Чужий проти Хижака

Чужий проти Хижака (Alien Vs. Predator / Чужой против Хищника). США, 2004. Режисер Пол Андерсон. У ролях: [Сана Латан->sana-latan], Ленс Хенріксен, Рауль Бова, Юен Бремнер, Колін Селмон.

ICTV, субота 8 березня, 20.00

Супутники промислової корпорації виявили в Антарктиді величезну піраміду. Дослідити її має експедиція, членам якої загрожує подвійна небезпека: по-перше, вчених «супроводжує» загін молодих Хижаків, а по-друге, у піраміді – яйця Чужих…

avp

Цієї зустрічі прихильники обох зловісних персонажів чекали з 1990 року, коли у «Хижаку-2» найуважніші змогли розгледіти серед трофеїв з космічного корабля інопланетного мисливця череп Чужого. Того ж року ідею двобою між чудовиськами почала розробляти компанія Dark Horse; її комікси мали такий успіх, що за їх сюжетами було створено дві відеогри. Це змусило «ХХ сторіччя – Фокс» всерйоз розглянути можливість створення фільму на дану тему. Було написано кілька сценаріїв, які компанія так і не використала. Згодом навколо проекту виникло безліч чуток (наприклад, у 2000 р. ЗМІ повідомляли, що поборотись з Чужим та Хижаком наважився сам Гаррісон Форд). До того ж ідея подобалась далеко не всім. Перед прем’єрою четвертого «Чужого» Сігурні Вівер заявила: «Коли я почула, що вони хочуть знімати «Чужого проти Хижака», я стала ще більш наполегливо просити вбити Ріплі у третій серії, щоб не мати нічого спільного з цією картиною».

Проект зрушив з мертвої точки після того, як режисуру доручили Полу Андерсону («Смертельний бій»). Він вибрав сценарій, в якому дія відбувається у наші дні на Землі. 30 сторінок сценарію займали сцени зі спецефектами, однак автори запевняли, що використовували комп’ютерну графіку лише у крайніх випадках. На великих планах Хижаків грав колишній британський баскетболіст, ріст якого – 2 м 13 см. «Смішно було дивитись на цього здорованя, зовсім сліпого і безпомічного у свому жахливому костюмі, коли він у перервах між дублями жалібно просив: «Хто-небудь, будь ласка, дайте попити», – розповідали члени знімальної групи. Зйомки проходили взимку у Празі. Більшість епізодів з монстрами робили за допомогою гідравлічної аніматроніки та мініатюрних моделей у відповідних декораціях. На комп’ютері створили кадри з сотнями Чужих (для зйомок виготовили тільки 4 гумових чудовиська) і зброєю Хижаків. «Зір» галактичних мисливців робили за допомогою найновішого військового тепловізора.

avp

Як і у випадку з 90 % сучасних високобюджетних фантастичних стрічок, основна подяка адресується постановникам спецефектів. Цього разу вони попрацювали дуже добре: постаті головних персонажів (не людей, а монстрів, звичайно ж) є як ніколи виразними. Були побоювання, що, оскільки дія відбувається в піраміді, картина перетвориться на низку малозрозумілих сутичок у темряві, однак вони, на щастя, не виправдались. Щодо сюжету можна сказати просто: могло бути набагато гірше. Часом він нагадує комп’ютерну гру, але все ж таки базується на можливостях, закладених у «характерах» заголовних персонажів, і добре використовує їх особливості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *