Завжди кажи “так”

[Джим Керрі->jim-carrey] з’являється на екрані зараз рідко, поступово випадаючи зі статусу зірки – можливо, вік вже не зовсім той, щоб безконтрольно викривлятись, та й самі викривляння вже не так охоче сприймаються публікою, як у середині 90-х. Тому для того, щоб реабілітуватися, актор вибрав комедію більш-менш людську й життєрадісну.

yesman1

Саме життєрадісність має бути ключовим словом в описі цього фільму – у ньому, власне, полягає уся нехитра філософія стрічки, яку авторам вдалося зібрати в одному слові “так”. Будь відкритим для друзів, для задоволень, для життя взагалі – і тоді життя буде добрим до тебе, запевняє картина. Є у цьому деяке перебільшення, але не можна заперечити певну магічну силу позитивного ставлення до життя в реальності, як і його вплив на кар’єру людини та її успіхи на особистому фронті.

yesman1

Чи вдалося Керрі переконливо зіграти перетворення замкнутого в собі песиміста на веселого авантюриста? В якійсь мірі, але все ж таки не остаточно переконливо: не оцінку “п’ять” комік заробив, а швидше “чотири”, ще й можливо з невеликим мінусом. Надто вже швидко й невпізнанно змінюються манери й поведінка – він просто перестає бути тим персонажем, яким був, і стає тим Джимом, якого усі знають. Людина дійсно може змінюватись, але не за хвилини – не маску ж зелену він одягнув, врешті-решт. Від себе далеко не втечеш. Якщо ж забути про цей перехід, то і песиміст, і оптиміст у виконанні Керрі цілком сприймаються, а оскільки до комедії серйозні вимоги в плані психології мало хто ставить, то задоволені будуть майже усі. Що може не усім сподобатись – це те, що популярного нині тваринного сміху у стрічці небагато: трохи цього добра є, але більше жартів все ж таки побудовані на характерах. Тому жанр краще визначати як романтична комедія, адже лірична лінія і чарівна Зуї Дешанель сильно прикрасили фільм: якби його змістом були виключно “так-жарти”, надовго б його не вистачило.

yesman1

Підсумок: комедія вдала й смішна – не до болі в животі, але настрій підніме. Прихильникам Керрі можна рекомендувати, а от тим, для кого найулюбленіший фільм – [“Тупий та ще тупіший”->dumb-and-dumber], краще пошукати дещо більш для них підходяще (це все ж таки дві множини глядачів, які не завжди перетинаються).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *