Я, робот

Я, робот (I, Robot / Я, робот). США, 2004. Режисер Алекс Прояс. У ролях: [Вілл Сміт->will-smith], Бріджет Мойнахан, Алан Тадік, Брюс Грінвуд, Джеймс Кромвелл, Чі Макбрайд.

ICTV, субота 15 березня, 20.00

Дія розгортається у 2035 р. Роботи давно стали невід’ємною частиною життя людей. Коли гине вчений, причетний до створення металевих істот, розслідування доручають детективу Делу Спунеру (Сміт), у якого особисті рахунки з роботами…

i-robot

Продовжити читання “Я, робот”

Хроніки Спайдервіка

Хроніки Спайдервіка (The Spiderwick Chronicles / Хроники Спайдервика). “Фентезі”. США, 2008. Режисер Марк Вотерс. У ролях: Фредді Хаймор, Сара Болджер, Майк Еппс, Мері-Луїз Паркер, Дейвід Стретейрн, Ендрю Маккарті, Ізабелла Міко, Джоан Плоурайт, [Нік Нолт->nick-nolte].

spiderw

Сім’я Грейс переїздить у старий будинок, який колись був власністю їх прапрадядька, Артура Спайдервіка. Юний Джерад знаходить дивну й небезпечну книжку, написану дядьком Артуром. Як тільки хлопчик відкриває її, навколишній світ помістя Спайдервік, населений незвичними, чарівними і небезпечними створіннями, немовби прокидається після довгої сплячки… Продовжити читання “Хроніки Спайдервіка”

Сафо

“O, прилинь ізнов, од нової туги. Серце урятуй, сповни, що бажаю. Поспіши мені, вірна помічнице, На допомогу”… Цей віршований крик душі до Афродіти – крихітна часточка досить великого поетичного спадку Сафо Мітіленської, більша частина якого згинула у віках завдяки невтомним ревнителям віри, які знищували все, що стосувалось людської плоті, задоволення бажань та отримання радості від життя зараз, а не після смерті. З творів десятої музи, як її називав свого часу Платон, до нас дійшло менше двох сотень різних уривків і всього один повний вірш, але навіть цієї краплини вистачило, аби вже більше двох з половиною тисяч років бентежити дослідників та прихильників грецької культури. Більше того, Сафо опосередковано подарувала цьому світові два нових терміни, один з яких відомий лише знавцям, а інший чи не кожній людині на планеті – це сапфічна строфа та лесбійське кохання.

safo1

Продовжити читання “Сафо”

Сафо

Сафо (Сафо). Еротична мелодрама. Україна, 2008. Режисер Роберт Кромбі. У ролях: Авалон Беррі, Тоді Солей, Людмила Ширяєва, Богдан Ступка.

Дія розгортається на грецькому острові Лесбос у 1926 р. Любовний трикутник виникає між парою американських молодят, художником Філом та спадкоємицею мільйонера Сафо, і дочкою російського археолога Хеленою.

safo

Згідно з задумом авторів, цей трикутник повторює історію першої й найпопулярнішої поеми давньогрецької поетеси Сафо про суперечливий сексуальний потяг.

Телепорт

Іноді здається, що убогість і стандартність мислення деяких голлівудців здатна вбити найперспективнішу ідею. Здатність миттєво телепортувати себе у будь-яке місце могла б стати запорукою першокласного екшну, а результату до мінімально прийнятного далеко так само, як до Місяця.

jumpper

Продовжити читання “Телепорт”

Фанат

Фанат (The Fan / Фанат). США, 1996. Режисер Тоні Скотт. У ролях: [Роберт Де Ніро->robert-de-niro], [Веслі Снайпс->wesley-snipes], [Еллен Баркін->ellen-barkin], Джон Легуїзамо, [Беніціо Дель Торо->benicio-del-toro], Кріс Малкі.

НТН, понеділок 10 березня, 21.30

Торговець ножами Гіл Сартейн (Де Ніро) майже одночасно втрачає роботу, сім’ю і право бачитись зі своєю дитиною. Єдине, що у нього залишається, – це фанатична пристрасть до бейсболу і улюбленого гравця Боббі Рейнборна (Снайпс). Поступово це захоплення трансформується у нав’язливу ідею, і коли Рейнборн починає зазнавати невдач у спорті, Сартейн починає допомагати кумиру, вбиваючи його суперників… Тема картини – стосунки кумира і шанувальника – не нова для жанру трилера, варто згадати хоча б “Мізері”. Не була новою вона і для Де Ніро, який розіграв її у чудовому фільмі Скорсезе “Король комедії”. Крім цього, очевидна паралель з “Таксистом”, де той самий Де Ніро намагається вбити відомого політика, розчарувавшись в його обіцянках (і непоганий приклад, до речі…). Однак творцям “Фанату” вдалося знайти для теми власний погляд, а Де Ніро створив новий цікавий образ, не побоявшись максимально загострити кути у стосунках героя з навколишнім світом.