Бетмен повертається

Бетмен повертається (Batman Returns / Бэтмен возвращается). США, 1992. Режисер [Тім Бертон->tim-burton]. У ролях: [Майкл Кітон->michael-kiton], [Денні Де Віто->danny-de-vito], [Мішель Пфайффер->michelle-pfeiffer], [Крістофер Вокен->christopher-walken], Майкл Гуф, Пет Хінгл.

ICTV, вівторок 1 травня, 19.05

Місто Готем тероризує новий лиходій – жахливий мутант Пінгвін (Де Віто). Бетмену (Кітон) доводиться мати справу не тільки з ним, але й з загадковою і чарівною Жінкою-Кішкою (Пфайффер).

Цього разу, маючи 83-мільйонний бюджет, Бертон реалізував усі свої дивацькі фантазії, перетворивши Готем на місто-пекло, повне втрачених душ.  Де Віто щодня доводилося гримувати кілька годин, впродовж яких він сидів не рухаючись і переглядав на відеокасетах улюблені картини.

Пфайффер блискуче зіграла Жінку-кішку. Ще коли готувався сценарій першої стрічки про Людину-кажана, акторка благала Тіма Бертона вигадати для неї хоча б крихітну роль, яку погоджувалася грати безоплатно. Проте спритна героїня з’явилася лише у другій частині, і за право перевтілитись у неї боролися Шер, Мадонна, Аннетт Бенінг, Шон Янг та інші. Пфайффер, котра перемогла інших претенденток, вісім місяців готувалася до фільму: займалася йогою, гімнастикою, бігом, тренувалася під керівництвом чемпіонки США з кікбоксингу Кеті Лонг. Їй також довелося привчати своє тіло гнутися і «чіплятися» будь за що, немов кішка. «Часом я вже жахалася від того, що можу робити, – каже акторка. – Через деякий час після початку зйомок я почала помічати у себе хапальні й кусальні інстинкти!» Їй навіть довелося провести тиждень у психіатричній клініці, щоб звільнитися «від психологічного костюму Жінки-кішки». Глядачі були у захваті від героїні Пфайффер, віддавши їй третє місце у списку найбільш сексуальних кіноперсонажів усіх часів, складеному британським журналом «Емпайр».

За перші три дні прокату «Бетмен повертається» приніс понад 45 млн. доларів. Усіх вразило акторство Пфайффер, а також фантастичні декорації та карколомні трюки. Далі відбувся відчутний спад інтересу публіки: чим більше людей дивилося картину, тим більше було розчарованих. Любителям коміксів не сподобався Пінгвін Де Віто, який мав мало спільного з однойменним персонажем «галереї бестій» – кмітливим гангстером з пташиним носом та манерами аристократа. Стрічка виявилась занадто похмурою, розрахованою майже виключно на прихильників творчості Бертона. Тим не менш фільм став касовим лідером сезону, зібравши у США 163 мільйони, і номінувався на премію Кіноакадемії за грим та спецефекти.

Значно більше інформації про Бетмена та його ворогів можна знайти на сайті EmperorJoker.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *