Білл Найджи

Білл Найджи (Bill Nighy / Билл Найджи) народився 12 грудня 1949 р. у містечку Кетерхем графства Суррей. Його батько працював у гаражі, мати була медсестрою. Майбутній актор обожнював книги, боготворив Хемінгвея, завжди отримував п’ятірки з літератури і мріяв стати великим письменником. Білл спробував почати письменницьку кар’єру з журналістики, працюючи кур’єром в журналі Field, проте зрозумів, що це нічого йому не дає. Він поїхав до Парижу, сподіваючись знайти матеріал для великого роману. Однак єдине, що він зміг, – це вигадати назву, і коли у молодого письменника закінчились гроші, британський консул відправив його додому. Подружка Найджи запропонувала йому спробувати себе у драматичному мистецтві. Він вступив до школи танцю та драми Гілдфорд і після її закінчення почав грати на сцені.

Найджи вважає себе в першу чергу театральним актором. Він також багато працював на радіо, зокрема брав участь у радіовиставі “Володар перснів” (пізніше Пітер Джексон примушував своїх акторів слухати цю постановку, щоб відчути дух Толкієна). З особливим успіхом Білл виступав у виставах за п’єсами Тома Стоппарда “Аркадія” (1993) і Дейвіда Хейра “Блакитний/оранжевий” (2000). За останню роботу він отримав номінацію на премію імені Лоренса Олів’є – найвищу театральну нагороду Великобританії.

Першою кінороллю Найджи був хлопчик-розсильний у напівпорнографічному фільмі з Джоан Коллінз, але сцену з його участю вирізали під час монтажу. Білл довго з’являвся на великому і малому екранах лише в епізодах (на його рахунку більше 70 ролей) і залишався одним з тих характерних акторів, чиє обличчя пам’ятають, а ім’я – ні. Однак у 2003 р. він блискуче зіграв у комедії “Справжнє кохання” старіючого рок-музиканта Біллі Мека. Критики писали, що Найджи вкрав фільм у дюжини славетних зірок кіно, які у ньому знялись. Актор відразу став популярним і знявся у стрічках “Зомбі на ім’я Шон” (2004), “Вічне кохання” (2004), “Автостопом по Галактиці” (2005), “Відданий садівник” (2005), у телевізійних картинах “Дівчина у кафе” (2005) та “Дочка Гідеона” (2005).

Минулого року Найджи з’явився на екранах у фільмах [“Інший світ: Еволюція”->underworld-evolutiuon] та [“Пірати Карибського моря: Сундук мерця”->pirates-of-the-caribbean-2]. Він також знявся у драмі Річарда Ейра “Замітки про скандал” за сценарієм відомого британського драматурга Патріка Марбера і у пародії на стрічки про Джеймса Бонда, де зіграв голову британської розвідки. “Хіба я міг відмовитись від можливості взяти участь у порятунку цивілізації? – сміється 56-річний актор. – Я подумав, що, якщо мені не судилося зіграти Бонда, я зіграю хоча б його начальство!” Зараз Найджи можна побачити у третій частині “Піратів Карибського моря” і в комедії “Круті поліцейські”.

1 коментар для “Білл Найджи”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *