Смертельні перегони

Слід відразу попередити фанів фільму-першоджерела 1975 р.: від нього мало що залишилось. Лише прізвиська Франкенштейна та Кулеметника Джо і, власне, ідея перегонів, де дозволено усе.

deathr

Хоча скільки у нашій країні може бути прихильників того кіна? Дехто його, звичайно, бачив і може навіть пам’ятати. Фільм, де Франкенштейна грав “вбитий Білл” Дейвід Керрадайн, а Кулеметника – Сильвестр Сталлоне “до-рокківського” періоду, у роки перебудови навіть показували на великому екрані (звідки серед прокатників взялись любителі подібного треша, назавжди залишиться таємницею). Але, напевно, майже усі, хто прийшов до кінотеатру, купившись на ім’я Слая, залишали сеанс як мінімум здивованими, бо на екрані коїлось щось незрозуміле: майбутній Рембо, який у 75-му був ніким, грав другорядну роль злого м’язистого бовдура, водіям нараховували бали за те, що вони збивали на смерть невинних перехожих, а керував усім президент США. У Штатах, навпаки, абсурдистська, пародійна і дуже “чорна” комедія-антиутопія отримала у певних колах культовий статус, хоча її, звичайно ж, важко зарахувати до фільмів, які дивляться усі.

deathr

Натомість нові “Перегони” нікого не зіб’ють з пантелику: заявка на динамічний, жорстокий, але простий, як двері, бойовик дана з найперших кадрів. Причому без найменшого натяку на іронію: вона випаровувалась з сюжету, як і “екстремістський” політичний підтекст (нагадаю: у старій картині ключовим для перемоги сил добра вчинком було потиснути руку президенту рукавицею, в якій бомба, – зараз такий фінт викликав би набагато більше розмов, ніж тоді). Сучасні “Смертельні перегони” мають серйозне обличчя, їх шлях скоротили до майданчика у в’язниці, де покидьки давлять, розстрілюють і трощать одне одного, а головний лиходій – усього-навсього директорка тюрми, злюще бабисько у бездоганному, як завжди, виконанні Джоан Аллен (якби директор був чоловіком, у фільму залишилась би лише половина його шарму). Особливо кумедно спостерігати, якої трансформації зазнав у римейку Кулеметник Джо.

deathr

Здається, що зйомками керував хтось на кшталт директорки Аллен, бо рецепт успіху шоу такий самий, як у неї: жорстокі і супервидовищні перегони, де в програші лише трупи, плюс дівчата-штурмани для додаткового приваблення чоловічої аудиторії, ну і ще регулярно розмахуючий м’язами [Стетем->jason-statham], ясна річ. Для прихильників актора це буде бальзам на душу після його досить кволого героя з [“Пограбування на Бейкер-стріт”->bank-job] і “В ім’я короля”, яке взагалі не хочеться згадувати: у “Перегонах” уся крутизна при ньому, і в бійках, і за кермом.

Підсумок: ефектний, видовищний екшн, який порадує любителів жанру, у першу чергу – прихильників Стетема. Принциповим противникам маломотивованого насилля на екрані можна не турбуватись.

1 коментар для “Смертельні перегони”

  1. злюще бабисько” – класно завернув. А стосовно фільму, то досить таки непогано вийшло. Тут Стетхем дійсно нормально зіграв. Не шедеврально, але головне, що не зіпсував фільму.
    Додаткова інформація: для перегляду фільму не обов’язково з собою брати мізки 😉

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *