Інший

Інший (Godsend / Другой). США, 2004. Режисер Нік Гемм. У ролях: [Грег Кіннер->greg-kinnear], [Ребекка Ромейн-Стамос->rebecca-romijin-stamos], [Роберт Де Ніро->robert-de-niro], Камерон Брайт, Дженні Лівайн, Дебора Оделл, Джанет Бейлі, Марша Беннетт, Девон Бостік.

СТБ, субота 13 жовтня, 19.05

Родина Данкан жила щасливо до трагічного випадку: восьмирічного Адама збив автомобіль. Невдовзі вбите горем подружжя знайомиться з лікарем Річардом Веллсом (Де Ніро), який заявляє, що у нього в клініці розроблена методика клонування людини, і пропонує створити нового Адама. Через дев’ять місяців на світ з’являється Адам № 2…

godsend

Голлівуд не вперше створює фільм на тему клонування (однією з попередніх спроб був фантастичний бойовик «Шостий день» з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі). Цього разу режисер Нік Гемм («Розмова з янголом», «З думкою про тебе», «Яма») запропонував глядачам моторошний трилер, котрий сам назвав гібридом «Дитини Розмарі» Романа Поланського та «Інших» Алехандро Аменабара. Сценарій написав Марк Бомбаккі, який потім отримав замовлення на сценарій «Міцного горішка-4». Знімальна група кілька місяців шукала виконавця ролі Адама-Закорі, переглядаючи відеокасети з пробами з Нью-Йорка, Лос-Анджелеса, Чикаго й Торонто. Вибраний на роль Камерон Брайт впорався зі своїм завданням не гірше, ніж його славетні колеги. Картина мала вийти на екрани у жовтні 2003 р., однак після тестових переглядів деякі сцени довелося перезнімати. Американська прем’єра «Іншого» відбулась 30 квітня 2004 р.

Клонування – модна тема, яку Голлівуд активно розробляє, але переважно у двох напрямках. По-перше, це найкращий спосіб оживити для продовження вбитого у попередній серії головного героя (типовий приклад – «Чужий-4»). По-друге, клонування може бути ефектним сюжетним ходом для різноманітних фільмів жахів. «Інший» належить саме до цієї категорії. Моральний аспект проблеми, який персонажі обговорюють на початку картини, все ж таки залишається на другому плані, а на перший виходять типові прийоми залякування глядача. Гемм намагався створити гібрид «Дитини Розмарі» та «Інших», однак у тих стрічках жахи були не метою, а способом її досягнення. Розчаровує і фінал – його фактично немає. Єдине, що вирізняє «Іншого» з-поміж десятків подібних фільмів жахів, – добрий акторський склад: Де Ніро у ролі «диявола-спокусника» примушує згадати свого зловісного персонажа з «Серця Ангела».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *