Тобі Магвайр

Тобі Магвайр (Tobey Maquire / Тоби Магуайр) народився 27 червня 1975 р. у містечку Санта-Моніка (Каліфорнія). Його батьки, 18-річна секретарка Венді та 20-річний кухар Вінсент, тоді ще не були одружені. Впродовж наступних двох років вони встигли одружитись і розлучитись і в подальшому вихованням сина займались по черзі, тому Тобі змушений був весь час подорожувати між Каліфорнією, Орегоном і Вашингтоном, щороку міняючи школу. «Ми переїздили туди-сюди, немов божевільні, – згадує актор. – Я жив то з мамою, то з татом, з мамою та її сестрою, з татом і його матір’ю, з мамою та її бойфрендом, з татом і його дружиною». Венді Магвайр все життя хотіла стати актрисою і, не зумівши втілити мрію, переконала сина обрати цей нелегкий шлях. Коли Тобі було 12, мати навіть запропонувала йому 100 доларів за те, щоб він пішов на курси акторської майстерності замість економічної школи.

Свою кар’єру Магвайр почав зі зйомок у рекламі та епізодах другорядних серіалів. У 1992 р. він майже випадково отримав головну роль у телесеріалі, проте шоу закрили вже через 10 тижнів, випустивши на екрани лише 6 з відзнятих 13 епізодів. Наступного року юний актор дебютував у кіно маленькою роллю у фільмі «Життя цього хлопця», на зйомках якого потоваришував з [Леонардо Ді Капріо->leonardo-di-caprio]. Вони разом знялись у «Кафе «Донс Плам» Р. Д. Робба – напівдокументальному дослідженні звичаїв молоді 90-х. Пізніше, вже перетворившись на зірок першої величини, Тобі та Лео злякались, що сповнена нецензурних висловів картина може зіпсувати їх іміджі, і розпочали судовий процес, результатом якого став вердикт, що забороняє демонструвати «Кафе» на території США та Канади.

Після більш помітних, хоча й невеликих ролей в «Ожеледі» (1997) [Анга Лі->ang-lee], «Розбираючи Гаррі» (1997) Вуді Аллена та «Страху і ненависті у Лас-Вегасі» (1998) Террі Гілліама настала черга першого справжнього успіху. «Плезантвіль» (1998) Гері Росса, комедія, в якій актор зіграв сучасного підлітка Дейвіда Вагнера, що разом з сестрою потрапляє у світ старого чорно-білого телесеріалу, зробила популярними Магвайра і його партнерку Різ Візерспун. Позиції Тобі на «фабриці мрій» зміцнила роль Гомера Веллса у створеній Лассе Хальстрьомом екранізації роману Джона Ервінга «Правила виноробів» (1999), яка отримала два «Оскари» та багато інших кінонагород.

У 2000 р. Магвайр став партнером знаменитих Майкла Дагласа і Роберта Дауні-молодшого у стрічці «Вундеркінди» Кертіса Хенсона, де перевтілився у письменника-початківця, котрий під керівництвом досвідченого колеги знаходить своє місце у житті. «У нього є вражаюча для молодого актора простота, – вважає Даглас. – Тобі схожий на Хамфрі Богарта та Спенсера Тресі. Він вміє слухати і чудово відчуває момент, не боїться пауз».

Цілковитою несподіванкою було запрошення Магвайра на головну роль у високобюджетному кінокоміксі [«Людина-павук»->spiderman] (2002) Сема Реймі. Багато хто сумнівався у тому, що Тобі зможе переконливо зіграти супергероя, але рекордні касові збори (400 млн. доларів у прокаті США) підтвердили, що режисер не помилився у виборі виконавця. «Багато що у цьому фільмі я робив сам, – розповідає актор. – Виконав декілька трюків, серед яких були смертельно небезпечні. Я тренувався: займався йогою, гімнастикою і кунг-фу».

Ризикувати життям Магвайру довелось й на зйомках «Фаворита» Гері Росса. Під час роботи над однією зі сцен кінь під ним різко зупинився, і Тобі, вилетівши з сідла, врізався в огорожу тренувального ранчо. Подейкували, що через травму він не зможе зніматись у продовженні «Людини-павука», однак актор знайшов у собі сили і повернувся на знімальний майданчик коміксового блокбастера. На початку травня його можна буде побачити у [«Людині-павуку-3»->spider-man-3].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *