Їж, молися, кохай

Їж, молися, кохай (Eat, Pray, Love / Ешь, молись, люби). Драма. США, 2010. Режисер Раян Мерфі. У ролях: [Джулія Робертс->julia-roberts], [Хав’єр Бардем->havier-bardem], Річард Дженкінс, Віола Дейвіс, Джеймс Франко.

eat-pray-love.jpg

Журналістка Елізабет Гілберт (Робертс) відчуває, що звичайне життя вже її не задовольняє, а романи закінчуються катастрофою. Тому вона вирушає у навколосвітню подорож, щоб повернути душевну рівновагу і навчитися знову любити життя.

Елізабет Гілберт працює у журналістиці понад 20 років, написала багато есе, репортажів, оповідань. За мотивами її статей було знято картину “Бар “Гидкий койот” (1997). У 2006 р. вона написала документальну книгу “Їж, молися, кохай” про свої духовні пошуки під час подорожі у Європі та Азії. Книга мала гучний успіх, протримавшись у списку бестселерів “Нью-Йорк таймс” 150 тижнів.

Робертс не бажала перед зйомками знайомитись з реальною Елізабет Гілберт, тому що боялася втратити об’єктивність. Вона хотіла не копіювати Гілберт, а створити власний образ, довірившись інтерпретації, закладеній у сценарії. Зустріч відбулася зовсім випадково у Римі. До того часу актриса вже добре уявляла, що саме гратиме, тому знайомство зовсім не завадило їй.

Під час зйомок Робертс побувала в усіх місцях, де мандрувала її героїня. Фільм знімали у Нью-Йорку, на острові Балі в Індонезії, в індійській столиці Делі і в Італії, де знімальна група відвідала Неаполь та Рим. Актрисі здавалося, що вона знімається у чотирьох стрічках: щоразу після приїзду до іншої країни їх зустрічали нові люди і нове життя, в яке доводилось занурюватися. За словами режисера Мерфі, Джулію всюди зустрічали натовпи прихильників та папараци: для людей в усьому світі вона немовби була близькою людиною. Але спочатку складний знімальний графік і необхідність подорожувати ледве не змусили Робертс відмовитися від ролі, оскільки сім’я стоїть для неї на першому місці. Зараз вона вважає, що ризик себе виправдав.

На зйомках картини Джулії навіть довелося плакати через… спагеті. Для сцени, де її героїня повинна була з’їсти велику тарілку цієї страви, приготували надзвичайно смачні спагеті, від яких неможливо було відірватися, і вже після третього дубля Робертс зрозуміла, що об’їлася. Вона ледве змогла витримати останні дублі. Однак, на думку постановника, саме ця сцена є у фільмі ключовою. Він обговорював її з Джулією задовго до зйомок: “Вона сказала, що книга Гілберт має такий успіх, тому що в ній йдеться про те, як жінки можуть насолоджуватися їжею і не почуватися винними. У нашій культурі відчувається стільки провини за насолоду їжею, що сцена, в якій жінка їсть смачну їжу і не соромиться цього, здається відверто шоковою. Я слухав Джулію і розумів, що ми знайшли ідеальну актрису для нашого фільму”. Під час зйомок в Італії Робертс потовстішала на 4.5 кілограми, і їй довелося боротися з ними у спортзалі.

1 коментар для “Їж, молися, кохай”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *