У гонитві за щастям

У гонитві за щастям (Pursuit of Happyness / В погоне за счастьем). Мелодрама. США, 2006. Режисер Габріеле Муччіно. У ролях: [Вілл Сміт->will-smith], Джейден Крістофер Сайр Сміт, [Тенді Ньютон->tandy-newton], Ден Кастелланета, Зухаїр Хаддад.

Кріс Гарднер (Сміт) – розумний і талановитий торговець, змушений прозябати на низькооплачуваних роботах. Він у відчаї бореться за існування, але невдовзі разом з сином опиняється на вулицях Сан-Франциско: його виганяють з квартири, і йому нема куди йти. Любов і довіра сина допомагають йому долати перешкоди, з якими він весь час стикається.

У 2003 р. виконавчий продюсер Марк Клейман побачив Кріса Гарднера у телепередачі “20/20”. Він та його дружина були до сліз зворушені історією цієї людини. Наступного ранку після виходу програми в ефір телефон Гарднера розривався від дзвінків, однак саме Клейман, як згадує Кріс, привернув його увагу “своєю чесністю, щирістю і прямотою”. У липні 2003 р. студія “Коламбія” придбала права на історію Гарднера. Після бесіди з керівництвом кінокомпанії один з продюсерів відіслав касету з передачею у Ванкувер, де Вілл Сміт знімався у фільмі “Я – робот”, і менш ніж за добу актор погодився. У січні 2005 р. з Віллом підписали контракт. Наступним важливим кроком було перетворення 15-хвилинного сюжету передачі на повнометражний фільм. Одночасно про життя Гарднера було написано книгу, яку опублікували у 2006 р.

Сценарій доручили писати Стівену Конраду (“Синоптик”). Гарднеру чітко пояснили, що Конрад – драматург, а не біограф, і, оскільки він передав студії права на свою історію, йому доведеться змиритися з деякими змінами у ній. Найпомітнішою з них було перетворення сина Кріса з підлітка на п’ятирічного хлопчика (його зіграв син Вілла – Джейден Крістофер Сайр Сміт).

Також під час роботи над сценарієм потрібно було створити кількох персонажів, які поєднували в собі риси кількох людей, з якими Кріс стикався за цей період. Конрад також додав герою колориту, наділивши його віртуозним вмінням складати кубик Рубіка, хоча справжній Гарднер жодного разу у житті не склав такий кубик. Режисер Габріеле Муччіно, якого запросили у травні 2005 р., до того моменту не зняв жодної картини англійською мовою. У серпні 2005 р. на головну жіночу роль взяли Тенді Ньютон. Зйомки почались у вересні 2005 р.

2 коментаря для “У гонитві за щастям”

  1. Симпатично, хоча не обійшлось без приторних мелодраматичних моментів. Історія людини, яка важко працює заради майбутнього – свого і сина. В житті, звичайно, не все так кольорово, але iнакше фiльм не був би таким цiкавим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *