Тенді Ньютон

Тенді Ньютон (Thandie Newton / Тэнди Ньютон) народилась 6 листопада 1972 р. у Замбії, де прожила до чотирьох років. Її батько – англієць, мати – африканка. Коли політична ситуація у країні ускладнилась, родина переїхала до графства Корнуолл. Саме Англію Тенді вважає своєю батьківщиною. В 11 років вона почала навчатись у Лондонській школі мистецтв на відділенні танців. Там її помітив один з помічників режисера картини «Флірт» (1991), який підшукував виконавців ролей підлітків. «Головна героїня була чорною, а я була єдиною темношкірою дівчиною потрібного віку, – згадує акторка. – І саме в цей час я не могла займатись танцями, тому що отримала травму. Викладачка порадила мені не казати, що не вмію грати, і подивитись, як проходять проби. Я послухалась. Виявилось, що я можу грати, і мене взяли на роль».

Після «Флірту» Ньютон могла відразу ж спробувати щастя у Голлівуді, однак вона вирішила спочатку зайнятись освітою і вступила до Кембриджу, який закінчила з дипломом антрополога. Тому й зараз, готуючись до чергової ролі, акторка вивчає культуру середовища, в якому існує її героїня. В Америці першу помітну роль Тенді виконала у стрічці «Інтерв’ю з вампіром» (1994), де її партнером став [Том Круз->tom-cruise]: з його тодішньою дружиною Ніколь Кідман Ньютон потоваришувала на зйомках «Флірту». Іншими роботами актриси на «фабриці мрій» були «Подорож Августа Кінга» (1995), «Джефферсон у Парижі» (1995), «Лідер» (1996). Прорив у кар’єрі Ньютон відбувся у 1997 р., коли вона зіграла головні ролі у фільмах «Облога» Бернардо Бертолуччі, «Глухий кут» Венді Кертіс Холл та «Улюблена» Джонатана Демма.

У 1999 р. Тенді запросили на проби на роль злодійки Наї у блокбастері [«Неможлива місія-2»->mission-impossible-2], на знімальному майданчику якого вона знову зустрілась з Томом Крузом. «Перед читанням сценарію я хвилювалась, що Ная буде лише декоративним персонажем, – розповідає акторка, – але вона виявилась цікавою особистістю, мені було що грати». Картина Джона Ву стала одним з головних хітів року, зібравши у США понад 200 млн. доларів. Ньютон мала шанс закріпити цей успіх, оскільки їй запропонували роль у комедійному бойовику [«Янголи Чарлі»->charlies-angels]. Проте актриса віддала перевагу скромній англійській комедії «Це був нещасний випадок», сценарій якої написав її чоловік Олівер Паркер. Її наступний фільм «Правда про Чарлі» (римейк «Шаради», в якому Тенді дісталась роль, котру 40 років тому блискуче виконала Одрі Хепберн) провалився у прокаті. [«Хроніки Ріддіка»->chronicles-of-riddick], де Ньютон зіграла Дейм Ваако, підступну дружину космічного полководця, теж не мали очікуваного касового успіху. Натомість [«Зіткнення»->crash] за її участю здобуло «Оскар-2005» як найкраща стрічка року.

У мелодрамі [«У пошуках щастя»->pursuit-of-happyness], яка стала одним з хітів цьогорічного різдвяного кіносезону і нещодавно вийшла на наші екрани, Ньютон стала партнеркою суперзірки [Вілла Сміта->wiil-smith]. Крім «У пошуках щастя» на екрани незабаром вийде картина «Норбіт», де Ньютон знялась з [Едді Мерфі->eddie-murphy].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *