«Магічний Париж»: вісім історій про любов, нелюбов і життя

Підбірку французьких короткометражок «Магічний Париж» від «Артхаус Трафік» з таким самим успіхом можна назвати Парижем комічним. Або й не Парижем навіть, бо від Франції там тільки своєрідний гумор, музика і особливий шарм. В цілому фільми дуже актуальні для всього нинішнього людства – хоча весь зал під час показу не замовкав від реготу, а особисто я насміялася так, як не сміялася вже 100 років, більшість фільмів вражають глибиною. Всі вони про найсерйознішу проблему сучасності – людські стосунки. Стосунки чоловіка і жінки, сина і матері, співробітників, випадкових перехожих, врешті стосунки з самим собою.

КОХАННЯ ВСУПЕРЕЧ / L’AMOUR A CONTRECHAMP / ЛЮБОВЬ ВОПРЕКИ

Чи часто вам доводиться грати огидну роль? Цій парочці з фільму «Кохання всупереч» щодня, адже вони – закохана до нестями пара. Щоправда, лише перед камерою, а от коли вона вимкнена, актори терпіти не можуть одне одного. Комічно-істеричну ситуацію на знімальному майданчику допомагає владнати команда. Але що ж їм робити за межами майданчику? Зібратися з силами і продовжувати брехати. Тобто, й далі грати свої ролі.

КАТАРСИС / CATHARSIS / КАТАРСИС

Від «Катарсису» очікуваного очищення не було. Навпаки – фільм здався найменш зрозумілим з усієї підбірки. Поки молодий та ексцентричний режисер настільки занурений у свої нереалізовані ідеї, що і йому, і глядачам важко зрозуміти, що відбувається на екрані: де реальність, а де вигадка? Мабуть, в цьому й полягала ідея – продемонструвати, наскільки все заплутано в нашому житті. Інколи не з першого разу можеш відповісти: хто його режисер, а хто – актори.

 

GROOVE YOUR LIFE

Якщо життя депресивне й нецікаве – «Поверни життю ритм». Так каже однойменна короткометражка й рекламне оголошення, на яке натрапляє розчарований герой. Ця рекламка змінює настрій, бажання, світ навколо. Але якщо ти таки наважився зателефонувати за вказаним номером, пам’ятай – «ритм» не відчепиться від тебе до повного твого задоволення. І будь готовим, що інколи задоволення чужих бажань залежать від тебе. Дуже енергійна й дотепна короткометражка на тему різниці в бажаннях та їх задоволенні в чоловіка і жінки.

МАЄМО ПОГОВОРИТИ / IL FAUT QU’ ON PARLE / НУЖНО ПОГОВОРИТЬ

«Маємо поговорити» – чи не найсильніший фільм у підбірці. Хлопець збирається покинути дівчину й прокручує для себе всі можливі варіанти втілення цього бажання і реакцію дівчини. Між тим проскакують ніби й не надто важливі самовиправдовувальні думки хлопця, які глядачеві врізаються в свідомість гострими щипами. Справді, ми вже не споживацьке покоління – ми покоління вічно невдоволених. Покоління вихованих в страху перед відповідальністю, рутиною, постійністю, відсутністю можливості спробувати «щось новеньке». Смішний фільм на серйозну тему з дуже несподіваною кінцівкою.

НЕЙМОВІРНИЙ ДОКТОР ХАУС / IT IS MIRACUL’ HOUSE / НЕВЕРОЯТНЫЙ ДОКТОР ХАУС

Ви мріяли коли-небудь, хворіючи, як зі США приїжджає ваш улюблений телеперсонаж доктор Хаус і зцілює вас? Ні? А є люди, які без цієї фантазії навіть думати не хочуть про одужання. І добре, що є інші люди, не менш божевільні, які ці фантазії до сліз кумедними і благородними способами допомагають втілити. Точно про таких персонажів і їхніх фанів «Неймовірний доктор Хаус». Дорослий син вирішує будь-що розіграти для хворої старенької мами приїзд улюбленого доктора, аби зробити мамцю щасливою. І йому це вдається! Шанувальникам Хауса короткометражка без сумніву сподобається.

САНДРІН / SANDRINE / САНДРИН

32-річна Сандрін з’ясовує, що їхня літня сусідка – її теска. Маючи твердий намір виправити це неподобство, вона не придумує нічого кращого, аніж шантажувати свого брата. Хтозна-яким способом, але він має примусити сусідку змінити своє ім’я. «Сандрін» нагадала мені мою власну історію, хоча мені пощастило більше. Багато років серед майже сотні людей мого провінційного шкільного випуску Юлею звали тільки мене. Зате в університеті Юль було чи не більше, аніж викладачів. Ще й дві сусідські сім’ї назвали новонароджених донечок Юлями. Частково через мене, що не може не тішити. Зараз це мої найулюбленіші тески.

ПОМАРАНЧІ / LES ORANGES / АПЕЛЬСИНЫ

Ах, цей романтичний Париж, де трапляються неймовірні зустрічі й народжуються особливі почуття. Коли на березі Сени зустрічаються глухонімий хлопець зі сліпою дівчиною, їх можуть поєднати хіба що розсипані по бруківці помаранчі. А ще червоний перець і зелений огірок. Хоча той самий огірок може стати початком ну зовсім іншої історії. Ще одна дотепна короткометражка з відкритим фіналом – для глядачів із фантазією.

МІЙ ЛЮБИЙ ЗОМБІ / ZOMBIE CHÉRI / МОЙ МИЛЫЙ ЗОМБИ

Як воно, звичайній людині жити в світі, заселеному кровожерливими зомбі? Яке воно – кохання зомбі й живої дівчини? Фільм-антиутопія зачіпає важливу проблему нормальності в ненормальному світі. В якісь моменти виникають асоціації з «1984» Орвела, де вкидали до в’язниці за думкозлочин. Тут все простіше – живих людей ув’язнюють, а випускають назовні вже такими ж зомбі, як і всі. І хоча фінал фільму змазаний й дещо незрозумілий, саме кіно, як і вся підбірка «Магічний Париж», залишає чимало тем для роздумів.

2 коментаря для “«Магічний Париж»: вісім історій про любов, нелюбов і життя”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *