Час

Як каже вчителька малюкам у першому класі: “Наступний рік пробіжить для вас швидше, ніж цей, третій – ще швидше, а ще швидше пробіжить решта життя”. Тема нового фільму Ендрю Ніккола – швидкоплинність часу у світі, де цей самий час став єдиною валютою. Вона нагадує одночасно про швидкість, з якою має рухатись сучасний середній житель міста, і про проблему перенаселення, про яку все частіше говорять дослідники. Світ, в якому за все доводиться платити хвилинами чи годинами і де у бідняків ніколи не вистачає часу на простий відпочинок, – пречудова метафора, безумовно варта повнометражної стрічки. Однак існує далеко не один шлях використання цієї метафори.

in_time_1.jpg

Можна зняти похмуру безнадійну антиутопію, а можна й динамічний трилер. “Час” – це на 1/4 перше і на 3/4 друге. Він трохи нагадує більшість екранізацій творів Філіпа К. Діка: одна вдала ідея – і основний екранний час заповнюється біганиною. Як і в “Міняючи реальність”, робиться спроба вивести на перший план романтичну лінію, але, на жаль, між [Тімберлейком->justin-timberlake] та [Сейфрід->amanda-seyfrid] особливої “хімії” чомусь не спостерігається. Розважає хіба що найперший момент їхнього зближення, що нагадує крилате “Прокатиш її в трамваї – вона твоя”. Є великі сюжетні діри: наприклад, герой забирає у противника дуже багато часу, а вже через день у нього залишаються лічені хвилини.

in_time_2.jpg

В принципі, Тімберлейк непогано впорався з головною роллю: він добре виглядає у сценах, де герой пристосовується до нового для себе середовища і де демонструє свою схильність до ризику. Щоправда, рівень крутизни у нього як на жителя гетто явно зашкалює, але це недолік не виконання, а сценарію. До того ж час від часу цей недолік перетворюється на достоїнство: наприклад, вестернівська кульмінація з Фортісом вийшла просто чудовою.

in_time_3.jpg

Проте з точки зору акторства Тімберлейка у “Часі” затьмарив [Кілліан Мерфі->cillian-murphy]. На перший погляд персонаж у нього досить-таки стереотипний, чергова варіація Сема Джерара, якого у “Втікачі” грав [Томмі Лі Джонс->tommy-lee-jones]. Однак з цього не дуже виграшного матеріалу Мерфі створив повнокровний образ: у його копа своя правда і свої міцні переконання, які він ніколи не зрадить. [Алекс Петтіфер->alex-pettifer], який зовсім не справляв враження у “Четвертому”, тут непогано зіграв негідника. Жіночі ролі не радують взагалі: усі виконавиці ззовні нагадують ляльок і грають відповідно.

Підсумок: більш-менш задовільний фантастичний трилер з прийнятним балансом плюсів і мінусів, в першу чергу рекомендується фанам Тімберлейка та Мерфі, а також тим, кому завжди не вистачає часу.

2 коментаря для “Час”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *