Королівство

Королівство (The Kingdom / Королевство). Політичний трилер. США, 2007. Режисер Пітер Берг. У ролях: [Джеймі Фокс->jamie-foxx], [Кріс Купер->chris-cooper], [Дженніфер Гарнер->jennifer-garner], Джейсон Бейтман, Ашраф Бархом.

kingdom

Терористи жорстоко розправляються з американськими фахівцями, які живуть і працюють в Саудівській Аравії. На місце злочину приїздять агенти ФБР, проте навіть не встигають почати розслідування: терорист-камікадзе підриває їх разом з собою. Після цього Бюро береться за справу всерйоз: друг одного з агентів, що загинули, Рональд Флурі (Фокс), збирає команду найкращих.

Актор, режисер і сценарист Берг взяв за основу свого фільму теракт, який відбувся у червні 1996 р. у місті Дахран Саудівської Аравії: терористи детонували вантажівку з вибухівкою біля жилого комплексу американських військових льотчиків. В результаті вибуху загинуло 19 чоловік, понад 370 отримали поранення. Розслідування інциденту тривало п’ять років; у червні 2001 р. Велике журі США пред’явило звинувачення 14 особам, підозрюваним в участі в теракті. Деяких з них заарештували, але більшість знайти не вдалось. Цей інцидент описав колишній директор ФБР Луїс Фрі у книзі “Моє ФБР”. Прочитавши про цю історію, Берг зацікавився ідеєю зняти картину про роботу агентів ФБР у ворожій обстановці і запропонував ідею своєму приятелю Майклу Манну, у якого в той час знімався у “Співучаснику”. Манн не захотів сам ставити стрічку, проте погодився продюсувати її.

Безпосереднім поштовхом до початку роботи стали теракти у кварталах Ер-Ріяда, де жили американські фахівці. Офіційні повідомлення про початок роботи над “Королівством” з’явились у 2004 р. До того часу Берг успішно дебютував у режисурі середньобюджетною стрічкою “Вечірні вогні п’ятниці” і зняв комедійний бойовик “Скарби Амазонки”. На його новий проект студія “Юніверсал” виділила 80 млн. доларів. У грудні 2005 р. головну роль погодився виконати Джеймі Фокс, який виборов усі можливі кінонагороди за свою гру у фільмі “Рей”.

Спочатку Берг хотів знімати фільм у Саудівській Аравії, щоб у ньому відчувалась автентичність атмосфери. Відвідавши країну у якості приватного гостя, він зрозумів, що працювати над високобюджетним кінопроектом у ній не вдасться: немає необхідної інфраструктури. Натурні сцени, в яких не можна було обійтися без арабського колориту, зняли в Абу-Дабі, решту – в Арізоні. Берг також хотів запросити політичними й культурними консультантами кількох впливових громадян Саудівської Аравії, але після того, як один із запрошених почав настирливо запрошувати на побачення Дженніфер Гарнер, від ідеї довелось відмовитись.

Зйомки почались у червні 2006 р., в Абу-Дабі пройшли без ускладнень, натомість у США групі довелося попотіти. Особливо складними були сцени погонь, які знімали у 50-градусну спеку. Незважаючи на спеку, Гарнер працювала не менше за чоловіків. У ЗМІ з’являлось повідомлення, що зірка під час зйомок втратила свідомість, проте насправді з нею цього жодного разу не трапилось. Одного разу вона відчула слабкість й запаморочення, і лікар порекомендував їй перевіритись у шпиталі, щоб дотриматися формальностей, пов’язаних зі страхуванням стрічки. Лікарі сказали Дженніфер, що у неї невеликий тепловий удар, тому що її організм не витримує подвійне навантаження і не встигає пристосовуватись до нових умов. Під час зйомок сцени сутички Гарнер та її партнер бились майже по-справжньому: після закінчення роботи над епізодом обоє мали чимало синців. Подряпані щоки й підборіддя Дженніфер в подальшому довелось ховати під густим шаром гриму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *