Крістоф Вальц

Крістоф Вальц (Christoph Waltz / Кристоф Вальц) народився у столиці Австрії 4 жовтня 1956 р. у сім’ї художників-костюмерів – Іоганеса Вальца та Елізабет Урбанчик. Його дідусь та бабуся були акторами, а прадіди працювали у театрі. Крістоф закінчив театральний семінар імені Макса Райнхардта (акторський факультет Віденського університету музики і театру), потім вчився у Нью-Йорку в студії Лі Страсберга.

balz1.jpg

У 1977 р. Вальц вперше вийшов на сцену у своєму рідному місті. Потім були театральні ролі у Цюріху та Кельні, а далі у Франкфурті, Гамбурзі, Зальцбурзі та Відні. У 1982 р. актору присудили престижну премію O.E. Hasse. Його фільмографія, яка розпочалась наприкінці 1970-х, нараховує понад 90 ролей. Крістоф знімався переважно у телевізійних стрічках, а також у невеликих епізодах кінофільмів, граючи глибоких, суперечливих персонажів, на перший погляд обивательських, проте схильних до меланхолії, невпевнених у собі, з крихким внутрішнім світом. Вальц часто знімався у детективах, а у 1991 р. виконав невелику роль у стрічці Кшиштофа Зануссі “Життя за життя”. У 2000 р. він виступив режисером і сценаристом телевізійної картини “Якщо наважитися”.

balz2.jpg

Справжню світову славу Крістофу принесли [“Безславні покидьки”->inglorious-basterds] Тарантіно: за роль мисливця на євреїв, зловісного нациста Ганса Ланда, актор отримав “Оскар”, “Золотий глобус”, премії Американської асоціації кінокритиків та Гільдії кіноакторів США, нагороду Британської кіноакадемії та приз Каннського фестивалю 2009 р. Вальц скромно каже, що запорукою популярності образу, який має усі шанси увійти до списку найяскравіших лиходіїв в історії кіно, був чудовий сценарій Тарантіно: “В усіх своїх сценах я не намагався використовувати якийсь особливий метод або напівезотеричну гру. Я просто діяв згідно зі сценарієм. У ньому і так все на поверхні”. Крістоф не вважає свого персонажа переконаним нацистом. Він думає, що Ланда поза ідеологією: “Він насправді бачить кілька боків реальності, він усвідомлює, що світ – це кілька рівнів буття одночасно. І вони вступають у протиріччя між собою”.

balz3.jpg

Крістоф Вальц вільно володіє англійською, французькою та італійською мовами. Він розлучений, у нього троє дорослих дітей від першого шлюбу з американською єврейкою і маленька дочка від нинішньої коханої Джудіт Хольсте. Один з синів Вальца – рабин в Ізраїлі, дочка Рахіль – архітектор. Більшу частину часу актор живе у Лондоні, але постійно навідується у Берлін до своєї подруги та їх дочки. Незабаром його можна буде побачити у картині “Зелений шершень” та у фільмі Френсіса Лоренса за мотивами роману Сари Груен “Води слонам!”

2 коментаря для “Крістоф Вальц”

  1. Абсолютно заслужена нагорода.
    Акторська гра у виродках блискуча.

    Навіть при обговорені з друзями фільму, відзначив чудову гру К.Вальца.

  2. На фоні пластикових голівудських обличь Пітта й Крюгер гра Вальца така невимушена і справжня, – всі нагороди цілком залужені, “другий план” але який!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *