Червоний дракон

Червоний дракон (Red Dragon / Красный дракон). США, 2002. Режисер [Бретт Ратнер->brett-ratner]. У ролях: [Ентоні Хопкінс->anthony-hopkins], [Едвард Нортон->edward-northon], [Ралф Фіннес->ralph-fienness], [Харві Кейтел->harvey-kaitel], [Емілі Вотсон->emily-watson], Мері-Луїз Паркер, [Філіпп Сеймур Хоффман->philip-seymour-hoffman], Ентоні Хелд, Білл Дюк, Азура Скай, Стенлі Андерсон.

ICTV, вівторок 12 лютого, 23.00

Поліція та ФБР безуспішно намагаються вистежити серійного вбивцю, який називає себе «Червоним Драконом» (на честь картини Вільяма Блейка). Зрозуміти логіку нелюда, котрий вбиває цілі сім’ї, може лише інший жахливий маніяк, тому агент ФБР Вілл Грем (Нортон) звертається по допомогу до злого генія – доктора Ганнібала Лектера (Хопкінс)…

rdragon

Коли ненажерливий [«Ганнібал»->hannibal] зібрав у світовому прокаті понад 330 млн. доларів, Голлівуд вирішив не зволікати з появою нової стрічки про походеньки інтелігентного канібала. Цього разу продюсерів зацікавила перша книга трилогії Томаса Харріса, написана ще у 1981 році.

Роман Харріса «Червоний дракон» розповідає про полювання агента ФБР Грема на небезпечного серійного вбивцю Френсіса Долларайда, а Ганнібал Лектер є у ньому тільки епізодичним персонажем. У 1986 році Майкл Манн ([«Сутичка»->heat], [«Своя людина»->insider]) створив першу екранізацію твору під назвою «Мисливець на людей» з Вільямом Л. Пітерсеном (Грем) та Томом Нунаном (Долларайд). Роль Лектера виконав британський актор Браян Кокс, однак маніяк-психіатр залишився на периферії сюжету фільму. Критики досить високо оцінили картину, але вона не мала успіху у глядачів. Продюсер Діно Де Лаурентіс пояснює це так: «Мене не розчарував «Мисливець», однак каси кінотеатрів були порожніми. По-перше, Ганнібал Лектер був епізодичним персонажем. По-друге, вибір акторів на ролі агентів ФБР був не найкращим».

У новій версії «Червоного дракона» славетний людожер став головним героєм. Перевтілитись у нього запропонували, звичайно ж, Хопкінсу. Проте лауреат премії Кіноакадемії не поспішав погоджуватися: «Я питав себе: «Чи варто ризикнути втретє?» Кожна роль – наче поїздка до Лас-Вегасу. Ти або програєш усі свої гроші, або отримуєш багатство. Зіграти Ганнібала втретє – все одно, що поставити на виграшну до певного моменту карту». Тим часом ЗМІ повідомили, що переговори про роль молодого Лектера у «Драконі» ведуться з [Джудом Лоу->jude-law], а для Хопкінса напишуть ще один «канібальський» сценарій. Однак врешті-решт керівництво студії «Юніверсал» обрало найменш ризикований варіант: сера Ентоні вмовили зніматися за допомогою 20-мільйонного гонорару.

За словами продюсера Марти Де Лаурентіс, Харріс сам запропонував на початку стрічки показати Лектера вільною людиною, яку усі вважають цілком нормальною. У сцені, про яку згадувалося у «Мовчанні ягнят», Ганнібал пропонує вишукану вечерю гостям, котрі не здогадуються про його кулінарні уподобання. У фільмі можна також побачити епізод арешту шаленого доктора.

rdragon

Попри численні чутки, автори стрічки не використовували жодних комп’ютерних спецефектів, щоб «омолодити» 64-річного сера Ентоні Хопкінса. «Він тільки робив масаж обличчя і дотримувався дуже жорсткого режиму фізичних тренувань та дієти, щоб виглядати якомога краще», – розповідає Марта Де Лаурентіс. «Публіка буде поблажливою, – казав режисер «Дракона» Бретт Ратнер. – Можливо, на перший погляд вам здасться, що Ганнібал не виглядає молодшим. Але потім, сподіваюсь, вас захопить драматизм фільму».

«Ми залишились вірними книзі, – каже Ратнер. – Кожне рішення, від підбору акторів до місця зйомок, точно відповідає рядкам роману. Я не стверджую, що «Мисливець на людей» є поганим фільмом – це було художнє рішення режисера Майкла Манна, проте наша інтерпретація є більш близькою до першоджерела».

Для того, щоб відтворити послідовність подій у творах Харріса, Ратнер та його команда використали деякі знайомі елементи з «Мовчання ягнят». Наприклад, актор Ентоні Хелд повернувся на екран у ролі підлого Фредеріка Чілтона, головного лікаря божевільні, де утримують Лектера. Інтер’єри божевільні, зокрема «клітка» Ганнібала, є такими самими, як у «Мовчанні», оскільки над обома картинами працювала художник Крісті Зея.

rdragon

Ратнер не хотів, щоб психопата Долларайда грав дуже відомий актор, наприклад, Ніколас Кейдж або Шон Пенн, тому запросив Ралфа Фіннеса. «Роль повністю захопила Ралфа, – розповідає постановник. – Коли Фіннес приходив на знімальний майданчик, він вже був своїм персонажем. І носив вставні зуби та вовчу пащу навіть тоді, коли камеру вимикали».

Зйомки «Дракона» почалися 4 січня, проходили у Лос-Анджелесі та Флориді і закінчилися у квітні. Під час роботи над сценою сутички Лектера з Гремом Хопкінс врізався у величезну шафу, яка загрозливо нахилилася і засипала актора книгами. На щастя, сер Ентоні не постраждав і навіть пожартував: «Це чудовий спосіб отримати освіту!»

Черговий розділ пригод інтелігентного канібала добре стартував у прокаті США (37 млн. доларів за три дні демонстрації), однак публіка поступово втратила до нього інтерес, внаслідок чого фільм зібрав в американському прокаті 90 мільйонів – менше, ніж попередні стрічки про Лектера, «Мовчання ягнят» (130 млн. доларів) та «Ганнібал» (165 млн. доларів). Можливо, глядачам набридли людожерські трапези на екрані або ж вони трохи втомились від лицедійства сера Ентоні Хопкінса, який дуже зручно влаштувався у відпрацьованій до найменших дрібниць ролі і неодноразово заявляв, що готовий виконувати її (за 20 млн. доларів) щороку. За стилем «Дракон» більше нагадує «Мовчання», хоча його не можна назвати вторинним. На щастя, Лектер цього разу є не романтичним закоханим, що їсть тільки поганих людей, а справжнім втіленням зла, психопатом, який навіть зі своєї клітки примудряється маніпулювати жертвами і ставити під загрозу життя ворогів. Втім, Ратнер не менше уваги приділив іншим цікавим сюжетним лініям: напруженим пошукам вбивці агентами ФБР у блискучому виконанні Нортона і Кейтела та почуттю, що раптово спалахує між спотвореним ззовні і зсередини маніяком Френсісом Долларайдом та сліпою жінкою, яких не менш чудово зіграли Фіннес і Вотсон.

1 коментар для “Червоний дракон”

  1. Як вчасно! Тільки збиралась знайти це кіно і дякувати ICTV э навіть змога подивитись його українською (сподіваюсь, що це буде так). Хопкінс та Нортон – дві перлини в одній мушлі 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *