Вогненні сходи

Вогненні сходи (Ladder 49 / Огненная лестница). США, 2004. Режисер Джей Рассел. У ролях: [Хоакін Фенікс->joakin-phoenix], [Джон Траволта->john-travolta], Джасінда Баррет.

1+1, четвер 30 серпня, 23.55

Джек Моррісон (Фенікс) під час гасіння пожежі опиняється у вогняній пастці і, чекаючи допомоги від колег по бригаді – «драбини 49», згадує власне життя…

ladder1

До вивчення матеріалу Фенікс поставився надзвичайно серйозно: записався на курси пожежників, кілька тижнів засвоював теорію, жив разом з курсантами у пожежній частині, а потім почав їздити з ними «на практику». Це були звичайні виклики, і Фенікс йшов у полум’я без жодної опіки. «Коли я вперше зайшов у палаючий будинок, мені стало дуже страшно і я закричав: «Рятуйте!» – зізнається актор. – Хлопці потім так мене і називали, написали це слово замість прізвища на моїй робі, касці та кисневому балоні». Однак через деякий час Хоакіну все ж таки вдалося заслужити повагу професіоналів. «Я б хоч сьогодні зарахував його у штат», – сказав якось один з керівників Департаменту пожежної охорони Балтимора, де проходили зйомки.

Джон Траволта зіграв начальника пожежної частини, де служить Джек, його старшого друга та наставника. Він теж готувався до зйомок у пожежній академії, але приєднався до Фенікса набагато пізніше («Мені треба засвоїти 20-тижневий курс за 20 днів», – жартував Траволта). Коли ж Джон разом з Хоакіном й пожежниками поїхав на виклик, з продюсерами мало не стався інфаркт: з того часу голлівудським акторам забороняють брати участь у гасінні справжніх пожеж. Реальна небезпека виникла вже під час зйомок: в одному з епізодів Фенікс і Траволта заблукали у задимленому лабіринті і не змогли знайти вихід з приміщення. Довелося викликати справжніх пожежників, які й врятували «колег».

ladder1

Режисеру Джею Расселу пропонували знімати стрічку у Бостоні, Філадельфії та Торонто, проте він обрав Балтимор: «У цього міста є обличчя, характер і архітектура, яку легко впізнати. Я вже працював тут, і мені сподобалось. До того ж у муніципальному Департаменті пожежної охорони нам пообіцяли, що зроблять для нас усе, що буде потрібно». Ще однією причиною була наявність у Балтиморі великої кількості покинутих будівель, котрі можна було використати: для «Сходів» зняли сім пожеж, спаливши найрізноманітніші об’єкти – від чотириповерхового житлового будинку до покинутого елеватора. За 70 днів зйомок у місті та його околицях студія оплатила 7,5 тисяч готельних номерів, найняла 400 місцевих спеціалістів, скористалась послугами понад 140 підприємств і повністю відбудувала 100-літню історичну будівлю пожежної частини, яка є однією з «зірок» фільму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *