Скубі-Ду

Скубі-Ду (Scooby-Doo / Скуби-Ду). США, 2002. Режисер Раджа Госнелл. У ролях: Метью Ліллард, Фредді Принц-молодший, Сара Мішель Геллар, Лінда Карделліні, Ровен Аткінсон, Памела Андерсон.

Новий канал, субота 27 жовтня, 13.30

У 1969 р. Фред Сілверман, голова відділу денних програм на телеканалі CBS, наказав своїм підлеглим зняти мультсеріал, який би склав конкуренцію продукції Діснея і анімаційним пригодам супергероїв. Він запропонував поєднати гумор з пригодами та дитячими жахами і створити щось на кшталт радіошоу 40-х років «Я люблю загадки», в якому троє героїв розслідували таємничі злочини у різних куточках світу.

scoob

Сценаристи Кен Спірс та Джо Рубі вигадали основні сюжетні лінії і персонажів – чотирьох юних детективів та великого дога, які подорожують країною і весь час потрапляють у небезпечні ситуації. Новий серіал спочатку назвали «Загадкова п’ятірка», потім – «Хто злякався?», проте Сілверману ці назви не подобалися. Він продовжував пошуки і одного дня почув пісню Френка Сінатри «Нічні незнайомці». Приспів «Scooby-dooby-doo» наштовхнув його на думку назвати пса Скубі-Ду і зробити його головною зіркою шоу.

Мультфільми про пригоди Скубі і його друзів – Шеггі, Фреда, Дафни та Велми – швидко завоювали популярність. Їх сюжети були не надто різноманітними: герої зустрічали чергового монстра, тікали від нього, намагались обдурити і завдяки якимось кумедним хитрощам все ж таки перемагали. Протягом своєї досить довгої анімаційної кар’єри Скубі-Ду доводилось боротися з різними чудовиськами, Мумією, Чорним Лицарем, коміксовими лиходіями Джокером та Пінгвіном, лікарем Джекіллом, космічним привидом тощо.

Ідея створити ігровий фільм про Скубі виникла у керівництва «Ворнер Бразерс» у середині 90-х: його постановником мав стати Тім Бертон («Бетмен», «Марс атакує!»). Однак робота над картиною почалася тільки у 2001 р. Бюджет «Скубі-Ду» склав 100 млн. доларів. Режисером виступив колишній монтажер Раджа Госнелл, який працював над двома частинами «Сам удома» та «Місіс Даутфайр». Зйомки стрічки проходили в Австралії, у Квінсленді і на Золотому узбережжі. За перший тиждень прокату фільм зібрав 54 мільйони, випередивши високобюджетний трилер «Ідентифікація Борна» Дага Лаймена з Меттом Деймоном та шпигунський бойовик «Ті, що розмовляють з вітром» Джона Ву з Ніколасом Кейджем. За підсумками року «Скубі-Ду» зайняв місце у першій десятці найкасовіших картин 2002 р. (151 млн. доларів у США), і «Ворнер Бразерс» швидко взялася за його продовження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *