Деніс Лірі

Деніс Лірі (Denis Leary / Денис Лири) народився 18 серпня 1957 р. у Вустері (штат Масачусетс) в сім’ї ірландських емігрантів. Він двоюрідний брат відомого телеведучого Конана О’Браєна. Інший його кузен, Єремія Лусі, був одним з шести пожежників, які загинули під час пожежі на одному зі складів у Ворчестері; на його честь засновано “Фонд Лірі” для пожежників, що загинули під час виконання своїх обов’язків. Батьки майбутнього актора, переконані і затяті католики Нора та Джон Лірі, виховували сина у суворому католицтві, і навіть школа, яку відвідував Деніс, була обов’язково релігійною. Після школи Лірі вирушив вчитися у коледжі Емерсон у Бостоні. Закінчивши його, успішний і дуже старанний студент отримав запрошення залишитися викладати, яке він прийняв.

denis-leary_1.jpg

Деніс п’ять років працював викладачем англійської літератури. Саме в коледжі Емерсон він вперше спробував себе як актор і письменник. Лірі завжди мав інтерес до письменництва, тому невдовзі друкувався вже у кількох журналах. Він також успішно працював у театрі, граючи переважно у комедіях. З середини 80-х Деніс виступав у клубах Бостону з власноруч написаними сценками та мініатюрами. Його персонаж, пересічний обиватель, який висміює політичні події і пропонує власне бачення соціальних рішень, – став дуже популярним, і на виступах завжди вистачало глядачів.

denis-leary_2.jpg

До того часу Лірі вже остаточно вирішив, що найбільше у житті хоче бути актором. Тому комік покинув рідний Бостон і вирушив на національні гастролі. Він об’їхав майже усі Штати Америки і навіть затримався у Нью-Йорку, де йому запропонували бути ведучим на каналі MTV. Деніс прославився завдяки своєму скандальному шоу про Різдво. Подібна репутація призвела до того, що його проекти показували по телебаченню лише вночі. Диск, на який Лірі записав свої найбільш гострі жарти, було заборонено продавати майже всюди. Однак там, де продаж був дозволений, його розкупали мільйонними тиражами.

У 90-х Деніс почав активно зніматися в кіно. Зараз на його рахунку понад 50 картин, переважно комедій. Найвідоміші стрічки за його участю – “Майданчик” (1993), [“Руйнівник”->demolition-man] (1993), “Ніч страшного суду” (1993), “Звідник” (1997), “Обережно, заручник!” (1994), “Королі самовбивства” (1997), “Шахрайство” (1997), “Фінал” (2001), “Поганий хлопець” (2002), “Таємне життя дантистів” (2002). Другорядна роль у телефільмі “Перерахунок” принесла Лірі номінації на премії “Еммі” та “Золотий глобус”.

denis-leary_3.jpg

В анімаційному хіті [“Льодовиковий період”->ice-age] (2002) актор озвучив тигра Дієго; потім він ще тричі повертався до цього персонажу у продовженнях картини. У кінокоміксі [“Нова Людина-Павук”->amazing-spider-man] Лірі перевтілився у капітана поліції Джорджа Стейсі.

У 1982 р., ще працюючи у коледжі Емерсон, Деніс Лірі одружився зі своєю студенткою на ім’я Енн. Зараз у пари двоє дітей.

1 коментар для “Деніс Лірі”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *