Останній самурай

Останній самурай (The Last Samurai / Последний самурай). США, 2003. Режисер Едвард Цвік. У ролях: [Том Круз->tom-cruise], [Кен Ватанабе->ken-watanabe], Тімоті Сполл, Біллі Коннолі, Тоні Голдуїн, Хіроюкі Санада, Масато Харада, Вільям Атертон, Шан Сугата, Скотт Вілсон, Шин Коямада, Того Ігава.

1+1, неділя 18 березня, 20.20

Дія стрічки відбувається у 1870-х роках. Американського капітана Олгрена (Круз) запрошують в Японію, щоб тренувати імператорські війська, котрі мають зламати опір непокірливих самураїв. Під час першої ж сутички герой отримує поранення і потрапляє у полон. Його не вбивають, а навпаки – лікують і знайомлять з кодексом самурайської честі…

Для студії «Ворнер Бразерс» «Останній самурай» був одним з чотирьох найгучніших проектів 2003 р. (інші три – «Термінатор-3» та дві [«Матриці»->matrix]). Заради ролі Олгрена Крузу довелось відмовитись від пропозиції знятися разом з Ніколь Кідман у «Холодній горі» – іншій картині про ветерана громадянської війни (замість нього на роль запросили Джуда Лоу). Круз також пожертвував своїм гонораром за «Самурая», бюджет якого перевищив 100 млн. доларів, внаслідок чого сенсаційно вибув зі складеного журналом «Forbes» списку ста найбільш високооплачуваних людей у світі шоу-бізнесу (втім, головний виконавець і сопродюсер в одній особі отримав чималі відсотки від прибутків стрічки). Сценарій написав Джон Логан («Гладіатор»). Володіти самурайським мечем катана Круза вісім місяців вчив Нік Павелл, який тренував Расселла Кроу для «Гладіатора», Мела Гібсона для «Хороброго серця» і всіх акторів, що знімались у «Мумії».

Зйомки фільму почалися 10 жовтня 2002 р. в Японії. «Я завжди поважав японський народ і захоплювався елегантністю та красою самурайського духу, – заявив Том Круз на прес-конференції у передмісті Осаки. – Ми збираємось вшанувати цей дух і показати красу цієї частини японської культури». Деякі епізоди (ярмарок у Сан-Франциско, вулицю «червоних ліхтарів» та усі інтер’єри) знімали у Лос-Анджелесі, однак над 80 % «японських» сцен працювали у Новій Зеландії, на Північному острові, у мальовничій долині біля гори Таранакі, дуже схожої на знамениту Фудзіяму. Для стрічки знадобилося 500 японських статистів, проте з-поміж місцевих азіатів, що запропонували свої послуги, найняли лише 50; решту довелося везти з Японії. Під час зйомок виник конфлікт з аборигенами маорі, які вважали, що вулкан Таранакі є божественним прабатьком усіх місцевих племен і що його ніяк не можна знімати на плівку, але Круз знову врятував картину, пожертвувавши велику суму місцевій школі.

Навіть якщо не вважати Круза видатним актором, слід визнати, що він вміє вибирати для себе проекти – більшість його картин були комерційно успішними, але мали й певні художні достоїнства. «Останній самурай» – це його четвертий фільм поспіль, який зібрав у США понад 100 млн. доларів (попередні три – «Неможлива місія-2», «Ванільне небо» та «Особлива думка»). Наступного року актору вдалося повторити власний рекорд середини 90-х, коли на екрани одна за одною вийшли п’ять стрічок за його участю, які подолали стомільйонний рубіж («Декілька добрих хлопців», «Фірма», «Інтерв’ю з вампіром», «Неможлива місія», «Джеррі Магвайр»). Втім, у «Самураї» Круза затьмарив Ватанабе у ролі ватажка бунтівників Кацумото. Як не дивно, чудову операторську роботу Джона Толла Кіноакадемія не відзначила навіть номінацією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *