Баррі Сіл: Король контрабанди

Баррі Сіл: Король контрабанди (American Made / Сделано в Америке). Трилер / драма. США, 2017. Режисер Даг Лайман. У ролях: Том Круз, Донал Глісон, Сара Райт, Калеб Лендрі Джонс, Лола Кьорк, Джейма Мейс.

american-made_poster

З 12 жовтня стрічку “Баррі Сіл: Король контрабанди” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

У 80-х роках Баррі Сіл (Круз) був наймолодшим пілотом Боїнга-737 в Америці, але простих перельотів йому було замало. Спочатку він займався дрібною контрабандою, потім до нього звернулось ЦРУ. Врешті-решт Баррі зацікавився Пабло Ескобар…

Після “Мумії” Крузу точно слід було нагадати усім, що він, по-перше, зірка, яка все ще вміє підбирати собі якісні проекти, а по-друге, що він, власне, актор. І перше, і друге йому вдалося зробити у своїй новій стрічці.

american-made1

Для Круза це не зовсім звичний проект. Ні, він все ще повністю будується навколо його героя, який знаходиться на екрані майже весь час, до того ж коментує усі екранні події. Але, по-перше, хоч кіно достатньо гостросюжетне і напружених ситуацій у ньому вистачає, герой Тома зовсім не є героєм екшн. І по-друге, цей герой – людина відверто аморальна. Що може бути яскравішою демонстрацією темного боку американської мрії, ніж історія молодого пілота, який працював і на ЦРУ, роблячи знімки у країнах з комуністичним режимом, і на Пабло Ескобара, перевозячи для нього наркотики у США і таким чином допомагаючи йому будувати найбільший у світі наркокартель? Мотивація у Баррі Сіла проста – йому потрібні гроші, для своєї сім’ї і просто. Він не патріот і не ділок, а просто сміливий пілот, який щиро любить свою справу і вміє робити її дуже добре. От тільки йому абсолютно байдуже, для кого він це робить, якщо добре платять.

american-made2

Круз дуже добре грає не дуже розумного хлопця, якому у житті диявольськи щастить і який сприймає це як належне – це ж Америка, країна необмежених можливостей, де кожний рано чи пізно отримає свій шанс! Дістається у фільмі і політикам, готовим кидати гроші на війну з комунізмом, не дуже розбираючись, куди насправді ці гроші йдуть, і робітникам спецслужб, яким байдуже, чим іще заробляє на життя Сіл, поки його діяльність дозволяє їм робити кар’єру. У свої найкращі моменти стрічка змальовує цинічну, з присмаком “чорного гумору”, картину світу, який знаходиться на межі божевілля – принаймні здоровим глуздом там і не пахне, не кажучи вже про будь-які шляхетні пориви. Розкрутившись як слід, Баррі досягає такого рівня, що йому вже немає куди ховати зароблену на кокаїні готівку: він змушений буквально закопувати її у землю. Фортуна продовжує посміхатись герою Круза його ж білозубою посмішкою навіть тоді, коли його викривають і арештовують: людина, яка вміє дуже добре літати і якій все одно, з якою метою вона це робить, виявляється потрібною усім. Однак рано чи пізно розплата все ж таки настає.

american-made3

Підсумок: один з найкращих фільмів Круза останніх років, саркастичний варіант американської мрії у її не найкращому прояві. Рекомендується прихильникам зірки і усім, кого може зацікавити подібна тематика.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *