Пилка-2

Пилка-2 (Saw II / Пила 2). США, 2005. Режисер Даррен Лінн Баусмен. У ролях: Донні Валберг, Френкі Джи, Діна Меєр, Беверлі Мітчел. Гленн Пламмер.

Знайшовши тіло нещасного, над яким явно попрацював Конструктор смерті, детектив Ерік Метьюз (Донні Валберг) проводить розслідування і легко арештовує злочинця. Але Конструктор немовби цього й чекав: він розпочинає новий акт свого диявольського плану. Ще вісім людей потрапило в його пастку і тепер борються за своє життя.

“Я дивився першу “Пилку” з захоплюючим інтересом, – каже режисер Даррен Лінн Баусмен, – тому що в ній йшлося про реальних людей в реальних ситуаціях, змушених перетворюватись на чудовиськ. Цього разу ми зосередились на Конструкторі смерті, і прихильники першого фільму нарешті побачать людину, яка стоїть за цим божевіллям”.

Пилка-2 (Saw II / Пила 2). США, 2005. Режисер Даррен Лінн Баусмен. У ролях: Донні Валберг, Френкі Джи, Діна Меєр, Беверлі Мітчел, Гленн Пламмер.

Знайшовши тіло нещасного, над яким явно попрацював Конструктор смерті, детектив Ерік Метьюз (Валберг) проводить розслідування і легко арештовує злочинця. Але Конструктор немовби цього й чекав: він розпочинає новий акт свого диявольського плану. Ще вісім людей потрапило в його пастку і тепер борються за своє життя.

Продовжити читання “Пилка-2”

Особлива думка

Особлива думка (Minority Report / Особое мнение). США, 2002. Режисер Стівен Спілберг. У ролях: Том Круз, Колін Фаррелл, Саманта Мортон, Макс фон Сюдов, Петер Стормар, Стів Харріс, Тім Блейк Нельсон, Джоел Гретх, Кемерон Кроу, Пенелопа Крус.

1+1, субота 11 лютого, 21.55

Дія стрічки відбувається у 2054 р. у Вашингтоні, де спеціальні поліцейські загони, керовані трьома провидцями, знешкоджують злочинців ще до того, як вони скоїли злочин. Очолює цих охоронців закону Джон Ендертон (Круз). Цей чоловік вірив у систему, якій служив, доки одного дня не почув від провидців, що наступне вбивство скоїть саме він…

Особлива думка (Minority Report / Особое мнение). США, 2002. Режисер [Стівен Спілберг->steven-spielberg]. У ролях: [Том Круз->tom-cruise], [Колін Фаррелл->colin-farrell], Саманта Мортон, Макс фон Сюдов, Петер Стормар, Стів Харріс, Тім Блейк Нельсон, Джоел Гретх, Кемерон Кроу, [Пенелопа Крус->penelopa-kruz].

1+1, субота 11 лютого, 21.55

Дія стрічки відбувається у 2054 р. у Вашингтоні, де спеціальні поліцейські загони, керовані трьома провидцями, знешкоджують злочинців ще до того, як вони скоїли злочин. Очолює цих охоронців закону Джон Ендертон (Круз). Цей чоловік вірив у систему, якій служив, доки одного дня не почув від провидців, що наступне вбивство скоїть саме він…

Продовжити читання “Особлива думка”

Казанова

Ставлення до нової стрічки Хальстрьома під час перегляду нагадує морську прогулянку. Таке собі хитання на хвилях настрою: в одну хвилину фільм його піднімає, щоб вбити в наступну.
Картина має всі шанси сподобатись тим, хто любить останні роботи цього режисера, наприклад, “Шоколад”. Атмосферу добродушної, демократичної, приємної розваги, яка панувала у стрічці з Бінош та Деппом, Хальстрьом переніс і в “Казанову”, як і конфлікт між розкутим людським прагненням задоволень (читай – свободою особистості) і силами, які це прагнення придушують, хоч і самі не безгрішні. Актори підібрані добре, сюжет зітканий досить вправно, більшість ліній в ньому в фіналі зв’язується в клубок закоханих пар.

Що може завадити отримати від цієї картини таке саме задоволення, як від “Шоколаду”? Ім’я головного героя, заради якого люди і йдуть в кіно.

Немає у фільмі тієї яскравої, неординарної особистості, якій судилося стати легендою, про яку написані книги, знято багато фільмів. Власне, немає в ньому особистості взагалі. Леджер (і це не його провина) грає енергійного молодого закоханого, недурного, часом вигадливого в інтригах, але банального. Це просто ловелас, який одного дня зустрічає справжнє кохання і розуміє, що завоювати його зовсім не легко, – скільки таких вже з’являлось на екрані. Досить було перейменувати головного героя, і лев’ячу долю претензій до фільму можна було б зняти. Але це, звичайно, вплинуло б на касу, чого допустити ніяк не можна.

Ставлення до нової стрічки Хальстрьома під час перегляду нагадує морську прогулянку. Таке собі хитання на хвилях настрою: в одну хвилину фільм його піднімає, щоб вбити в наступну.

Картина має всі шанси сподобатись тим, хто любить останні роботи цього режисера, наприклад, [“Шоколад”->chocolat]. Атмосферу добродушної, демократичної, приємної розваги, яка панувала у стрічці з Бінош та [Деппом->johnny-depp], Хальстрьом переніс і в “Казанову”, як і конфлікт між розкутим людським прагненням задоволень (читай – свободою особистості) і силами, які це прагнення придушують, хоч і самі не безгрішні. Актори підібрані добре, сюжет зітканий досить вправно, більшість ліній в ньому в фіналі зв’язується в клубок закоханих пар.

Продовжити читання “Казанова”

Будинок великої матусі-2

Будинок великої матусі-2 (Big Momma’s House 2 / Дом большой мамочки-2). США, 2006. Режисер Джон Вайтселл. У ролях: Мартін Лоуренс, Елтон Ле Бланк, Ніа Лонг, Мішель Парільяк, Сара Браун.

Агент ФБР і майстер перевтілення Малколм Тернер (Лоуренс) знову змушений перетворитись на велетенську стару негритянку, щоб впіймати чергового лиходія – вбивцю його напарника. Несподівано для самого себе Малколм прив’язується до трьох дітей підозрюваного.

Будинок великої матусі-2 (Big Momma’s House 2 / Дом большой мамочки-2). США, 2006. Режисер Джон Вайтселл. У ролях: [Мартін Лоуренс->martin-lawrence], Елтон Ле Бланк, Ніа Лонг, Мішель Парільяк, Сара Браун.

Агент ФБР і майстер перевтілення Малколм Тернер (Лоуренс) знову змушений перетворитись на велетенську стару негритянку, щоб впіймати чергового лиходія – вбивцю його напарника. Несподівано для самого себе Малколм прив’язується до трьох дітей підозрюваного.

Продовжити читання “Будинок великої матусі-2”

Осінь в Нью-Йорку

Осінь в Нью-Йорку (Autumn in New York / Осень в Нью-Йорке). США, 2001. Режисер Джоан Чен. У ролях: Річард Гір, Вайнона Райдер, Ентоні Ла Палья.

ТРК «Україна», четвер 9 лютого, 21.50

Вілл Кейн (Гір), немолодий бізнесмен і плейбой, після знайомства з Шарлоттою (Райдер) опиняється в ситуації в якій ще не був: він несподівано закохався в дівчину вдвічі молодшу за нього… Як жартували критики, приклад ідеальної голлівудської пари – дівчинка і дідусь. Загалом ординарна мелодрама без особливих злетів, цікава хіба що для тих, хто хоче побачити, як виглядають разом Гір та Райдер.

Осінь в Нью-Йорку (Autumn in New York / Осень в Нью-Йорке). США, 2001. Режисер Джоан Чен. У ролях: [Річард Гір->richard-gere], [Вайнона Райдер->winona-rider], Ентоні Ла Палья.

ТРК «Україна», четвер 9 лютого, 21.50

Вілл Кейн (Гір), немолодий бізнесмен і плейбой, після знайомства з Шарлоттою (Райдер) опиняється в ситуації, в якій ще не був: він несподівано закохався в дівчину вдвічі молодшу за нього… Як жартували критики, приклад ідеальної голлівудської пари – дівчинка і дідусь. Загалом ординарна мелодрама без особливих злетів, цікава хіба що для тих, хто хоче побачити, як виглядають разом Гір та Райдер.

Гуртом дешевше-2

Перша стрічка про веселу сімейку Бейкерів, хоча й користувалась чималим успіхом, була досить-таки далекою від ідеалу розваги для родинного перегляду навіть за голлівудськими стандартами: не дуже оригінальний сюжет (тим паче, що це римейк), не дуже свіжі жарти, які не завжди під силу оживити навіть таким досвідченим комедіантам, як Стів Мартін. Та й енергія на три чверті дитячого акторського ансамблю працювала немовби в півсили, час від часу гальмуючи через обов’язкові для такого жанру сцени, які знову й знову нагадують глядачу й без того відому істину, що сім’я – понад усе.

Друга картина, в якій автори й актори обіцяли піти значно далі в плані розваги, але натомість загальмували ще більше. Першому фільму певну привабливість надавали витівки дітей, підготовлені вигадливою Сарою, найенергійнішою з родини Бейкерів, особливо коли їх жертвою був Ештон Катчер. Єдина дитяча витівка з продовження – це ніщо інше, як повтор фокусу з м’ясом. Невже не вистачило фантазії на щось інше? Сама ж Сара трохи подорослішала і вперше закохалась – ця лінія, мабуть, зацікавить відповідну частину юної аудиторії, але нічого смішного вона не містить. Як життєві вибори, які роблять старші діти обох сімей-суперників, як і спроби Бейкера-тата тримати при собі всю сім’ю, зібравши їх разом на відпочинок. При такій кількості сюжетних ліній і несмішних персонажів фільм впевнено прямує в трясовину «мильної опери» з окремими випадковими жартами.

Перша стрічка про веселу сімейку Бейкерів, хоча й користувалась чималим успіхом, була досить-таки далекою від ідеалу розвагою для родинного перегляду навіть за голлівудськими стандартами: не дуже оригінальний сюжет (тим паче, що це римейк), не дуже свіжі жарти, які не завжди під силу оживити навіть таким досвідченим комедіантам, як Стів Мартін. Та й енергія на три чверті дитячого акторського ансамблю працювала немовби в півсили, час від часу гальмуючи через обов’язкові для такого жанру сцени, які знову й знову нагадують глядачу й без того відому істину, що сім’я – понад усе.

Продовжити читання “Гуртом дешевше-2”

Айріс

Айріс (Iris / Айрис). Великобританія-США, 2001. Режисер Річард Ейр. У ролях: Джуді Денч, Джим Броадбент, Кейт Вінслет, Х’ю Бонневілль, Пенелопа Вілтон, Джулієт Обрі, Кріс Маршалл, Полін Макглінн, Тімоті Вест, Сем Вест.

К1, середа 8 лютого, 21.55

Фільм заснований на біографії реальних людей – видатної письменниці Айріс Мердок та її чоловіка, літературного критика Джона Бейлі, які прожили разом понад 40 років. В останні місяці життя Мердок страждала у тяжкій формі хворобою Альцгеймера. У лютому 1999 р. Бейлі втратив дружину, котрій присвятив мемуари «Айріс: елегія і спогади»… Сер Річард Ейр підкреслював, що «Айріс» – це не звичайна біографічна картина і не художня вигадка на тему життя знаменитості. За його словами, стрічка знаходиться десь посередині між цими двома жанрами, як і належить розповіді про неординарну творчу особистість. Над образом Мердок працювали дві акторки – 25-річна Вінслет та 66-річна Джуді Денч, одна з найбільш шанованих актрис британського театру і кіно. Обидві виконавиці висувалися на здобуття «Оскара» та «Золотого глобуса» (Денч – за головну жіночу роль, Вінслет – за другорядну), а Броадбент, який перевтілився у Джона Бейлі, заслужено отримав приз Кіноакадемії за роль другого плану та безліч інших нагород («Золотий глобус», премії лос-анджелеських критиків і Національної ради кінорецензентів тощо).

Айріс (Iris / Айрис). Великобританія-США, 2001. Режисер Річард Ейр. У ролях: [Джуді Денч->judi-dench], [Джим Броадбент->jim-broadbent], [Кейт Вінслет->cate-winslett], Х’ю Бонневілль, Пенелопа Вілтон, Джулієт Обрі, Кріс Маршалл, Полін Макглінн, Тімоті Вест, Сем Вест.

К1, середа 8 лютого, 21.55

Фільм заснований на біографії реальних людей – видатної письменниці Айріс Мердок та її чоловіка, літературного критика Джона Бейлі, які прожили разом понад 40 років. В останні місяці життя Мердок страждала у тяжкій формі хворобою Альцгеймера. У лютому 1999 р. Бейлі втратив дружину, котрій присвятив мемуари «Айріс: елегія і спогади»… Сер Річард Ейр підкреслював, що «Айріс» – це не звичайна біографічна картина і не художня вигадка на тему життя знаменитості. За його словами, стрічка знаходиться десь посередині між цими двома жанрами, як і належить розповіді про неординарну творчу особистість. Над образом Мердок працювали дві акторки – 25-річна Вінслет та 66-річна Джуді Денч, одна з найбільш шанованих актрис британського театру і кіно. Обидві виконавиці висувалися на здобуття «Оскара» та «Золотого глобуса» (Денч – за головну жіночу роль, Вінслет – за другорядну), а Броадбент, який перевтілився у Джона Бейлі, заслужено отримав приз Кіноакадемії за роль другого плану та безліч інших нагород («Золотий глобус», премії лос-анджелеських критиків і Національної ради кінорецензентів тощо).

Мюнхен

У Спілберга традиція – знімати за один сезон два фільми, один з розрахунком на касові збори, другий з розрахунком на нагороди. Найкраще йому це вдалося у 1993 р. – «Парк Юрського періоду» та «Список Шиндлера» кажуть самі за себе. У 1997 р. спроба була менш вдалою – «Загублений світ» і «Амістад». Минулого року – «Війна світів» та «Мюнхен». Режисер намагається працювати одночасно на різні шари глядацької аудиторії, і в цьому немає нічого поганого. Коли ж він пробує поєднувати розвагу з думкою, щось не спрацьовує – і «Штучний інтелект», і «Особлива думка» не стали ні великими хітами, ні визначними подіями.

«Мюнхен», точніше, пов’язана з ним тема – цікавий виклик для талановитого митця, яким Спілберг, безперечно, є. На чиєму боці будуть (причому з великою перевагою) симпатії постановника, було зрозуміло з самого початку. І все ж таки йому вдалось уникнути однозначних, простих висновків і рішень.

У Спілберга традиція – знімати за один сезон два фільми, один з розрахунком на касові збори, другий з розрахунком на нагороди. Найкраще йому це вдалося у 1993 р. – «Парк Юрського періоду» та «Список Шиндлера» кажуть самі за себе. У 1997 р. спроба була менш вдалою – «Загублений світ» і «Амістад». Минулого року – «Війна світів» та «Мюнхен». Режисер намагається працювати одночасно на різні шари глядацької аудиторії, і в цьому немає нічого поганого. Коли ж він пробує поєднувати розвагу з думкою, щось не спрацьовує – і «Штучний інтелект», і «Особлива думка» не стали ні великими хітами, ні визначними подіями.

Продовжити читання “Мюнхен”

Вовк

Вовк (Wolf / Волк). США, 1994. Режисер Майк Ніколс. У ролях: Джек Ніколсон, Мішель Пфайффер, Джеймс Спейдер, Кейт Нелліган, Крістофер Пламмер.

ENTER-фільм, вівторок 7 лютого, 20.30

Вовчий укус повністю змінює життя Вілла Ренделла (Ніколсон), головного редактора великого видавництва. Вілл, який мало не втратив роботу через молодого нахабного колегу (Спейдер), починає поводитись на роботі, як хижак, жорстко вирішуючи конфлікт на свою користь. Він також заводить роман з дочкою свого боса, Лорою Олден (Пфайффер). Ночами ж з Віллом відбуваються ще дивніші зміни: він поступово перетворюється на перевертня… Романтико-містичний трилер Ніколса чудово працює відразу на кількох рівнях: це і данина класичним сюжетам про перевертнів, і пародія на типовий сюжет про «яппі в небезпеці», і історія кохання у виконанні магнетичного дуету Ніколсона та Пфайффер.

Вовк (Wolf / Волк). США, 1994. Режисер [Майк Ніколс->mike-nichols]. У ролях: [Джек Ніколсон->jack-nicholson], [Мішель Пфайффер->michelle-pfeiffer], Джеймс Спейдер, Кейт Нелліган, Крістофер Пламмер.

ENTER-фільм, вівторок 7 лютого, 20.30

Вовчий укус повністю змінює життя Вілла Ренделла (Ніколсон), головного редактора великого видавництва. Вілл, який мало не втратив роботу через молодого нахабного колегу (Спейдер), починає поводитись на роботі, як хижак, жорстко вирішуючи конфлікт на свою користь. Він також заводить роман з дочкою свого боса, Лорою Олден (Пфайффер). Ночами ж з Віллом відбуваються ще дивніші зміни: він поступово перетворюється на перевертня… Романтико-містичний трилер Ніколса чудово працює відразу на кількох рівнях: це і данина класичним сюжетам про перевертнів, і пародія на типовий сюжет про «яппі в небезпеці», і історія кохання у виконанні магнетичного дуету Ніколсона та Пфайффер.

Казанова

Казанова (Casanova / Казанова). США, 2005. Режисер Лассе Хальстрьом. У ролях: Хіт Леджер, Сієнна Міллер, Джеремі Айронс, Олівер Платт, Лєна Олін, Наталі Дормер, Лоурен Кохан.

Легендарний авантюрист і коханець Казанова (Леджер) змушений дати обіцянку, що обзаведеться сім’єю до початку Венеціанського карнавалу. У нього залишається тиждень, щоб знайти дружину. Не витрачаючи часу, він просить руки й серця дочки одного з найповажніших чоловіків міста, але несподівано закохується в іншу дівчину – знамениту письменницю Франческу Бруні (Міллер).

Казанова (Casanova / Казанова). США, 2005. Режисер Лассе Хальстрьом. У ролях: [Хіт Леджер->heit-ledger], Сієнна Міллер, [Джеремі Айронс->jeremy-irons], Олівер Платт, Лєна Олін, Наталі Дормер, Лоурен Кохан.

Легендарний авантюрист і коханець Казанова (Леджер) змушений дати обіцянку, що обзаведеться сім’єю до початку Венеціанського карнавалу. У нього залишається тиждень, щоб знайти дружину. Не витрачаючи часу, він просить руки й серця дочки одного з найповажніших чоловіків міста, але несподівано закохується в іншу дівчину – знамениту письменницю Франческу Бруні (Міллер).

Продовжити читання “Казанова”