Денніс Квейд

Денніс Квейд (Dennis Quaid / Деннис Куэйд) народився у 1954 р. у Х’юстоні (штат Техас) у сім’ї інженера-електрика. Його бабуся часто влаштовувала сімейні вистави, завдяки яким Денніс та його старший брат Ренді зацікавились акторством. Коли Деннісу було 14, 17-річний Ренді вже виступав з комедійними номерами у мюзик-холлі Х’юстона. Після того, як старший брат знявся у чудовому фільмі «Останній кіносеанс» (1971), Квейд вирішив теж стати професійним актором.

quaid

Денніс був старшокласником, коли батьки розлучились, і тяжко пережив їх розлучення. У вісімнадцять він пішов з дому і вступив до університету Х’юстона на відділення драми. Одночасно Квейд працював у місцевому театрі, заробляючи гроші на квиток до Лос-Анджелесу. «Ренді не допоміг мені ні з роботою, ні з агентом, – згадує Денніс. – Але він допоміг мені своїм прикладом».

У 1976 р. Квейд вперше потрапив на знімальний майданчик: він провідав брата на зйомках вестерну «Пороги Міссурі», де головні ролі виконували [Джек Ніколсон->jack-nicholson] та [Марлон Брандо->marlon-brando]. Того ж року актор отримав свою першу роль – у стрічці «9.30.55», проте увагу на нього звернули тільки у 1979 р., після картини «Прорив». Наступного року він зіграв знаменитого бандита Едді Міллера у вестерні «Ті, що скачуть здалеку» Волтера Хілла. В подальшому Квейду неодноразово доводилось втілювати на екрані образи героїв Дикого Заходу: він був легендарним стрільцем Доком Холлідеєм у «Ваятті Ерпі» (1994) Лоренса Касдана і генералом Семом Х’юстоном, який звільнив Техас від мексиканської армії у 30-х роках ХVIII століття, в «Аламо» (2004) Джона Лі Хенкока.

quaid

Першою дружиною Денніса стала актриса П. Дж. Соулс, з якою він познайомився на зйомках фільму «Наш переможний сезон» (1978). Вони розлучились у 1983 р., коли у Квейда почався роман з акторкою Леа Томпсон, який закінчився розривом через пристрасть Денніса до наркотиків та алкоголю. У середині 80-х актор поїхав у Нью-Йорк, кілька сезонів грав на сцені і отримав добрі відгуки критиків за роботу у виставі «Справжній Захід». На зйомках «Внутрішнього космосу» (1987) Квейд познайомився з [Мег Раян->meg-rayan], яка умовила його звернутись у центр реабілітації від наркотиків. У 1991 р., після закінчення курсу лікування, вони одружилися, а у 1992 р. у них народився син Джек Генрі.

quaid

У 2001 р. Квейд і Раян розлучились. Ця подія дивним чином співпала з новим злетом кар’єри актора: ролі у стрічках [«Траффік»->traffic] (2000) та «Далеко від раю» (2002) довели, що він залишається талановитим різнобічним професіоналом. У 2004 р. Денніс став головним героєм блокбастеру Роланда Еммеріха [«Післязавтра»->day-after-tomorrow] і знявся у пригодницькому фільмі «Політ «Фенікса», а наступного року став партнером [Скарлетт Йохансон->scarlett-johanson] та [Тофера Грейса->topher-grace] в картині [«Крута компанія»->in-good-company].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *