Інтерв’ю Вадима Григор’єва для Медіаклуба

Відомому українському Інтернет-проекту “КіноБлог.com – Про кіно українською” сьогодні виповнився рівно рік. Починаючи як блог професійного кінокритика Вадима, проект сьогодні виріс в актуальний і об’єктивний портал кіноіндустрії. Медіаклуб активно співпрацює з Кіноблогом з перших його днів. Професіоналізм, об’єктивність і актуальність – це риси які з самого початку виділяли цей портал серед інших і я щиро вітаю від імені Медіаклубу Вадима і Олексія з першим роком.

З повагою, Віталій
керівник клубу

Редактор Кіноблогу Вадим (Grig) люб’язно погодився дати ексклюзивне інтерв’ю кінокоментатору клубу Юрію Іванову (Master).

Master
Я розмовляю з редактором Кіноблогу Вадимом Григор’євим.. Добрий день Вадим..

Grig
Добрий день.

Master
Якщо я не помиляюсь – в травні Кіноблогу виповнюється рік.. Враховуючи те, що в наш час небагатьом подібним проектам вдається стільки проіснувати, я вважаю можна вас привітати з цією датою..

Grig
Дякую. Дійсно, перша стаття у нас датована 30 травня. Спробую підготувати до 30 щось цікаве.

Master
А сам сайт розпочав своє існування одночасно з написанням першої статті..?

Grig
Перший десяток статей був написаний трохи раніше, в першій половині травня. Ми з Олексієм вели роботу паралельно: він вирішував технічні питання, я писав статті. Стартували наприкінці місяця.

Master
Як і коли з’явилась ідея заснування Кіноблогу..?

Grig
Ідея публікуватись в Інтернеті і писати спеціально для нього у мене почала формуватись у перший рік мого стабільного ним користування – у 2002. Це якраз був розквіт російського кіноманського рецензування. Принаймні мені так зараз здається. Зараз кількість постійних рецензентів в рунеті помітно зменшилась, хоча дехто з них навпаки – отримав культовий статус.
Коли я розповів про ідею свого сайту моєму другу Олексію десь в 2003 р., він дуже правильно сказав, що у такого проекту немає особливих шансів проти розкручених і потужних російських кіносайтів. Свій сайт я, до речі, збирався робити саме російською.
Сайт свій мені все таки зробити допомогли мої добрі друзі, але, як і очікувалось, навіть після того, як я прописав його в пошукові Інтернет-системи, відвідуваність була приблизно нульовою. Потім у мене ще був досвід співпраці з одним комерційним сайтом. Це тривало, здається, півроку, і мене не дуже влаштовувало ставлення керівництва. Їм це просто було не дуже потрібно.

Master
А що вплинуло на рішення писати саме українською..?

Grig
На початку травня минулого року Олексій нагадав мені про мою давню ідею і сказав, що тепер знає, як це зробити. Все більше користувачів Інтернету в Україні бажають отримувати інформацію про світ кіно рідною мовою. Оскільки у мене чималий досвід в написанні статей про кіно для львівських газет саме українською, я охоче погодився.

Master
Як і коли ви написали першу статтю про кіно професійно..?

Grig
Писати про кіно українською я почав восени 1996 р. Це був особливий рік, бо я саме вступив до Політехніки, купив відеоплеєр, почавши буквально пожирати фільми в ZMS, і отримав перший підробіток. До того я два роки поспіль займав призові місця в кіноконкурсі, який проводила газета “Високий Замок”, і чоловік, який проводив конкурс і писав про кіно, запам’ятав мене і запропонував спробувати сили в написанні статей.
В цей час він саме перейшов працювати в газету “Тиждень”, де і з’явилась моя перша стаття.
Це була стаття про міні-фестиваль фільмів Вернера Герцога, який складався усього з двох стрічок – “Агірре, гнів божий” та “Кожний сам за себе, а Бог проти всіх”.
Потім я почав вести в цій газеті відеорубрику. Далі були інші газети. В одному місці я робив телеанонси, в іншому писав про акторів… До моменту початку роботи над сайтом встиг перепробувати фактично всі різновиди статей про кіно. Хоча для газет я не писав рецензії в чистому вигляді – це завжди були суміші інформації про фільм та особистих вражень. Окрема гордість – диплом для заочниці з кінознавчого факультету Карпенка-Карого, який я написав, коли був на другому курсі Політехніки. Темою був подальший розвиток комерційного українського кіно. Довелось підключити фантазію.

Master
Вражає.. 8) а існують якісь сайти про кіно чи якісь інші джерела інформації, які так чи інакше впливають на формування наповненності вашого сайту..?

Grig
Звичайно, інформацію про факти, зйомки, біографії акторів з повітря не візьмеш. Користуюсь джерелами рунету або англомовними: навіть розкручені російські ресурси не завжди вчасно реагують на появу нової зірки. Добре, коли вдається знайти прес-реліз, хоча зараз вони подібні один на одного, наче близнюки. Щодо рецензій на нові фільми – забороняю собі читати відгуки, доки сам не подивлюсь, щоб не було жодного шансу навіть на підсвідомий вплив.

Master
А які кіносайти рунету ви вважаєте для себе авторітетними..?

Grig
Було цікаво читати Кудрявцева на KM.ru, коли він там публікувався (зараз він звідти зник). На його “500 фільмах” я, можна сказати, виховував смак. Хоча останнім часом оцінки фільмів співпадали у нас рідко. Екслера інколи почитую, хоча кіт вже набрид.
Джон Сілвер робить свою справу добре, добуваючи інформацію про те, що невдовзі вийде на екрани.
movie.ru чудовий ресурс з великою кількістю інформації. Помітно, що їм і Екслер інколи в своїх рецензіях користується.

Master
А зіштовхувались колись з кінокоментарями Дмитра Пучкова, більше відомого під ніком “Гоблін”..?

Grig
Читав дещо, наприклад, те, що він писав про “Володаря перснів”. Виразити думку вміє, однак словарний запас якось не порадував.

Master
А як взагалі ставитесь до фільмів в його перекладі..?

Grig
Взагалі-то я на них час не витрачаю. Дивлюсь кіно зазвичай в кінотеатрі, в “нормальному” перекладі, який, звичайно, буває далеким від ідеалу. Єдиний випадок був, коли не було іншого виходу, – “Team America”. Він підтвердив, що я роблю правильно, витрачаючи час на щось інше.

Master
А яким фільмам ви зазвичай надаєте перевагу..? Які фільми любите дивитись і огляди на фільми якого плану найчастіше з’являються на Кіноблозі..?

Grig
Дивлюсь те, що йде в кінотеатрах, воно ж найчастіше з’являється на Кіноблозі. Те, що подобається, – це інша справа. Я люблю проблемні американські стрічки кінця 60-х і 70-х, в яких прославились молоді Пачіно, Де Ніро, Ніколсон, Хоффман – фільми “вуличні”, “маргінальні”, зняті за межами великих студій. “Таксиста” багато разів переглядав. Люблю кіно 30-40-х – гангстерські фільми, “чорні” детективи з Богартом, навіть жахи і фантастику того періоду

Grig
Не так давно виписав собі з Москви “Кінг-Конга” 1933 р. Леоне і Хічкока люблю дивитись.

Master
В чому на ваш погляд полягає основна функція Кіноблогу..?

Grig
Давати нашим читачам свіжу інформацію про світ кіно. Підтримувати в них любов до цього виду мистецтва. Заохочувати їх думати про фільми і ділитись своїми думками. Навіть не сподіваюсь на те, що хтось з, наприклад, російських кіноманів почне вчити українську, щоб читати статті з Кіноблогу, але це був би фантастичний варіант.

Master
А як ви вважаєте – від чого залежить популярність будь якого блогу..?

Grig
Від якості і кількості інформації. Від ставлення автора до того, що він робить.

Master
Ви зіштовхувались з якимось труднощами під час створення і подальшої роботи Кіноблогу..?

Grig
Були кілька суто технічних проблем, які завжди виникають при роботі в Інтернеті. Щодо роботи над матеріалами труднощів немає, бо в цьому плані практично все залежить від мене. Реакція на зроблене від відвідувачів сайту, на щастя, була майже відразу. Не завжди позитивна, але так і має бути.

Master
Були якісь суттєві зміни на Кіноблозі від моменту його заснування..?

Grig
Особливих змін не було. Можливо, дещо змінилось в моєму стилі рецензій. Були події в кіно, які мали значення для Кіноблогу, – поява нових українських фільмів. Найбільше відгуків на сайті отримали саме вони.
Були кілька фестивалів, про які ми писали. На ці матеріали теж була швидка й часто емоційна реакція.

Master
Всі статті на блозі пишите лише ви, чи у вас є соавтори..?

Grig
Було кілька рецензій від інших авторів, але їх в сумі буде не більше десятка. Були люди, які обіцяли, але до конкретних справ доходить дуже рідко. Про це можна тільки пожалкувати. Я завжди вважав, що найкращий спосіб посперечатись з автором рецензії, яка не сподобалась – не обзивати його в коментарях, а запропонувати власну, аргументовану і переконливу.
Один рецензент не може читати всі книги, які екранізують, знати всі відеоігри та історичні події, покладені в основу стрічок. Якщо людині є що сказати про фільм, який має для неї особливе значення, – ми завжди готові надати місце на сайті для того, щоб вона могла викласти свої думки.

Master
Тобто якщо хтось виявить бажання розмістити на Кіноблозі свій власний кінокоментар – теоретично це можливо..?

Grig
Якщо Ви маєте на увазі рецензію, то звичайно – за умови, що людина вміє зрозуміло викладати свої думки і не намагається нікого образити. Для цього достатньо зв’язатись з Олексієм або зі мною, електронні адреси вказані на сайті.

Master
З якими веб-проектами ви співпрацюєте..?

Grig
З Медіа-клубом. З Артхаус-трафік завжди приємно мати справу. Взагалі повний список друзів Кіноблогу можна побачити на головній сторінці сайту.
Сайти, пов’язані з кінотеатрами, на жаль, бажання співпрацювати не висловлюють, що дивує, враховуючи мізер інформації, яку вони дають своїм відвідувачам.

Master
А що ви думаєте про Медіа-клуб..? Можливо помічали якісь недоліки..? Можете щось побажати учасникам і адміністрації..

Grig
Недоліки, якщо їх так можна назвати, пов’язані з обмеженою кількістю користувачів Інтернету в нашій країні взагалі і у Львові зокрема. Активних учасників проекту небагато, форум теж хотілося б бачити більш “живим”. Побажати хотілося б розширення проекту, не тільки збільшення кількості членів клубу, а й те, щоб кількість переходила в якусь більш-менш цілеспрямовану діяльність. Толерантності до чужої думки – кіно має об’єднувати людей, не навпаки.

Master
Дякую вам від імені Медіаклубу і наприкінці нашої розмови хотілось би взнати, які у Кіноблога плани на майбутнє..?

Grig
Як мінімум – продовжувати те, що робилось протягом року, тобто давати інформацію про нові фільми, акторів, важливі події. Можливо, буде введено додаткові рубрики. Хотілося б приділяти більше увагу сучасному українському кіно, але все залежить від того, чи буде воно.

Master
Дуже дякую вам за змістовну бесіду, Вадим.. Хочу побажати Кіноблогу успіхів і процвітання, і сподіваюсь що Кіноблог і надалі буде тісно співпрацювати с Медіа-клубом..

Grig Птн Тра 26 2006 13:32:56
Дякую.Співпрацювати, звичайно ж, будемо.

З повагою, Юрій Іванов (Master)
кінокоментатор клубу