Дон Чідл

Дон Чідл (Don Cheadle / Дон Чидл), він же Дональд Френк Чідл-молодший, народився 29 листопада 1964 р. у Канзас-сіті (штат Міссурі). Відразу ж після народження його сім’я переїхала в Денвер (штат Колорадо), і саме там Дон провів своє дитинство. Його батько Дональд Френк Чідл-старший був психологом, який спеціалізувався на підлітках і дітях, мати Бетті працювала менеджером у банку. У Дона є сестра Доун і брат Колін. Після закінчення школи Чідл довго не міг вибрати життєвий шлях. Він мріяв про блискучу кар’єру джазового вокаліста, але водночас хотів стати популярним актором. Інтерес до акторського мистецтва і сцени переміг, і Дон вступив на драматичний факультет Каліфорнійського інституту мистецтв.

cheadle1.jpg

Закінчивши коледж, Чідл почав виконувати невеликі ролі на сцені. Його досить яскрава та харизматична зовнішність зацікавила кількох відомих голлівудських режисерів. Актор дебютував у кіно роллю Джонні Вошберна у стрічці “Висота “Гамбургер” (1987), потім зіграв Рокета у трилері “Кольори” (1988). У 1995 р. Дон отримав маленьку і непомітну на перший погляд роль у картині “Диявол у блакитній сукні”. Він поставився до своїх кількох епізодів настільки серйозно, що створив чудовий характерний образ, який запам’ятався. Ця робота актора заслужила високі оцінки критиків, принесла йому славу і пропозиції від великих кінокомпаній. Щоправда, спочатку це були ролі другого плану, але в непоганих фільмах (“Поза полем зору”, “Ночі в стилі бугі”, “Вулкан”). Досить часто Чідлу вдавалося переграти зірок, які виконували у цих стрічках головні ролі.

cheadle2.jpg

Чимало глядачів запам’ятали Дона у трилогії про Оушена (“11 друзів Оушена”, “12 друзів Оушена”, “13 друзів Оушена”), де він зіграв Бешера Тарра. Серед інших його робіт найвідомішими є: [“Траффік”->traffic], “Сполучені штати Ліланда”, “Готель для собак”, “Чим зайнятися мерцю у Денвері”, [“Зіткнення”->crush], “Сім’янин”, “Зрадник”, “Місія на Марс”, [“Година пік-2”->rush-hour-2], “Пароль “Риба-меч”, “По той бік сонця”, “Щуряча зграя”. У 2001 р. Чідл отримав за роль у “Траффіку” премії “Black Reel Award” та “Screen Actors Guild Award”. У 2005 р. його номінували на “Оскар” за гру у драмі “Готель “Руанда”. Роботу актора у “Зіткненні” дуже хвалили критики. Крім того, Дон працював на телебаченні: у 2004 р. його номінували на “Еммі” як найкращого гостьового актора у драматичному серіалі “Швидка допомога”.

cheadle3.jpg

Одним з наступних проектів Чідла стане біографічна стрічка про геніального трубача, піонера фрі-джазу Майлса Дейвіса. Дон виступить режисером і зіграє Дейвіса. Музику до фільму напише Хербі Хенкок. У виробництві картини активну участь також бере племінник Дейвіса. У фантастичному кінокоміксі [“Залізна Людина-2”->iron-man-2], який незабаром вийде на наші екрани, ми побачимо багатьох акторів з першої частини, але не Терренса Говарда – замість нього роль підполковника Джеймса Роудса виконав Дон Чідл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *