Тіль Швайгер

Тіль Швайгер (Til Schweiger / Тиль Швайгер), він ж Тільман Валентин Швайгер, народився 19 грудня 1963 р. у місті Фрайбург. Дитинство майбутньої зірки німецького кіно пройшло у містечку Гісен на півдні Німеччини. У 1977 р. його сім’я переїхала у Хойхельхайм. Після закінчення школи з середнім балом “1,6” Тіль вирішив наслідувати приклад батьків і вступив на факультет германістики, однак невдовзі покинув заняття. Він захотів присвятити себе медицині, але й ця спроба не була вдалою. Працював офіціантом у пивному барі і діджеєм на дискотеках. Подруга, яка вчилась у театральній школі, переконала Швайгера у тому, що у нього справжній акторський талант, і підштовхнула його вступити до театральної школи у Кельні під назвою “Der Keller”. Через три з половиною роки Тіль успішно закінчив цю школу, і у 1989 р. його запросили на роботу в театр “Контра-Крайс” у Бонні.

tile1

Кінокар’єра Швайгера почалась з озвучування порнофільмів. У 1994 р. він став зіркою в Німеччині, зігравши головну роль у комедії “Може бути, не може бути”. Світову славу актору принесли сценарій і виконання головної ролі у пригодницькій трагікомедії “Достукатися до небес”, яка розповідає про двох хворих на рак, які пустилися у кримінальну одіссею. В Голлівуді Швайгер знімався у стрічках “Гонщик” (2001), “Лара Крофт – розкрадачка гробниць: колиска життя” (2003), [“Король Артур”->king-arthur] (2004), “Чоловік за викликом-2: європейський жиголо” (2005). Як постановник Тіль вперше виступив у 1998 р. з бойовиком “Білий ведмідь дев’ятого калібру” (разом з Гранцем Хенманом), проте своїм справжнім режисерським дебютом він все ж таки вважає фільм “Босоніж по мостовій”. Стрічка, у якій Швайгер також виконав головну роль, стала у 2005 р. найбільш касовою у Німеччині. У 2007 р. Тіль зняв “Красунчика”, а наступного року створив картину “Півтора лицарі: у пошуках викраденої принцеси Херцелінди”.

tile1

Свого часу Швайгер відмовився зніматися у [Стівена Спілберга->steven-spielberg] у військовій драмі “Порятунок рядового Раяна” (1998), тому що славетний кінематографіст запропонував йому зіграти нациста. Тіль пояснив свою відмову так: “Я відмовився, бо не хотів, щоб моє обличчя та ім’я хоч якось ідентифікувалось з нацистами. Я їх ненавиджу!” Напевно, Квентін Тарантіно врахував ці слова, тому запропонував Швайгеру роль харизматичного сержанта Х’юго Штігліца, який спочатку жорстоко вбивав нацистів сам, а потім продовжив робити це у складі єврейської “брудної дюжини” під командуванням лейтенанта Альдо Рейна ([Бред Пітт->brad-pitt]).

tile1

Про особисте життя актора відомо, що 19 червня 1995 р. він одружився з колишньою моделлю, американкою Даною Карлсен. Сім’я жила у США до 2004 р., потім перебралася до містечка Гамбург-Нієндорф у Німеччині і оселилася на віллі в англійському стилі. 21 листопада 2005 р. Швайгер та Карлсен заявили про розлучення. У колишнього подружжя четверо дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *