Ліга видатних джентльменів

Ліга видатних джентльменів (The League of Extraordinary Gentlemen / Лига выдающихся джентльменов). США, 2003. Режисер Стівен Норрінгтон. У ролях: [Шон Коннері->sean-connery], Пета Вілсон, Шейн Вест, Річард Роксберг, Стюарт Таунсенд, Джейсон Флемінг.

ICTV, неділя 20 травня, 16.20

1899 рік. Загадковий Фантом, який мріє про владу над усім світом, здійснює геополітичні диверсії, провокуючи світову війну. Королева Вікторія наказує одному з керівників секретної служби Кемпіону Бонду зупинити негідника. Той доручає таємничому «М» (Роксберг) зібрати загін для виконання нелегкого завдання. До складу екстраординарної ліги увійшли: знаменитий шукач пригод з романів Х. Райдера Хаггарда Аллан Квотермейн, давня знайома графа Дракули Міна Харкер, Том Сойєр, який виріс і став детективом, безсмертний Доріан Грей  та людина-невидимка Родні Скіннер. Ще двох героїв – Джекілла-Хайда і капітана Немо – поставили перед вибором: приєднатися до команди чи сісти у в’язницю…

Ідея зібрати разом багатьох знаменитих персонажів належить Алану Муру, автору чудового графічного роману «Вбивчий жарт» і коміксу «З пекла», який студія «ХХ сторіччя – Фокс» екранізувала у 2001 р. Мур довго вивчав сотні книг, оповідань, віршів та пісень ХІХ століття, щоб створити ні на що несхожий світ, в якому могли б зустрітися герої. Інша справа – наскільки вдалося сценаристу Джеймсу Робінсону і режисеру Норрінгтону («Блейд») зберегти у стрічці вишуканість та іронічність твору Мура.

Роль Міни, на яку запрошували Моніку Беллуччі, Мілу Йовович та Саффрон Берроуз, врешті-решт дісталася «Нікіті» Петі Вілсон. Зйомки фільму почалися у Празі, проте у серпні 2002 р. їх довелося перервати через найбільшу за останні 175 років повінь. Люди не постраждали, але два з п’ятдесяти підготовлених знімальних майданчиків – «Наутілус» капітана Немо на Влтаві та декорації Лондона, Парижа і Венеції, побудовані на старому авіазаводі, – були знищені повністю. Графік робіт був зірваний, прем’єру довелося відкласти на місяць, бюджет картини виріс з 80 до 100 млн. доларів, а зйомки перенесли на Мальту.

Сцени на «Наутілусі», який стає штаб-квартирою ліги, відзняли на острові Гозо. На краю мальовничого стрімчака побудували бетонну «палубу» і «рубку». Місцева влада закрила район для навігації; патрульні катери стежили за тим, щоб сучасні човни не потрапили у кадр. На Мальті також знімали африканські епізоди та східну резиденцію Фантома. Над рештою сцен працювали у Відні та Великобританії. Через надзвичайно щільний графік зйомок «Ліги» Шон Коннері, єдиний з усіх виконавців ролі агента 007, не зміг приїхати у Лондон на королівську прем’єру ювілейної стрічки про Джеймса Бонда «Помри в інший день».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *