Джуді Денч

Джуді Денч (Judi Dench / Джуди Денч) народилась 9 грудня 1934 р. у провінційному Йоркширі у досить простій, але інтелігентній сім’ї. Її батько був місцевим лікарем і великим прихильником класичного мистецтва. Члени родини Денч належали до релігійної спільноти квакерів, які проповідували досить сувору етику у роботі та особистому житті. Цих же поглядів Джуді дотримується досі, щиро дивуючись апетитам деяких голлівудських зірок, які вимагають гонорари у десятки мільйонів доларів і при цьому не можуть похвалитися зразковою поведінкою.

jdenc1.jpg

У сім’ї Денч не було жодних табу (якщо вони не стосувались благопристойного способу життя і прагнення самовдосконалення), тому інтерес Джуді та її брата Джеффрі до мистецтва не зустрічав протестів. Спочатку вони захоплювались живописом, однак коли у батька з’явились пацієнти з числа акторів місцевого театру, Джуді та Джеффрі назавжди захворіли сценою. Вони почали грати у шкільному театрі, а потім Денч вступила до лондонської Центральної школи дикції та драми, де вчилася разом з Ванессою Редгрейв.

jdenc1.jpg

Джуді дебютувала на професійній сцені у ролі Діви Марії, у перші роки своєї кар’єри виступала у провінційних трупах, а з 1957 до 1961 р. працювала з трупою театру “Олд Вік”, записавши на свій рахунок Офелію, Гермію зі “Сну в літню ніч”, Марію з “Дванадцятої ночі” та Джульєтту у театральній постановці Франко Дзеффіреллі. Останню виставу показали на фестивалі у Венеції, де Денч отримала премію “Срібний паладин”. Важко згадати шекспірівські ролі, які актриса не зіграла. Вона виступала у п’єсах Мольєра, Ібсена, Брехта, Чехова (за словами Джуді, це її улюблений автор). У 1988 р. вперше виконала роль Першої Дами Британської імперії і отримала за цю роботу премію.

jdenc1.jpg

Університети Ворвіка, Бірмінгема, Йорка та Лоуборо присудили Денч почесне докторське звання. У кіно акторка довгий час взагалі не знімалась, а потім почала з’являтись в епізодичних ролях. Вона дуже прискіпливо ставиться до вибору матеріалу, з яким працюватиме, тому її згода зіграти начальницю агента 007 стала несподіванкою для прихильників та колег. Сама ж Денч завжди коментувала цю подію у своїй кар’єрі з гумором: “Це дуже кумедно – бути босом Бонда!” (останній фільм про Джеймса Бонда за участю Денч та Денієла Крейга, який називається [“Квант милосердя”->quantum-of-solace], цього тижня вийшов на наші екрани). Після цього настала черга головних ролей у голлівудських постановках. Актрису висували на “Оскар” за роботи у фільмах “Місіс Браун” (1997), [“Шоколад”->chocolate] (2000), [“Айріс”->iris] (2001) та “Місіс Хендерсон представляє” (2005), а отримала вона нагороду Кіноакадемії за роль Єлизавети у “Закоханому Шекспірі” (1998). Денч також було нагороджено Орденом Британської імперії, а кількість зароблених нею театральних і кінематографічних премій важко навіть перелічити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *