Кохання та інші неприємності

Часом романтична комедія свідчить про моральний бік нації не гірше, ніж яка-небудь кривава кримінальна драма або фільм-розслідування – якщо, звичайно, вона має щось спільне з реальністю. Сумнівних фахів в цій Америці розвелось забагато, причому цілком легальних, якщо кіна не брешуть. І якщо минулорічного Хітча можна легко вибачити (його мета все ж таки була мало не шляхетною, і він завжди залишав за своїм клієнтом вибір щодо його особистого щастя), то з маніпуляторкою Полою зробити це не так просто.

Підписавши контракт з батьками, вона закохує в себе молодого або вже не зовсім молодого чоловіка, робить вигляд, що зацікавилась ним, поділяє його погляди й інтереси, а потім, коли він вирішує залишити батьківський дім, щоб жити з нею, кидає його… щоб він жив довго і щасливо з ким-небудь ще. Причому фільм намагається переконати, що це дуже корисний процес, що всі, хто його пережив, дуже щасливі… тільки от щасливців цих в кадрі ми чомусь не бачимо.

Часом романтична комедія свідчить про моральний бік нації не гірше, ніж яка-небудь кривава кримінальна драма або фільм-розслідування – якщо, звичайно, вона має щось спільне з реальністю. Сумнівних фахів в цій Америці розвелось забагато, причому цілком легальних, якщо кіна не брешуть. І якщо минулорічного Хітча можна легко вибачити (його мета все ж таки була мало не шляхетною, і він завжди залишав за своїм клієнтом вибір щодо його особистого щастя), то з маніпуляторкою Полою зробити це не так просто.

Продовжити читання “Кохання та інші неприємності”

Кохання та інші неприємності

Кохання та інші неприємності (Failure to Launch / Любовь и прочие неприятности). США, 2006. Режисер Том Дей. У ролях: Метью Макконахі, Сара Джессіка Паркер, Зої Дешанель, Кеті Бейтс.

Головному герою (Макконахі) вже за тридцять, а він все ще живе в домі своїх батьків. Звичайно, це факт відлякує всіх його подружок, щойно вони його дізнаються. Батьки давно мріють про те, щоб відправити синочка в світ, тому наймають спеціалістку з маніпулювання емоціями (Паркер), яка має закохати хлопа в себе і таким чином підвищити його самооцінку, щоб він переїхав з батьківського дому.

Кохання та інші неприємності (Failure to Launch / Любовь и прочие неприятности). США, 2006. Режисер Том Дей. У ролях: [Метью Макконахі->matthew-mcconahey], Сара Джессіка Паркер, Зої Дешанель, Кеті Бейтс.

Головному герою Тріппу (Макконахі) вже за тридцять, а він все ще живе в домі своїх батьків. Звичайно, це факт відлякує всіх його подружок, щойно вони його дізнаються. Батьки давно мріють про те, щоб відправити синочка в світ, тому наймають спеціалістку з маніпулювання емоціями Полу (Паркер), яка має закохати хлопа в себе і таким чином підвищити його самооцінку, щоб він переїхав з батьківського дому.

Продовжити читання “Кохання та інші неприємності”

Молодий Адам

Молодий Адам (Young Adam / Молодой Адам). Великобританія, 2003. Реж. Дейвід Маккензі. У ролях: Івен Макгрегор, Тільда Суїнтон, Пітер Муллан, Емілі Мортімер, Джек Макелоун, Тереза Бредлі, Івен Стюарт, Алан Кук, Стівен Маккуорі, Полін Тернер.

ENTER-фільм, неділя 5 березня, 00.20

Джо (Макгрегор) належить до тих хлопців, що не знайшли свого місця у житті і приносять іншим людям лише біди. Він працює на баржі, якою володіють Лес (Муллан) та його дружина Елла (Суїнтон), і поступово руйнує їх шлюб. Коли ж Елла кидає заради Джо чоловіка, він відразу зраджує її. Тим часом у воді знаходять труп його колишньої подруги…

Молодий Адам (Young Adam / Молодой Адам). Великобританія, 2003. Реж. Дейвід Маккензі. У ролях: [Івен Макгрегор->ewan-mcgregor], Тільда Суїнтон, Пітер Муллан, Емілі Мортімер, Джек Макелоун, Тереза Бредлі, Івен Стюарт, Алан Кук, Стівен Маккуорі, Полін Тернер.

ENTER-фільм, неділя 5 березня, 00.20

Джо (Макгрегор) належить до тих хлопців, що не знайшли свого місця у житті і приносять іншим людям лише біди. Він працює на баржі, якою володіють Лес (Муллан) та його дружина Елла (Суїнтон), і поступово руйнує їх шлюб. Коли ж Елла кидає заради Джо чоловіка, він відразу зраджує її. Тим часом у воді знаходять труп його колишньої подруги…

Ця стрічка є екранізацією роману шотландського письменника Александра Трочча, який належав до течії «бітників». Зйомки фільму з шестимільйонним бюджетом проходили у березні-травні 2002 р. (їх планували розпочати ще у 2001-му, але відклали через проблеми з фінансуванням проекту). Прем’єра картини відбулася 17 травня цього року на Каннському фестивалі. Перед виходом стрічки на екрани США з неї вирізали кілька відвертих еротичних епізодів. «Молодий Адам» став довгоочікуваним поверненням Макгрегора у серйозне кіно. Після фехтування на лазерних мечах у «Зоряних війнах», співу і танців у «Мулен Руж» та вкрай невдалої романтичної ролі у комедії «До біса любов!» актор нарешті нагадав про свій драматичний талант, створивши складний і суперечливий образ у новій роботі режисера Маккензі, відомого за картиною «Остання дика пустеля». Головний герой «Адама» – особистість не дуже приваблива, однак завдяки грі Макгрегора він схожий не на звичайного негідника, а на людину, не здатну розібратись у власному житті і контролювати свої вчинки.

Різ Візерспун

Різ Візерспун (Reese Weetherspoon / Риз Уизерспун) народилась 22 березня 1976 р. у Нью-Орлеані у родині медиків – її мати була терапевтом, а батько працював лікарем у збройних силах. У сім років дівчинка заявила батькам, що хоче стати актрисою. Того ж року вона з’явилась на телеекрані у рекламному ролику однієї з місцевих компаній, а через чотири роки виграла конкурс молодих талантів. У 1991 р. Візерспун дебютувала на великому екрані у стрічці «Людина на Місяці»; за словами акторки, її перша фраза у кіно була: «Я так люблю Елвіса!»

Протягом п’яти років Різ грала у картинах, які не користувались особливим успіхом («Дика квітка», «У полоні пісків», «Джек-ведмежа»), відмовляючись від ролей у таких молодіжних хітах, як «Крик», «Я знаю, що ви зробили минулого літа», «Міські легенди», «Ромео і Джульєтта». «Я не хотіла ставати кумиром підлітків, тому що збиралась зніматись і в 30, і в 40 років», – пояснює акторка. Її вперше помітили у 1996 р. у комедійному трилері «Шосе». Наступного року Візерспун вступила у Стенфордський університет, але кинула навчання, коли режисер Роберт Бентон запросив її у фільм «Сутінки» (1998) з Полом Ньюменом. «Плезантвіль» закріпив позиції Різ на «фабриці мрій», а ролі у «Жорстоких іграх» і «Вискочці» принесли їй відповідно премію «Блокбастер» та номінацію на «Золотий глобус».

Різ Візерспун (Reese Witherspoon / Риз Уизерспун) народилась 22 березня 1976 р. у Нью-Орлеані у родині медиків – її мати була терапевтом, а батько працював лікарем у збройних силах. У сім років дівчинка заявила батькам, що хоче стати актрисою. Того ж року вона з’явилась на телеекрані у рекламному ролику однієї з місцевих компаній, а через чотири роки виграла конкурс молодих талантів. У 1991 р. Візерспун дебютувала на великому екрані у стрічці «Людина на Місяці»; за словами акторки, її перша фраза у кіно була: «Я так люблю Елвіса!»

Продовжити читання “Різ Візерспун”

Сіріана

Інколи Голлівуд намагається перетворити політичний трилер на шоу: надмір спецефектів та екшн-епізодів, зірки в кожному кадрі і таке інше. В цьому немає нічого доброго, але навряд чи виходом є робити повністю навпаки. Якщо відкинути кількох відомих акторів, роль жодного з яких не можна назвати головною, “Сіріана” майже повністю позбавлена привабливості для рядового глядача (і глядач, відчувши, що ним нехтують, на стрічку активно не ходив, принаймні в США). Що ж стосується художньої цінності даного кінотвору, слід визнати: “мозаїчний” стиль у цьому випадку працює не дуже добре.

Роберт Олтмен та Пол Томас Андерсон створили чудові стрічки, використавши комбінацію багатьох сюжетних ліній, персонажів і точок зору. Останній вдалий приклад такого різновиду кіно – минулорічне “Зіткнення”, номіноване, до речі (на відміну від “Сіірани”), на “Оскар”. “Мозаїчний” стиль добре працює, коли йдеться про, наприклад, хаотичний за своєю творчою природою світ моди (“Висока мода”), тему, до якої не може бути однозначного ставлення (причини, прояви і наслідки сучасного расизму в “Зіткненні”) або про “життя взагалі” (“Короткі відрізки”, “Магнолія”). Содерберг і його сценарист Геген намагались застосувати цей підхід до теми боротьби з актуальним сучасним злом в його різних проявах (наркобізнес, тероризм) – теми, яка сама по собі має надзвичайний детективний і публіцистичний потенціал. Це виглядало не дуже природно у “Траффіку” і ще гірше в “Сіріані”.

Інколи Голлівуд намагається перетворити політичний трилер на шоу: надмір спецефектів та екшн-епізодів, зірки в кожному кадрі і таке інше. В цьому немає нічого доброго, але навряд чи виходом є робити цілком навпаки. Якщо відкинути кількох відомих акторів, роль жодного з яких не можна назвати головною, “Сіріана” майже повністю позбавлена привабливості для рядового глядача (і глядач, відчувши, що ним нехтують, на стрічку активно не ходив, принаймні в США). Що ж стосується художньої цінності даного кінотвору, слід визнати: “мозаїчний” стиль у цьому випадку працює не дуже добре.

Продовжити читання “Сіріана”

Дружина астронавта

Дружина астронавта (Astronaut’s Wife / Жена астронавта). США, 1999. Режисер Р. Ревич. У ролях: Джонні Депп, Шарліз Терон, Нік Кассаветес, Клеа Дювалль.

ТРК “Україна”, п’ятниця 3 березня, 1.20

Повернувшись з космічної експедиції, астронавт (Депп) подає у відставку і поселяється з молодою дружиною (Терон) в тихому містечку. Через деякий час дружина помічає, що її чоловік сильно змінився, і починає шукати причину… Спроби авторів цього фантастичного трилера навіяти хоч якийсь саспенс розбиваються о банальність сюжету: у нього багато аналогів, навіть “Особина-2”, яку бажаючі могли переглянути у ці понеділок та вівторок. Стрічка не стала важливою ні для Деппа, ні для Терон, і особливим успіхом не користувалась.

Дружина астронавта (The Astronaut’s Wife / Жена астронавта). США, 1999. Режисер Ренд Ревич. У ролях: [Джонні Депп->johnny-depp], [Шарліз Терон->charlize-theron], Нік Кассаветес, Клеа Дювалль.

ТРК “Україна”, п’ятниця 3 березня, 1.20

Повернувшись з космічної експедиції, астронавт (Депп) подає у відставку і поселяється з молодою дружиною (Терон) в тихому містечку. Через деякий час дружина помічає, що її чоловік сильно змінився, і починає шукати причину… Спроби авторів цього фантастичного трилера навіяти хоч якийсь саспенс розбиваються о банальність сюжету: у нього багато аналогів, навіть [“Особина-2”->species-2], яку бажаючі могли переглянути у ці понеділок та вівторок. Стрічка не стала важливою ні для Деппа, ні для Терон, і особливим успіхом не користувалась.

Горбата гора

Горбата гора (Brokeback Mountain / Горбатая гора). США, 2005. Режисер Анг Лі. У ролях: Хіт Леджер, Джейк Гілленхаал, Мішель Вільямс, Енн Хатавей.

Екранізація оповідання пуліцерівського лауреата Енні Пру, адаптованого пуліцерівським лауреатом Ларрі Макмертрі, розповідає про 20 років життя двох ковбоїв, які, зустрівшись на початку 60-х, розуміють, що їх єднає щось більше, ніж дружба. Вони розстаються, одружуються, але не можуть жити ні один без одного, ні один з одним.

Через свою “слизьку” тематику сценарій, який в Голлівуді називали мало не найкращим з усього будь-коли написаного для кіно, мандрував студіями років 10. У 2000 р. його збирався перенести на екран Гас Ван Сент з Меттом Деймоном та Беном Аффлеком в головних ролях. Розглядались також кандидатури Коліна Фаррелла, Джоша Хартнетта та Біллі Крудапа. Коли Лі звернувся до Леджера, той дуже боявся зв’язуватись з такою роллю, але дав почитати сценарій своїй тодішній подрузі Наомі Воттс, яка і вмовила його. Можливо, потім Воттс пошкодувала про свої слова, бо на зйомках у Хіта почався роман з Мішель Вільямс, якій дісталась роль його дружини. Гілленхаал свого часу відмовився зніматись у “Мрійниках” Бертолуччі через надмір “оголених” сцен, але грати у Лі погодився: каже, що зростав в оточенні “голубих” пар.

Горбата гора (Brokeback Mountain / Горбатая гора). США, 2005. Режисер Анг Лі. У ролях: [Хіт Леджер->heath-ledger], [Джейк Гілленхаал->jake-gyllenhaal], Мішель Вільямс, [Енн Хатавей->ann-hatawey].

Екранізація оповідання пуліцерівського лауреата Енні Пру, адаптованого пуліцерівським лауреатом Ларрі Макмертрі, розповідає про 20 років життя двох ковбоїв, які, зустрівшись на початку 60-х, розуміють, що їх єднає щось більше, ніж дружба. Вони розстаються, одружуються, але не можуть жити ні один без одного, ні один з одним.

Продовжити читання “Горбата гора”

Фантомас проти Скотланд-Ярду

Фантомас проти Скотланд-Ярду (Fantomas contre Scotland Yard / Фантомас против Скотланд-Ярда). Франція, 1966. Режисер Андре Юннебель. У ролях: Жан Маре, Луї Де Фюнес, Мілен Демонжо.

СТБ, середа 1 березня, 20.00

Небезпечний злочинець в зеленій масці цього разу розважається в Шотландії: він шантажує місцевих багатіїв, щоб вони платили за право на життя. Журналіст Фандор і комісар Жюв влаштовують для лиходія пастку у старовинному замку, але, як завжди, все йде не за планом… З самого початку автори кіносеріалу планували знімати аж 12 фільмів, але вже після третього зрозуміли, що ідею вичерпано. Трюки Маре і клоунада Де Фюнеса принесуть чимало приємних хвилин, але загалом “фантомасівська” суміш комедії й авантюри працює не так добре, як раніше.

Фантомас проти Скотланд-Ярду (Fantomas contre Scotland Yard / Фантомас против Скотланд-Ярда). Франція, 1966. Режисер Андре Юннебель. У ролях: Жан Маре, Луї Де Фюнес, Мілен Демонжо.

СТБ, середа 1 березня, 20.00

Небезпечний злочинець в зеленій масці цього разу розважається в Шотландії: він шантажує місцевих багатіїв, щоб вони платили за право на життя. Журналіст Фандор і комісар Жюв влаштовують для лиходія пастку у старовинному замку, але, як завжди, все йде не за планом… З самого початку автори кіносеріалу планували знімати аж 12 фільмів, але вже після третього зрозуміли, що ідею вичерпано. Трюки Маре і клоунада Де Фюнеса принесуть чимало приємних хвилин, але загалом “фантомасівська” суміш комедії й авантюри працює не так добре, як раніше.

Лауреати “Сезара-2006”

Найкращим французьким фільмом року була визнана картина Жака Одіара “Постук, який пропустило моє серце”. Вона здобула також “Люмьєр”, аналог американського “Золотого глобуса”. Це психологічний трилер про молодого торговця нерухомістю, який мріє стати піаністом. Одіар та письменник Тоніно Бенаквіста взяли за основу культовий американський фільм 1978 р. “Пальці” з Харві Кейтелем. Одіар отримав премію за режисуру. Конкурентами “Постуку” були “Йди, живи і ставай” Раду Мігайлеану, “Дитина” Жан-П’єра і Люка Дарденнів, “Молодий лейтенант” Ксав’є Бовуа та “Веселого Різдва” Крістіана Каріона.

Найкращим французьким фільмом року була визнана картина Жака Одіара “Постук, який пропустило моє серце”. Вона здобула також “Люмьєр”, аналог американського “Золотого глобуса”. Це психологічний трилер про молодого торговця нерухомістю, який мріє стати піаністом. Одіар та письменник Тоніно Бенаквіста взяли за основу культовий американський фільм 1978 р. “Пальці” з Харві Кейтелем. Одіар отримав премію за режисуру. Конкурентами “Постуку” були “Йди, живи і ставай” Раду Мігайлеану, “Дитина” Жан-П’єра і Люка Дарденнів, “Молодий лейтенант” Ксав’є Бовуа та “Веселого Різдва” Крістіана Каріона.

Найкращим актором став Мішель Буке, який зіграв екс-президента Франції Франсуа Міттерана у картині “Гуляючи Марсовим полем”. Іншими претендентами в цій номінації були Ромен Дюрі, Бенуа Пельвоорд, Патрік Шене. Приз за жіночу роль дістався Наталі Бей (“Молодий лейтенант”), яка змагалась з Ізабель Юппер, Ізабель Карре, Валері Лямерсьє та Анн Консіньї. Премію за найкращий сценарій присудили Мігайлеану за “Йди, живи і ставай”. У боротьбі за приз найкращому закордонному фільму “Крихітка на мільйон доларів” [Клінта Іствуда->clint-eastwood] обійшла такі стрічки, як “Матч пойнт” та “Історія жорстокості”. Почесні “Сезари” за внесок у кінематограф отримали П’єр Рішар та Х’ю Грант.

Особина-2

Особина-2 (Species 2 / Особь-2). США, 1998. Режисер Пітер Медак. У ролях: Майкл Медсен, Наташа Хенстрідж, Марг Хелгенбергер.

ENTER-фільм, вівторок 28 лютого, 23.30

Перший астронавт, який побував на Марсі, повертається на Землю героєм. Ніхто не підозрює, що під час подорожі в нього вселилась інша істота. Тепер людство може врятувати тільки Єва – жінка-монстр з першого фільму (точніше, її клон)… Продовження успішного фантастичного трилера. Непогані спецефекти, але сюжет і саспенс цього разу набагато нижчої якості, та й найкращих акторів з’їли в першій частині.

Особина-2 (Species 2 / Особь-2). США, 1998. Режисер Пітер Медак. У ролях: Майкл Медсен, Наташа Хенстрідж, Марг Хелгенбергер.

ENTER-фільм, вівторок 28 лютого, 23.30

Перший астронавт, який побував на Марсі, повертається на Землю героєм. Ніхто не підозрює, що під час подорожі в нього вселилась інша істота. Тепер людство може врятувати тільки Єва  – жінка-монстр з першого фільму (точніше, її клон)… Продовження успішного фантастичного трилера. Непогані спецефекти, але сюжет і саспенс цього разу набагато нижчої якості, та й найкращих акторів з’їли в першій частині.