, зробивши її (згідно з задумом авторів) схожою на стару листівку або фотографію.

1 коментар для “Брате, де ти?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *