Алі

Алі (Ali / Али). США), 2001. Режисер [Майкл Манн->michael-mann]. У ролях: [Вілл Сміт->will-smith], [Джон Войт->john-voight], Рон Сілвер, Маріо Ван Піблз, Джейд Пінкетт-Сміт, Мікелті Вільямсон.

Ентер-фільм, субота 11 серпня, 21.30

Картина, яка охоплює період з 1964 по 1974 рік, розповідає про основні події найбільш бурхливого десятиріччя з життя одного з найвидатніших боксерів минулого століття – Мохаммеда Алі. Талановитому темношкірому спортсмену доводилось весь час відстоювати не тільки чемпіонський титул, а й власні принципи, права і переконання.

ali1

Над біографічною стрічкою про непереможного короля рингу свого часу планували працювати такі славетні режисери, як Стівен Спілберг та Олівер Стоун. Потім проектом зацікавився Баррі Сонненфелд («Люди у чорному»), однак за рік до початку зйомок він змушений був відмовитися. Режисерське крісло мав зайняти афро-американець Спайк Лі («Лихоманка у джунглях»), проте врешті-решт у ньому опинився «оскарівський» номінант Манн («Сутичка», «Своя людина»). Для митця, який вважає себе «дитиною 60-х», «Алі» став розповіддю про боротьбу з системою, війну у В’єтнамі та расове пригноблення.

«Я не збирався зняти щось на кшталт «Скаженого бика», – стверджує постановник. – Звичайно, у фільмі будуть сцени боксерських боїв, і запевняю вас, Вілл Сміт виглядає у них чудово. Але головне завдання картини – відтворити енергію Америки на прикладі героя-бійця. Боксер, улюбленець жінок, друг Малколма Ікса, борець за справедливість, герой мас-медіа, який шокував увесь світ тим, що перейшов в іслам і змінив ім’я Кассіус Клей на Мохаммед Алі… Ця людина була чотирма бітлами в одній особі!» У стрічці знялися відомі спортсмени, наприклад, колишній боксер-важковаговик Майкл Бент у ролі Сонні Лістона. Консультантом на зйомках був сам Алі. «Мохаммед задоволений фільмом в цілому, – каже виконавець головної ролі. – Йому сподобалось, що картина вийшла не сентиментальною».

ali1

Для Сміта («День Незалежності», «Люди у чорному», «Ворог держави»), котрий до того вісім років знімався виключно у бойовиках та комедіях, стрічка Манна стала шансом продемонструвати серйозні драматичні здібності. Актор протягом року тренувався під керівництвом Алі і перетворився на справжнього атлета, набравши 15 кг м’язової ваги. «Крім того, я перерив усі архіви, – розповідає зірка. – Я передивився усе, що міг знайти і немовби переродився. Я можу імпровізувати від імені Алі. Я почав мислити як боксер. Манн намагався вижати з мене усе, на що я здатен». Сміт також наполіг, щоб його дружині доручили грати Сонджі Рої, першу дружину Алі. За свою блискучу роботу актор отримав номінації на «Золотий глобус», «Оскар» та афро-американську премію «Імейдж», а потім виборов нагороду «MTV Movie Awards» за найкраще виконання чоловічої ролі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *