Чумова п’ятниця

Чумова п’ятниця (Freaky Friday / Чумовая пятница). США, 2003. Режисер Марк С. Вотерс. У ролях: [Джеймі Лі Кертіс->jamie-lee-curtis], [Ліндсей Лохан->lindsay-lohan], Марк Хармон, Чед Мюррей, Стівен Тоболовскі, Джанет Чой, Гарольд Гоулд.

Інтер, п’ятниця 20 квітня, 14.30

Психіатр Тесс Коулмен та її 15-річна донька Енн мають абсолютно різні смаки і погляди на життя. Одного дня їх суперечки досягають апогею: Тесс не подобається захоплення дочки музикою, а Енн терпіти не може нареченого матері Раяна і активно протестує проти їх весілля. Кожна з них вважає, що для того, щоб зрозуміти її, треба хоч день прожити у її шкірі, і наступного дня, у п’ятницю, ця мрія раптом збувається: за допомогою чаклунства вони міняються тілами…

Сюжет про людей, які помінялись тілами, є одним з найпопулярніших у комедійному жанрі. Його використали у «Ципоньці» з Робом Шнайдером, однак грубі жарти стрічки не дозволяли рекомендувати її для родинного перегляду. Натомість «Чумова п’ятниця» – це саме той фільм, на який батьки можуть піти разом з дітьми (студія Волта Діснея, яка випустила картину, залишається вірною своїм традиціям). Стрічка є третьою екранізацією однойменної книги Мері Роджерс. Вперше її перенесли на екран у 1976 р.; роль дочки тоді виконала 13-річна [Джоді Фостер->jodie-foster], матері – Барбара Харріс, а режисером був Гері Нельсон. Роджерс не лише написала сценарій фільму, а й переробила його у бродвейський мюзикл, в якому виступала Фостер. У 1995 р. було створено телевізійну екранізацію за участю Габі Хоффман та Шеллі Лонг.

Подейкували, що Тесс Коулмен у новій «Чумовій п’ятниці» зіграє Фостер. Потім ЗМІ повідомили, що роль дісталась Аннетт Бенінг (номінація на «Оскар» за «Красу по-американськи»). Коли актриса залишила проект, її замінила Джеймі Лі Кертіс («Хелловін», «Втопити Мону»). Роль Енн отримала 16-річна Ліндсей Лохан («Пастка для батьків»). Келлі Осборн, дочка знаменитого рокера, мала зіграти найкращу подругу Енн і виконати одну з пісень, але змушена була відмовитись через хворобу матері; замість неї запросили акторку Крістіну Відал. Сценарій написала дебютантка Хізер Хеч. Зйомки, заплановані на початок вересня 2002 р., були затримані на кілька тижнів через різні від’їзди та заміни і почались наприкінці вересня у Лос-Анджелесі.

Стрічка, бюджет якої склав 26 мільйонів, зібрала в американському прокаті понад 108 млн. доларів. Критики вважають, що причиною такого успіху є гра головних виконавиць, які з дивовижною легкістю переходять від одного персонажа до іншого. Лохан впоралась зі своїм завданням краще, ніж Джоді Фостер у першій «П’ятниці», а Кертіс, якій завжди найкраще вдавались комедійні ролі (акторка стала зіркою після «Рибки на ім’я Ванда» і отримала «Золотий глобус» за «Правдиву брехню»), перетворила фільм на свій бенефіс.

1 коментар для “Чумова п’ятниця”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *