Антоніо Бандерас

Антоніо Бандерас (Anthonio Banderas / Антонио Бандерас), він же Хосе Антоніо Домінгес Бандера, народився 10 серпня 1960 р. у Малазі (Іспанія). Його мати була вчителькою, батько – поліцейським. До 14 років Антоніо мріяв стати професійним футболістом і серйозно займався цим видом спорту, доки не зламав ногу. Він брав участь в постановках молодіжного театру Малаги і в складі трупи об’їздив всю Іспанію.

Під час однієї з таких поїздок на нього звернув увагу відомий режисер Педро Альмодовар, який запросив Бандераса знятись у фільмі “Лабиринт пристрастей” (1982). Молодий актор справив враження на режисера, і він почав доручати Антоніо головні ролі – досить неординарні образи, дуже далекі від іміджу героя-коханця. У роботах метра іспанського кіно Бандерас ставав то дивним провидцем, готовим взяти на себе злочини свого вчителя (“Матадор”), то напівбожевільним юнаком, який мало не силою добивається кохання викраденої ним порнозірки (“Зв’яжи мене!”), то пристрасним героєм, мрією жінок (“Закон бажання”). В іспанських картинах персонажі актора часто були позбавлені моральних критеріїв (“Батон Руж” Рафаеля Молеона) і зраджували власне кохання (“Стріляй!” Карлоса Саури).

Антоніо Бандерас (Antonio Banderas / Антонио Бандерас), він же Хосе Антоніо Домінгес Бандерас, народився 10 серпня 1960 р. у Малазі (Іспанія). Його мати була вчителькою, батько – поліцейським. До 14 років Антоніо мріяв стати професійним футболістом і серйозно займався цим видом спорту, доки не зламав ногу. Він брав участь в постановках молодіжного театру Малаги і в складі трупи об’їздив всю Іспанію.

Продовжити читання “Антоніо Бандерас”

В чужому ряді

В чужому ряді (Changing Lanes / В чужом ряду). США, 2002. Режисер Роджер Мічелл. У ролях: Бен Аффлек, Самюел Л. Джексон, Тоні Коллетт, Сідні Поллак, Вільям Херт, Аманда Піт, Кім Стаунтон, Брюс Олтмен, Річард Дженкінс, Ділан Бейкер, Джон Бенджамін Хікі.

Інтер, неділя 7 травня, 23.20

На нью-йоркській вулиці зіткнулися дві машини. За кермом однієї з них – Гевін Бенек (Аффлек), молодий перспективний адвокат; за кермом іншої – Дойл Гібсон (Джексон), який тільки-но позбувся алкогольної залежності і хоче повернути свою сім’ю. Збіг обставин робить цих двох людей ворогами, готовими знищити один одного…

В чужому ряді (Changing Lanes / В чужом ряду). США, 2002. Режисер Роджер Мічелл. У ролях: [Бен Аффлек->ben-afflek], [Самюел Л. Джексон->samuel-l-jakson], Тоні Коллетт, Сідні Поллак, Вільям Херт, [Аманда Піт->amanda-pit], Кім Стаунтон, Брюс Олтмен, Річард Дженкінс, Ділан Бейкер, Джон Бенджамін Хікі.

Інтер, неділя 7 травня, 23.20

На нью-йоркській вулиці зіткнулися дві машини. За кермом однієї з них – Гевін Бенек (Аффлек), молодий перспективний адвокат; за кермом іншої – Дойл Гібсон (Джексон), який тільки-но позбувся алкогольної залежності і хоче повернути свою сім’ю. Збіг обставин робить цих двох людей ворогами, готовими знищити один одного…

Продовжити читання “В чужому ряді”

Велика подорож

Так-так, не один кіноман іронічно гмикав, побачивши постер цієї стрічки, що з’явився через півроку після переможної ходи по екранах “Мадагаскару” – теж мультфільм, знову лев в зоопарку, знову жираф у помічниках…Подібні збіги викликали думки про швидку смерть “Діснея”, не здатного нічого вигадати краще за відвертий плагіат – навіть коли стрічка вийшла на екрани, деякі по інерції продовжили поливати компанію докорами у своїх оглядах і дивилися її явно упереджено. Але виявилося все не так просто.

Останнім часом у студії “Дісней” дійсно були проблеми. Ті, хто слідкував за цією тематикою, чудово пам’ятають закриття студій в різних країнах, скорочення персоналу, кримінальні справи за корупцію вищих посадових осіб, зниження якості самостійно створюваних анімаційних стрічок, розрив відносин з “Pіxar” – єдиним китом, що тримав студію на плаву в океані анімації, та інші проблеми, котрі звалилися на їхні голови. Мабуть, рятували Дісней від повного провалу хіба що успіхи в галузі сімейних фільмів завдяки новій підлітковій зірочці Ліндсі Лоан, та тим кільком останнім стрічкам, які їм винен був за контрактом “Pіxar” – лише він повернув “Діснею” трон “світового аніматора”, з якого його одним могутнім ударом вибила в 2004 році “DreamWorks” зі своїм “Шреком”, скориставшись оглушливим провалом “Синдбада”. Та ж “DreamWorks” тим же “Шреком” покінчила зі звичайною мальованою двомірною анімацією – одвічною вотчиною “Діснея”, перевівши індустрію на рейки тривимірності. Двомірне малювання, продукт якого може окупитися в прокаті, тепер залишилося винятково за аніме.

Так-так, не один кіноман іронічно гмикав, побачивши постер цієї стрічки, що з’явився через півроку після переможної ходи по екранах [“Мадагаскару”->madagascar] – теж мультфільм, знову лев в зоопарку, знову жираф у помічниках… Подібні збіги викликали думки про швидку смерть “Діснея”, не здатного нічого вигадати краще за відвертий плагіат – навіть коли стрічка вийшла на екрани, деякі по інерції продовжили поливати компанію докорами у своїх оглядах і дивилися її явно упереджено. Але виявилося все не так просто.

Продовжити читання “Велика подорож”

Дуже страшне кіно

Дуже страшне кіно (Scary Movie / Очень страшное кино). США, 2000. Режисер Кінен Айворі Веянс. У ролях: Анна Феріс, Шеннон Елізабет, Кармен Електра, Марлон Веянс, Шон Веянс, Джон Абрахамс, Керт Фуллер, Дейв Шерідан, Локлін Манро.

Новий канал, субота 6 травня, 22.05

Недолугий маніяк у білій масці тероризує місто, вбиваючи недоумкуватих підлітків. Особливо налякані шестеро тінейджерів: психопат знає, що минулого літа вони збили машиною (і пограбували) незнайомого чоловіка. Єдиною, хто здатна врятуватись від загадкового злочинця, є Сідні Кембелл, дочка місцевого наркоторговця… Несподіваний успіх у публіки стрічки, знятої темношкірим актором та режисером Веянсом («Цей брудний негідник Шейм»), довів, що пародія на відомі фільми може бути не менш популярною, ніж самі об’єкти глузування. Невибаглива картина з 19-мільйонним бюджетом тільки за перший тиждень прокату принесла 42 млн. доларів, зайнявши за підсумками року сьоме місце у списку кінохітів 2000 р. (загальна сума її зборів у США сягнула 157 мільйонів). Проте шалені прибутки аж ніяк не свідчать про дотепність стрічки, у порівнянні з якою не надто вишукані «Аероплан» і «Гарячі голови» здаються зразками інтелектуального гумору. Пересміюючи штампи молодіжних фільмів жахів на кшталт «Крику» (а також «Матрицю», «Шосте почуття» та решту блокбастерів останніх років), автори «Страшного кіно» прагнули лише позмагатися у несмаку і грубості жартів з братами Фареллі та іншими сучасними комедіографами. На жаль, ця пародія є доказом не відродження, а кризи цього жанру в американському кіно.

Дуже страшне кіно (Scary Movie / Очень страшное кино). США, 2000. Режисер Кінен Айворі Веянс. У ролях: [Анна Феріс->anna-feris], [Шеннон Елізабет->shannon-elizabeth], Кармен Електра, Марлон Веянс, Шон Веянс, Джон Абрахамс, Керт Фуллер, Дейв Шерідан, Локлін Манро.

Новий канал, субота 6 травня, 22.05

Недолугий маніяк у білій масці тероризує місто, вбиваючи недоумкуватих підлітків. Особливо налякані шестеро тінейджерів: психопат знає, що минулого літа вони збили машиною (і пограбували) незнайомого чоловіка. Єдиною, хто здатна врятуватись від загадкового злочинця, є Сідні Кембелл, дочка місцевого наркоторговця… Несподіваний успіх у публіки стрічки, знятої темношкірим актором та режисером Веянсом («Цей брудний негідник Шейм»), довів, що пародія на відомі фільми може бути не менш популярною, ніж самі об’єкти глузування. Невибаглива картина з 19-мільйонним бюджетом тільки за перший тиждень прокату принесла 42 млн. доларів, зайнявши за підсумками року сьоме місце у списку кінохітів 2000 р. (загальна сума її зборів у США сягнула 157 мільйонів). Проте шалені прибутки аж ніяк не свідчать про дотепність стрічки, у порівнянні з якою не надто вишукані «Аероплан» і «Гарячі голови» здаються зразками інтелектуального гумору. Пересміюючи штампи молодіжних фільмів жахів на кшталт [«Крику»->scream] (а також [«Матрицю»->matrix], [«Шосте почуття»->sixth-sense] та решту блокбастерів останніх років), автори «Страшного кіно» прагнули лише позмагатися у несмаку і грубості жартів з братами Фареллі та іншими сучасними комедіографами. На жаль, ця пародія є доказом не відродження, а кризи цього жанру в американському кіно.

Неможлива місія-3

Правий Морфеус. Цей Хант дійсно неконтрольований і безвідповідальний. Хтось скаржився на те, що в першій серії він для того, щоб вистежити зрадника, всього-навсього крав надсекретні документи? А як вам таке: викрасти зброю масового знищення, про масштаби дії якої взагалі ніхто нічого не знає, і віддати її лиходію, який сказав (не пообіцяв, не дав чесне благородне слово, а просто натякнув), що поверне за це живою дружину Ітана. Що зробив Ітан? Ітан йому повірив.

Взагалі в цій їхній розвідці, чи що воно там є, коїться казна-що. Оперативники самі вибирають для себе операції підвищеної складності, виконують їх, не повідомивши начальство і використовуючи всі можливі ресурси, а коли вони стають підозрюваними і потрапляють до інтерполівських списків, з ними ще й всі охоче співпрацюють. Лаяти бойовики за ідіотизм – це, звичайно, ідіотизм, але це вже трохи занадто.

Правий Морфеус. Цей Хант дійсно неконтрольований і безвідповідальний. Хтось скаржився на те, що в першій серії він для того, щоб вистежити зрадника, всього-навсього крав надсекретні документи? А як вам таке: викрасти зброю масового знищення, про масштаби дії якої взагалі ніхто нічого не знає, і віддати її лиходію, який сказав (не пообіцяв, не дав чесне благородне слово, а просто натякнув), що поверне за це живою дружину Ітана. Що зробив Ітан? Ітан йому повірив.

Викликайте швидку

Продовжити читання “Неможлива місія-3”

Генеральська дочка

Генеральська дочка (General’s Daughter / Генеральская дочь). США, 1999. Режисер Саймон Вест. У ролях: Джон Траволта, Медлін Стоу, Тімоті Хаттон, Джеймс Вудс, Джеймс Кромвелл.

Новий канал, п’ятниця 5 травня, 21.05

Недалеко від казарми знаходять мертвою вродливу й освічену дочку генерала. Пошуки вбивці, які ведуть двоє слідчих, приводять до несподіваних відповідей… Один з найкращих зразків піджанру “військового трилера”, який досліджує армійські проблеми (іншим прикладом є “Декілька хороших хлопців”). Траволті пасує роль нахабного слідчого, готового взяти за комір злочинця незалежно від його посади і звання.

Генеральська дочка (General’s Daughter / Генеральская дочь). США, 1999. Режисер Саймон Вест. У ролях: [Джон Траволта->john-travolta], [Медлін Стоу->madlen-stow], Тімоті Хаттон, [Джеймс Вудс->james-woods], Джеймс Кромвелл.

Новий канал, п’ятниця 5 травня, 21.05

Недалеко від казарми знаходять мертвою вродливу й освічену дочку генерала. Пошуки вбивці, які ведуть двоє слідчих, приводять до несподіваних відповідей… Один з найкращих зразків піджанру “військового трилера”, який досліджує армійські проблеми (іншим прикладом є “Декілька хороших хлопців”). Траволті пасує роль нахабного слідчого, готового взяти за комір злочинця незалежно від його посади і звання.

Том Круз

Том Круз (Tom Cruise), він же Томас Круз Мепотер IV, народився 3 липня 1962 р. Він був третьою дитиною в сім’ї Мері Лі та Томаса Круза ІІІ. Батько Тома був інженером і часто змінював місце роботи, і разом з ним мандрувала Штатами вся сім’я. Своє дитинство актор описує як «дуже тяжке і напружене»: він змінив дюжину шкіл ще до 12 років. У 1975 р. батьки Круза розлучились, і він залишився з матір’ю і трьома сестрами. Його батько помер від раку 10 років по тому, так і не подивившись жодному фільму за участю сина.

Щоб хоч якось підтримати сім’ю, мати Круза працювала відразу у трьох місцях. Том згадує, що в перші різдвяні свята без батька у них не було грошей навіть на подарунки одне одному. У 17 років він вступив до семінарії, щоб вчитися на священика, але коли потрапив на проби до картини «Хлопці та ляльки», то зрозумів, що його майбутнє пов’язане з кіно. Кінодебютом Круза вважається епізод у «Безкінечному коханні» (1981) Франко Дзеффіреллі. Потім були ще кілька дрібних епізодів, в тому числі в «Ізгоях» (1983) Копполи, проте справжню популярність йому принесла роль багатого школяра, який закохується в повію, у комедії «Ризикований бізнес» (1983).

Том Круз (Tom Cruise / Том Круз), він же Томас Круз Мепотер IV, народився 3 липня 1962 р. Він був третьою дитиною в сім’ї Мері Лі та Томаса Круза ІІІ. Батько Тома був інженером і часто змінював місце роботи, і разом з ним мандрувала Штатами вся сім’я. Своє дитинство актор описує як «дуже тяжке і напружене»: він змінив дюжину шкіл ще до 12 років. У 1975 р. батьки Круза розлучились, і він залишився з матір’ю і трьома сестрами. Його батько помер від раку 10 років по тому, так і не подивившись жодному фільму за участю сина.

Продовжити читання “Том Круз”

Ультрафіолет

Кіно про те, як Міла Йовович повбивала всіх. Взагалі всіх. Крім одного хлопчика.
Всі вони приречені. Вайолет, яка хворіє і має померти. Шостий, який помре ще швидше. І фільм, який був мертвим з самого початку, спокійно опускається на дно починаючи вже з перших кадрів. Хоча не будемо лякати – Вайолет і Шостий не помруть. А от саму стрічку від провалу не змогло врятувати нічого.

“Ультрафіолет” можна порівняти, наприклад, з минулорічною “Еон Флакс”, тільки сюжетне підґрунтя тут є ще слабкішим, головна виконавиця – значно гіршою, а грошей в бюджеті – значно менше. Або з попередньою картиною Віммера “Еквілібріум”, яка стала культовою у певних колах. Однак там режисер все ж таки не тільки примушував персонажів виконувати складні па з пістолетами в усіх чотирьох кінцівках, а й намагався побудувати антиутопію, не дуже оригінальну, але зі своїми законами. Цього разу він, схоже, вирішив, що це зайва трата сил, і достатньо буде обмежитись згадкою про вірус, кількома “підпільниками” і нахабною пикою гіпердиктатора. Навіть деякі комп’ютерні ігри пропонують споживачу більше в сюжетному плані.

Кіно про те, як [Міла Йовович->mila-jovovich] повбивала всіх. Взагалі всіх. Крім одного хлопчика.

Продовжити читання “Ультрафіолет”

Неможлива місія-3

Неможлива місія-3 (Mission Impossible III / Миссия невыполнима-3). Бойовик. США, 2006. Режисер Дж. Дж. Абрамс. У ролях: Том Круз, Філіп Сеймур Хоффман, Лоренс Фішберн, Мішель Монаген, Кері Рассел.

На даному етапі важко щось сказати про сюжет (та й чи настільки він важливий?), крім того, що суперагент Ітан Хант (Круз) знову рятуватиме світ від смертельної загрози.

Через півтора місяці після трагедії 11 вересня 2001 р. Круз зустрівся з представниками ЦРУ, яким заявив, що хоче зробити свого героя Ітана Ханта причетним до роботи розвідки. В Голлівуді подейкували, що противниками Ханта стануть екстремісти, які планують знищити “сім чудес світу”.

Неможлива місія-3 (Mission Impossible III / Миссия невыполнима-3). Бойовик. США, 2006. Режисер Дж. Дж. Абрамс. У ролях: [Том Круз->tom-cruise], [Філіп Сеймур Хоффман->philip-seymor-hoffman], [Лоренс Фішберн->lawrence-fishburn], Мішель Монаген, Кері Рассел.

На даному етапі важко щось сказати про сюжет (та й чи настільки він важливий?), крім того, що суперагент Ітан Хант (Круз) знову рятуватиме світ від смертельної загрози.

Продовжити читання “Неможлива місія-3”

Весільна вечірка

Весільна вечірка (The In-Laws / Свадебная вечеринка). США, 2003. Режисер Ендрю Флемінг. У ролях: Майкл Даглас, Альберт Брукс, Робін Танні, Кендіс Берген, Раян Рейнолдс, Дейвід Суше, Ліндсей Слоан, Расселл Ендрюс, Марія Рікосса.

Тоніс, понеділок 1 травня, 22.15

Джеррі Пейзер (Брукс) – сором’язливий лікар-ортопед, котрий намагається уникати стресів. Стів Тобіас (Даглас) – агент ЦРУ під прикриттям, шибайголова, що веде справи з торговцями зброєю. Одруження сина Тобіаса і дочки Пейзера змінює життя їх татусів, яким доводиться разом протистояти міжнародним злочинцям і рятувати своїх рідних…

Весільна вечірка (The In-Laws / Свадебная вечеринка). США, 2003. Режисер Ендрю Флемінг. У ролях: [Майкл Даглас->michael-duglas], [Альберт Брукс->albert-brooks], Робін Танні, Кендіс Берген, Раян Рейнолдс, Дейвід Суше, Ліндсей Слоан, Расселл Ендрюс, Марія Рікосса.

Тоніс, понеділок 1 травня, 22.15

Джеррі Пейзер (Брукс) – сором’язливий лікар-ортопед, котрий намагається уникати стресів. Стів Тобіас (Даглас) – агент ЦРУ під прикриттям, шибайголова, що веде справи з торговцями зброєю. Одруження сина Тобіаса і дочки Пейзера змінює життя їх татусів, яким доводиться разом протистояти міжнародним злочинцям і рятувати своїх рідних…

Ця стрічка є римейком комедії «Свати» (1979) з Пітером Фалком та Аланом Аркіном у головних ролях. Спочатку вона називалась «Доки смерть не розлучить нас», потім «Весільна вечірка» (цю назву залишили українські прокатники), а на екрани США вийшла під тією ж назвою, що й першоджерело, – «Свати». Роботу над фільмом планували розпочати ще весною 2001 р., коли Даглас мав закінчити зйомки у трилері «Не кажи ні слова», а Біллі Крістал (комік, якому призначалась роль Джеррі Пейзера) – в [«Улюбленцях Америки»->american-sweethearts]. Потім початок зйомок перенесли на листопад, однак після вересневих терактів Даглас вагався, чи варто йому зніматись у цій картині, і сценарій довелось переписувати. Зйомки стартували 27 липня 2002 р.; до того часу студія «Ворнер Бразерс» встигла змінити сценариста (замість Неда Молдіна запросили Еда Соломона), режисера (Дональда Петрі замінив Ендрю Флемінг) і одного з головних виконавців (Крістал віддав перевагу комедії «Аналізуй те», і його роль дісталась Бруксу). Проте жодні «перестановки кадрів» не врятували від провалу цю абсолютно незбалансовану суміш комедії та бойовика з нецікавими погонями, несмішними жартами і стандартними персонажами.