Ціна страху

Ціна страху (The Sum of All Fears / Цена страха). США, 2002. Режисер Філ Олден Робінсон. У ролях: [Бен Аффлек->ben-afflek], [Морган Фрімен->morgan-freeman], Бріджет Мойнахан, Джеймс Кромвелл, Алан Бейтс, Філіп Бейкер Холл, Лів Шрайбер.

Інтер, п’ятниця 27 квітня, 23.25

Загублений ядерний пристрій потрапляє до рук європейських терористів, які хочуть влаштувати теракт, видавши його за справу рук росіян, бо бажають повернення “холодної війни”. Єдиний, хто може розгадати зловісний план, – аналітик ЦРУ Джек Раян.

Фріман та Аффлек

Раян, герой романів Тома Кленсі, вперше з’явився на екрані у 1990 р. у фільмі “Полювання за “Червоним жовтнем” Джона Мактірнена у виконанні Алека Болдуїна, однак центральним персонажем картини був не він, а капітан Сем Раміус (Шон Коннері). Фільм мав великий успіх у прокаті (касові збори у США перевищили 120 млн. доларів) та отримав “Оскара” за звукові ефекти. Болдуїн мав зніматися і в екранізації наступного роману Кленсі – “Іграх патріотів” (1992) Філліпа Нойса. Проте зйомки стрічки відклали на деякий час, актор почав виступати на Бродвеї разом з Джессікою Ленг у “Трамваї “Бажання” і втратив роль. Його замінив Харрісон Форд, який і зіграв Джека Раяна напередодні свого 50-річчя. Фільм зібрав у США близько 90 мільйонів, і Форд знову перевтілився у Раяна у стрічці Нойса “Пряма і явна загроза” (1994), яка сподобалась публіці ще більше (122 млн. доларів у прокаті США).

У четвертій картині про пригоди аналітика головна роль (після відмов Форда й Болдуїна) дісталася Аффлеку. Його гонорар склав 10 мільйонів. Роман, написаний ще до подій 11 вересня 2001 р., довелося суттєво переробити, замінивши мусульманських терористів європейськими неонацистами. Зйомки фільму розпочалися 12 лютого 2001 р. у Монреалі і велися у Вашингтоні, Москві, Хайфі та Південно-Каліфорнійській пустелі. Вихід на екрани стрічки, яка розповідає про серію терактів на території США, всерйоз схвилював адміністрацію президента: багато хто вважав, що американцям більше не потрібні такі картини. Попри ці побоювання, “Ціна страху” добре пройшла у прокаті, зібравши понад 112 млн. доларів. Третій виконавець ролі Раяна справив добре враження на автора героя: Кленсі захотів написати нову серію романів про діяльність молодого Джека, щоб Аффлек міг і надалі грати цю роль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *