Мобільник

Мобільник (Cellular / Сотовый). США, 2004. Режисер Дейвід Елліс. У ролях: [Кім Бесінгер->kim-basinger], [Кріс Еванс->chris-evans], [Вільям Х. Мейсі->william-h-macey], [Джейсон Стетем->jason-statham], [Джессіка Біл->jessica-biel].

Інтер, субота 2 червня, 21.50

Серфер Раян (Еванс) насолоджується літнім днем, коли дзвонить його мобільний телефон. Незнайома жінка на ім’я Джессіка Мартін (Бесінгер) каже Раяну, що її викрали і тримають заручницею. Вона просить допомогти їй, однак не знає, де знаходиться…

У 2003 р. світових екранах вже з’являвся вдалий трилер з подібною тематикою – [«Телефонна будка»->phone-booth] Джоела Шумахера з [Коліном Фарреллом->colin-farrell]. Сценарії обох стрічок написав Ларрі Коен, який працював над ними майже одночасно. Щоправда, в одному випадку головний герой змушений залишатись на одному місці, в іншому – може рухатись в усіх напрямках, тримаючи в руці свій телефон. Все ж таки продюсери зі студії «Нью Лайн» вирішили переробити сценарій «Мобільника», додавши у нього більше саспенсу та дії у стилі «Швидкості», і доручили це дебютанту Крісу Моргану. «Я казав Крісу: згадай усі можливі ситуації, які загрожують роз’єднанням, – тунель на шосе, ліфт у приміщенні, чужу розмову, яка перериває твою, і максимально загостри їх, навіть якщо не знаєш, як Раян викрутиться. А потім шукай вихід!» – розповідає продюсер Дін Девлін, який збирався дебютувати цією картиною у режисурі, але у жовтні 2002 р. передумав. Морган запевняє, що писати було неважко: він просто розпитав усіх своїх знайомих про їх «найжахливіші» телефонні розмови.

«Нью Лайн» розробляла проект з травня 2002 р., перекупивши його у компанії «Коламбія», проте справжня робота над ним почалась у червні 2003 р., коли жертву погодилась зіграти Бесінгер. Роль Раяна призначалась [Хіту Леджеру->heth-ledger], однак врешті-решт вона дісталась 22-річному Крісу Евансу. На зйомках актор виконав перший у своїй кар’єрі трюк, стрибнувши з огородження пірса (бутафорського) у море (картонних коробок).

Якщо врахувати, що головний герой у виконанні Еванса вийшов вкрай невиразним, а Бесінгер дві третини фільму плаче на підлозі, залишається визнати, що найцікавішими персонажами у «Мобільнику» є харизматичний викрадач і вбивця у виконанні Стетема, спеціаліста з ролей крутих хлопців, та поліцейський-ветеран, якого грає «король ролей другого плану» Мейсі. Актор, який має певний досвід у драматургії, повністю переписав свою роль, тому його персонаж видається набагато більш «живим», ніж головні герої, написані Морганом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *