Джекі Ерл Хейлі

Джекі Ерл Хейлі (Jackie Earle Haley / Джеки Эрл Хейли) народився 14 липня 1961 р. у Нортриджі (штат Каліфорнія). Свою кар’єру почав у шестирічному віці, знявшись у рекламі. Після цього став зіркою підліткових серіалів, грав на Бродвеї, писав сценарії для теле- і кінофільмів. Джекі знявся у багатьох стрічках, зокрема “День сарани” (1975), “Проклята долина” (1977), “Втрачаючи це” (1983). У період спаду своєї кар’єри, у 1990-2000 рр., Хейлі зайнявся продюсуванням і став режисером численних телевізійних роликів. У 2006 р. він повернуся на великий екран у картині “Уся королівська рать” і того ж року знявся у стрічці “Як малі діти”. За цю роль його номінували на “Оскар”, однак того року переможцем став Алан Аркін, який зіграв у фільмі “Маленька міс Щастя”.

heili_2.jpg

Для того, щоб отримати роль Роршаха в екранізації славетного графічного роману Алана Мура [“Хранителі”->watchmen], Джекі Ерл на власні гроші зняв відеопробу, змонтовану з найбільш виграшних сцен коміксу. “Це був плід кохання, – згадує актор. – Вийшло досить смішно і по-любительськи, але для проби – цілком нормально”. Хейлі пощастило, що на головні ролі в “Хранителях” режисер Зак Снайдер шукав не суперзірок, а акторів характерних, не дуже відомих, але таких, які могли б найкраще втілити на екрані образи героїв нестандартного коміксу. Саме тому до його любительської проби поставились всерйоз, і врешті-решт саме він отримав роль Роршаха – безжалісного борця зі злочинністю, який притримується ультраправих поглядів і носить дивну білу маску з чорними плямами. Хейлі зізнається, що міг увійти в роль тільки тоді, коли надягав маску, яка ховала його обличчя, проте це не завадило йому блискуче зіграти у фільмі сцени у в’язниці, де на його герої немає маски.

heili1.jpg

Завдяки успіху у “Хранителях” Джекі Ерл отримав роль Герреро, помічника головного героя, у телесеріалі “Жива мішень” і зіграв ще одного легендарного персонажа, у якого є широке коло прихильників, – Фредді Крюгера, лиходія з лезами на пальцях, який вбиває свої жертви у їх снах. Хейлі запевняє, що у новій картині образ монстра буде суттєво змінено. “У нього буде нова зовнішність, – розповідає актор. – Ми залишили той самий капелюх, полосатий светр і рукавичку, але обличчя у нього буде реалістичнішим”.

heili2.jpg

Джекі не боїться порівнянь з Робертом Енглундом, який зіграв Крюгера у семи частинах “Жаху на вулиці В’язів” і у “Фредді проти Джейсона”. “Ми поставили собі завдання зробити його серйознішим, – каже Хейлі. – Тому він у нас не такий жартівник, як раніше. Хто не ризикує, той не п’є шампанське! Оскільки я актор, то готовий ризикувати. Хорошому актору не слід боятися. Взагалі, коли йдеться про подібний проект, обережність ні до чого: цікавіше не буде”. Джекі Ерл каже, що йому вистачило півтори хвилини, щоб дати згоду на роль Фредді. Коли актор погоджується грати настільки відомого персонажа, він зазвичай підписує контракт на два чи три продовження, однак їх поява залежить від реакції публіки на нового Крюгера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *