Стеллан Скарсгард

Стеллан Скарсгард (Stellan Scarsgard / Стеллан Скарсгард) народився 13 червня 1951 р. у шведському місті Готенберг. Популярність завоював ще в юності завдяки ролям у серіалах на національному телебаченні. У 1972-1988 рр. грав на сцені Королівського драматичного театру в Стокгольмі, беручи участь у постановках різних класичних п’єс. Одночасно він знімався в кіно у шведських режисерів, а за роль у стрічці “Звичайне вбивство” отримав шведський аналог “Оскара” і приз “Срібний ведмідь” у Берліні.

scarsg

В американському кіно Скарсгард дебютував у відомій картині Філа Кауфмана “Нестерпна легкість буття” (1988), де виконав невелику роль, потім знявся у трилері Джона Мактірнена “Полювання на “Червоний Жовтень” (1989). У 1990 р. Стеллан зіграв головну роль у шведському фільмі “Оксен” Свена Нюквіста, номінованому на “Оскар”. Однак справжнім квитком до Голлівуду для актора стала картина Ларса фон Трієра “Розсікаючи хвилі” (1996), де його партнеркою була Емілі Вотсон. Після цього Скарсгард почав все частіше зніматися в американських фільмах – у драмі Гаса Ван Сента [“Розумник Вілл Хантінг”->good-will-hunting] (1997), історичній картині Стівена Спілберга “Амістад” (1997), бойовику Джона Франкенхаймера [“Ронін”->ronin] (1998), трилері Ренні Харліна “Глибоке синє море” (1999) та в багатьох інших. “Якось само собою вийшло, що мене почали запрошувати зніматися, причому на все більші ролі, – розповідає актор про свою кар’єру на “фабриці мрій”. – Зараз мене цілком влаштовує ситуація, коли я роблю більш легку для себе, у фізичному й творчому значенні, роботу в Голлівуді, де потрібні інші акторські реакції, і серйозно працюю у того ж Ларса”.

scarsg

Ларс – це, звичайно ж, Ларс фон Трієр, у якого Скарсгард після “Розсікаючи хвилі” зіграв ще у двох стрічках – “Та, що танцює у темряві” (2000) та [“Догвілль”->dogville] (2003). Стеллан вважає, що для того, щоб зніматися у цього режисера, треба мати певну степінь відваги, але співпраця з ним завжди викликає неймовірний ентузіазм: “Дуже освіжає, коли працюєш над чимось абсолютно новим за стилем і темами, особливо коли робиш це у команді великих акторів, які теж ніколи нічого подібного не робили, іноді за 50-60-річну кар’єру”.

scarsg

Скарсгард має на увазі у першу чергу похмурий “Догвілль” – цікавий та сміливий кіноексперимент, в якому брали участь такі легенди кіно, як Лорен Баколл та Джеймс Каан.

Серед робіт актора за останні роки найпомітнішими були образ священика-археолога Мерріна, який стає свідком диявольських діянь, у фільмі жахів Пола Шредера [“Екзорцист: Початок”->exorcist-beginning] (у класичному “Екзорцисті” 1973 р. цього персонажа грав Макс фон Сюдоф) і роль батька персонажа Орландо Блума у другій та третій частинах надзвичайно популярних [“Піратів Карибського моря”->pirates-of-the-caribbean-2] Гора Вербінскі. Зараз Скарсгарда можна побачити разом з [Меріл Стріп->meryl-streep] та [Пірсом Броснаном->pierce-brosnan] у мюзиклі [“Мамма Міа”->mamma-mia].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *