Міцний горішок-4

Міцний горішок-4 (Live Free Or Die Hard / Крепкий орешек-4). Бойовик. США, 2007. Режисер Лен Вайсмен. У ролях: [Брюс Вілліс->bruce-willis], Тімоті Оліфант, Джеффрі Райт, Мері Елізабет Вінстед.

Поліцейський Джон Макклейн (Вілліс) знову береться за зброю, щоб зупинити чергову банду терористів.

Ідея створити цю стрічку спала на думку продюсерам ще влітку 1995 р., через великий успіх у прокаті “Міцного горішка-3”. Дію збирались перенести на корабель, але сценарій не сподобався Віллісу, і його використали для “Швидкості-2”. Потім подейкували, що поліцейський Джон Макклейн помандрує у джунглі Латинської Америки, де зіпсує життя найнебезпечнішому наркобарону у світі. Було ще кілька версій, однак головний виконавець щоразу повертав сценарій з відмовою. У березні 2004 р. сценарист Марк Бомбек запропонував Брюсу власний варіант четвертого “Горішка”, який переробив зі свого же сценарію “Третя світова війна.com”: головний герой протистоїть хакерам, які погрожують за три дні поставити Америку на коліна. Віллісу ідеї Бомбека сподобались, і він попросив “горішкового” експерта Дага Річардсона переписати сценарій під його героя. Два роки тривала шліфовка сценарію та переговори зі студією “ХХ сторіччя – Фокс”. Весь цей час актор жартував з пресою, казав, що навіть не знає, чи залишиться Макклейн у живих: “Я ще не читав остаточну версію сценарію, проте мені здається, що цей фільм буде останнім. Якщо я піду зараз, то залишусь непереможеним”.

У травні 2006 р. продюсер Арнольд Ріфкін заявив, що сценарій готовий і що ведуться пошуки талановитого режисера нового покоління. Вибір пав на Лена Вайсмена, постановника двох частин містичного бойовика “Інший світ”. “Наші лиходії використовують як зброю високі технології, а наш герой перемагає їх за допомогою кулаків!” – так він пояснив основну ідею картини на прес-конференції, присвяченій запуску проекту. Він також казав, що “Міцний горішок-4” замикає коло: як і в першій частині, Макклейну доведеться битися зі злочинцями у великому будинку.

В Інтернеті можна знайти безліч чуток щодо сюжету майбутнього фільму. Кажуть, що сценарій розбитий на три частини: “День 1”, “День 2” та “День 3”. Терористи-хакери вирішили, що усе зроблять за три дні, а державна система не встигне їх зупинити через неузгодженість роботи окремих департаментів. Спочатку злочинці беруть під свій контроль керування світлофорами і потягами та бази даних дрібних підприємств, потім банківську та біржову системи, кредитні картки й інші економічні механізми. Нарешті, по всій країні вимкнеться електрика – і Америку охопить хаос. Єдиний, для кого цей план має сенс, – головний лиходій, який за сумісництвом є державним консультантом з комп’ютерних питань: якщо він швидко усе полагодить, його репутація підніметься на неймовірну висоту.

Однак не виключено, що в остаточній версії сценарію усе буде по-іншому. Подейкували, що в стрічці у Макклейна буде син, і Вілліс хотів запросити на цю роль Джастіна Тімберлейка, у якому бачив нового героя “екшн”. Коли Тімберлейк відмовився, сина перетворили на дочку, роль якої дісталась Мері Елізабет Вінстед (“Пункт призначення-3”).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *