Лицар дня

[Тому Крузу->tom-cruise] останнім часом хронічно не щастить – звичайно, “не щастить” у розумінні зірок такого калібру. Ще років десять тому його вважали королем Голлівуду, а зараз важко згадати його останній справжній хіт. Прокляття вуду на нього, вочевидь, було накладено під час стрибків на дивані у Опри – є речі, які біла людина не має права робити. [Третя “Неможлива місія”->mission-impossible-3] не стала тим великим блокбастером, на який усі розраховували, та й взагалі, чи була вона? Єдина роль Круза останніх років, яка дійсно запам’ятовується, – продюсер з невичерпним словарним запасом з [“Солдатів невдачі”->tropic-thunder].

knightd1.jpg

От і “Лицар дня” не став перервою у невдачах і напівневдачах Тома. Чомусь студія не злякалася конкуренції з боку третьої “Історії іграшок”, а даремно. Автор цієї рецензії зовсім не прихильник “іграшкового” циклу, але важко не помітити, що сюжету у третій “Історії” втричі більше, ніж у “Лицарі”. А щодо “різної” цільової аудиторії, то якщо “Лицар дня” – фільм для дорослих, то Том Круз – Лоренс Олів’є.

knightd2.jpg

Хоча у цій стрічці він намагається бути Кері Грантом, який міг вести чудову подвійну гру з героїнею і з глядачем, скажімо, у “Шараді”. Актор з менш зірковою репутацію, на кшталт [Клайва Овена->clive-owen], зміг би посіяти сумнів у тому, ким насправді є його герой, але у Круза це не виходить зовсім, незважаючи на те, що він грав і негативні ролі. Двозначності у його Рої Міллері немає зовсім, через що солідний сюжетний шматок відразу втрачає силу, не кажучи вже про те, що ситуація з підставою жахливо нагадує будь-яку “Неможливу місію”.

Трохи краще вийшло у [Діас->cameron-dias]: її героїня – суміш “дівчини самотньої”, “дівчини в небезпеці” і “бойової подруги”, а зіграти все це одночасно погано важкувато, хоча можливо. В якихось сценах Камерон переконлива, в якихось смішна, і з Крузом у них “хімії” на двох більш-менш вистачає.

knightd3.jpg

Кількість погонь і вибухів нібито відповідає вимогам літнього блокбастеру, але це єдине, що відрізняє стрічку від численних менш дорогих з подібними сюжетами. У фільмі багато галасу, але немає родзинки, яка дозволила б йому стати великим хітом, довівши, що Том Круз – зірка тієї ж величини, що й Шрек та ковбой Вуді. Поки що він залишається далеко позаду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *