Шрек Третій

Напевно, ніхто не сподівався побачити у третьому “Шреку” щось принципово нове, чого не було у попередніх частинах. Але ніхто й не чекав, що він виявиться настільки вторинним, малосмішним і відверто нудним.

Перший “Шрек” був свіжим подихом у світі анімації, який сміливо розправлявся з казковими персонажами і сюжетами, пародіюючи їх у купі з сучасними блокбастерами. У ньому на кожному кроці була несподіванка. Другий був трохи більш передбачуваним, але у ньому ще було достатньо цікавих поворотів, щоб міцно втримувати глядацьку увагу. З третього несподіванка випарувалась. Ті самі персонажі, ті самі жарти, типу літаючих віслюко-дракончиків, той самий лиходій, до того ж дуже нудний – треба було підібрати когось більш живого і хоч трохи страшнішого.

Нібито продовжується комічне переосмислення казкових законів і стереотипів, але не в такому масштабі і без такого ентузіазму, як раніше, немовби за інерцією, на конвеєрі. Войовнича Білосніжка, психопатичний Мерлін, казкова школа, де усі поводяться не краще, ніж у справжній, – вони всі можуть розважити, але не більше, ніж на одну хвилину. Нібито все ще присутня сатира на шоу-бізнес, але від неї залишились самі краплі, на які можна навіть не звернути уваги. Нібито є і жарти, але всі з них по-справжньому смішні якраз умістилися в рекламний ролик. І екшн-епізоди є, і музичні номери, але жоден з них навіть близько не наближається до, наприклад, штурму палацу з другої частини.

Найвідданіші прихильники “шрекіади” не можуть не помітити суттєвих втрат. У фільмі погано витримано ритм і темп – часом виникає враження, що у ньому нічого не відбувається, і загроза заснути цілком реальна. Розчаровує король Артур – він виглядає просто жалюгідно. Ясна річ, одна з фішок картини у цьому й полягала, однак у фіналі стрічки він виглядає так само жалюгідно, як і на початку. Розчаровує сам Шрек, який у фільмі активної ролі практично не грає. Сюжет надто нагадує другу частину (королівство захоплюють злі сили, герої потрапляють у полон, потім звільняються і рятують усіх), та й взагалі, його майже немає – його поглинають мелодраматичні діалоги Шрека і Артура, жарти про поганий запах велетня і Осел з Котом, які, хоч і помінялись ролями, з кожним разом стають все менш цікавими. Повнометражний фільм, нехай анімаційний, висмоктано з пальця – незрозуміло, навіщо було його знімати, якщо у авторів в рукаві немає жодного козиря. Краще було зразу знімати четверту частину про те, чому Шрек живе у болоті – принаймні це б поглибило знання глядача.

Підсумок: коротко й доступно – перше велике розчарування літнього сезону-2007.

15 коментарів для “Шрек Третій”

  1. І все-таки я був правий, коли хвилювався за Третій Шрек у січні, побачивши його перший трейлер. Провальний та несмішний (крім епізоду з Піноккіо))). Що ж треба прийняти правило: наявність хорошого, вдалого трейлера є необхідною умовою хорошого кіноблокбастера. Проте не є достатньою 🙂 Шкода. Це все що залишається сказати.
    До речі, саундтрек до Третього Шрека теж абсолютно ніякий, безбарвний та нудний. Хітів рівня Smash Mouth – All Star, I’m A Believer, Baha Man – Best Years Of Our Lives, Rufus Wainwright – Hallelujah, Counting Crows – Accidentally in Love, Tom Waits – Little Drop of Poison, Frou Frou – Holding Out for A Hero, якимим виблискували перші дві частини, ви там просто не знайдете. Данкі та Кіт знову виконують разом пісню, проте це не хіт Ріккі Мартіна “Livin’ La vida Locca”, а взагалі невідомо що.

  2. Він – це про мене йшлося? )))
    я відповідав і на рецензію, і на коментар)))ггг так що можете не сперечатися))) я бачив, як раділи діти цьому зеленому чудищу, цього достатньо для оцінки мульту;)

  3. Фільм якраз спробували зняти так, щоб було цікаво і дітям, і дорослим (діти більшості пародій і натяків просто не вловлять). У першому це вдалося, і навіть у другому, а зараз – ні.

  4. Супер кіно! Краще двох попередніх.
    Щось не пригадую моментів, де можна було заснути!!!
    Може сам сюжет (загальна лінія) тревіальний, але зато яка купа приколів (смішні репліки і тп)!!! Український дубляж на висоті – 100балів!!
    Фільм деякі знайомі вже кілька разів дивилися в кінотеатрі.
    Сам думаю піти вдруге.

  5. Слабо, просто ніяк. Дешева патетика про невдах, які стають героями в дусі діснеєвських стрічок, сценарій взагалі пустий – все притягнуто за вуха. Жарти – на рівні плінтуса. Особисто – 3/10.

  6. Наші артисти і перекладачі своїм вільним перекладом зробили з гі…на цукерку. Недавно глянув Шрека-3 в російському перекладі і зрозумів чому на нього так гонять. Там дійсно переклад близький до оригіналу і жартів там максимум 10% від того що є в українському, всі герої якісь тупенькі сопляки.
    Хто хоче поржати – йдіть на укр.дубляж.
    Хто хоче розчаруватися в Шреці – купуйте (скачуйте) піратки і дивіться російськомовний варіант.

  7. Справді, третій фільм не такий яскравий, динамічний, як перші два. Проте український дубляж вкотре зробив свою справу – жарти тонко підібрані, чудово виконані. Браво!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *