Шрек

Шрек (Shrek / Шрек). США, 2001. Режисери Ендрю Адамсон та Віккі Дженсон. Ролі озвучують: [Майк Маєрс->mike-myers], [Едді Мерфі->eddie-murphy], [Камерон Діас->cameron-dias], Джон Літгоу, Венсан Кассель.

ICTV, субота 12 травня, 20.00

Виконуючи наказ злого лорда Фаркуарда, зелений монстр на ім’я Шрек та нахабний і балакучий віслюк вирушають до похмурого замку, щоб перемогти велетенського дракона і врятувати чарівну принцесу, з якою захотів одружитися підлий правитель…

На початку нового століття комп’ютерні мультфільми поступово почали ставати найприбутковішим різновидом голлівудської продукції: «Шрек» затьмарив мало не всі ігрові блокбастери 2001 р. Влітку він захопив лідерство у кінопрокаті, зібравши 267 млн. доларів у США і 180 мільйонів в інших країнах, а у листопаді після появи в Америці на відео та DVD за три дні приніс 110 мільйонів, залишивши далеко позаду досягнення попередніх рекордсменів – стрічок «Мумія повертається» та «Зоряні війни. Епізод І: Прихована загроза». Основними причинами такого успіху слід вважати не висококласну анімацію і не талановите озвучування персонажів зірками «фабрики мрій», а творче використання авторами необмежених можливостей сучасного кіно і бадьору гумористичну, часом пародійну інтонацію, з якою розповідається історія доброго чудовиська, котрому не судилося перетворитися на красеня-принца. Картина, що сміливо перевернула всі усталені уявлення про казковий світ і його закони, отримала «Оскар» за найкращий повнометражний мультфільм, приз Національної ради критиків, вісім премій «Енні», номінації на Дитячу нагороду Британської кіноакадемії та приз «Народний вибір».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *