Роберт Земекіс

Роберт Земекіс (Robert Zemeckis / Роберт Земекис) народився 14 травня 1952 р. у Чикаго (штат Іллінойс) в сім’ї з литовським та югославським корінням. Свої перші фільми він почав знімати на 8-міліметрову камеру, ще навчаючись у школі, після закінчення якої вступив до університету Північного Іллінойсу, звідки потім перевівся до університету Південної Каліфорнії, де продовжив навчання за спеціальністю кіномистецтво. Саме там Роберт познайомився з Бобом Гейлом, який став його найкращим другом і вірним творчим соратником.

zemek1.jpg

У 1972 р. Земекіс зняв невелику стрічку “Ліфт” і того ж року отримав студентську премію за короткометражку “Поле честі”. Його дебют у великому кіно відбувся завдяки Стівену Спілбергу, який звернув увагу на молодий талант і запросив його та Гейла працювати над молодіжною картиною “Я хочу тримати тебе за руку” (1978). Спілберг тоді сам був початківцем, однак зміг суттєво вплинути на творчість молодого Земекіса та Гейла, давши поштовх їх кар’єрі. У 1979 р. Стівен екранізував їх сценарій воєнної комедії “1941”. Наступна робота Роберта, комедія “Старі автомобілі” (1980), не мала успіху у прокаті, але про цей провал змусив забути пригодницький “Роман з каменем” (1984) з чудовим дуетом Майкла Дагласа та Кетлін Тернер.

zemek2.jpg

По-справжньому знаменитим Земекіс став у 1985-му, коли зняв фантастичну комедію “Назад у майбутнє”. Стрічка завоювала любов глядачів усіх вікових категорій, і було створено два її продовження – “Назад у майбутнє-2” (1989) про пригоди головного героя Марті Макфлая (Майкл Дж. Фокс) у недалекому майбутньому та “Назад у майбутнє-3” (1990) про його подорож на Дикий Захід минулого. У перерві між зйомками цієї трилогії режисер встиг зняти картину “Хто підставив кролика Роджера?” (1988), де поєднав живих акторів з анімацією, створивши один з найкращих розважальних фільмів 80-х. “Чорна комедія” “Смерть їй личить” (1992) з Брюсом Віллісом, [Меріл Стріп->meril-streep] та Голді Хоун отримала “Оскар” за спецефекти, проте великим хітом не стала. Натомість “Форест Гамп” (1994) з Томом Хенксом перетворився на справжнє явище в американському кінематографі, зібравши шість “Оскарів” (за найкращий фільм, режисуру, сценарій, чоловічу роль, монтаж та спецефекти) і побивши чимало касових рекордів.

zemek3.jpg

У 1997 р. Земекіс зняв “Контакт” з Джоді Фостер, а у 2000-му запропонував публіці відразу дві стрічки різних жанрів – містичний трилер “За завісою таємниці” з Гаррісоном Фордом і Мішель Пфайффер та пригодницьку драму про сучасного Робінзона “Ізгой” з Хенксом. В останні роки постановник зацікавився технологією “захоплення руху”, яка дозволяє трансформувати в анімацію гру акторів, і створив за її допомогою казку “Полярний експрес” (2004), героїчний епос [“Беовульф”->beowulf] (2007) та екранізацію класичного твору Діккенса [“Різдвяна історія”->christmas-carol] (2009).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *