Потяг на Юму

Потяг на Юму (3:10 to Yuma / Поезд на Юму). Вестерн. США, 2007. Режисер [Джеймс Менголд->james-mengold]. У ролях: [Расселл Кроу->russell-crowe], [Крістіан Бейл->christian-bale], Бен Фостер, Пітер Фонда, Гретхен Молл, Алан Тадік.

Щоб врятувати свою ферму від кредиторів, фермер Ден Еванс (Бейл) погоджується стати одним з конвоїрів, що супроводжують на залізничну станцію відомого бандита Бена Вейда (Кроу). Банда Вайда хоче звільнити ватажка за будь-яку ціну, та й сам злочинець виявляється хитрим стратегом і добрим психологом…

uma-3-10

У 1953 р. Елмор Леонард написав коротеньке оповідання про шерифа, який конвоює молодого грабіжника до потягу, який повезе його до місця суду і страти. Через чотири роки вийшов однойменний фільм, де сюжет значно розширили і доповнили хеппі-ендом. Картина мала успіх в США та за кордоном, увійшла в золотий фонд вестернів і отримала номінацію на премію Британської кіноакадемії. Злочинець (Гленн Форд) у стрічці був значно старшим, а шериф перетворився на фермера.

У 2003 р. почалась робота над новою кіноверсією за сценарієм Майкла Брандта та Дерека Хааса. Режисер Менголд та його дружина, продюсер Кеті Конрад, почали готувати проект до запуску силами своєї кінокомпанії “Конрад”. Роллю бандита Бена Вейда зацікавився Том Круз; роль фермера одночасно запропонували Еріку Бана, але акторам не вдалося узгодити свої знімальні графіки, і проект тимчасово завис у повітрі. У серпні 2006 р. ЗМІ повідомили сенсаційну новину про те, що Менголду вдалось домовитись з Кроу та Бейлом. До кінця вересня усі контракти було підписано, і зйомки почались 23 жовтня у Нью-Мехіко, на ранчо Бонанза-Крік. Бюджет “Потягу” склав 60 млн. доларів.

Для зйомок на вигаданій станції Контеншен побудували кіно містечко навколо ранчо Серро Пелон поряд з селищем Галістео. Будова обійшлася у два мільйони. Перший день роботи супроводжувався сумним інцидентом: під час зйомок погоні за диліжансом один з коней налетів на машину, з якої велися зйомки.

У березні на щорічній кіновиставці відбулася презентація фільму для прокатників. Студія намітила прем’єру на жовтень, але коли стало відомо, що наприкінці вересня на екрани вийде інший вестерн, “Вбивство Джессі Джеймса боягузом Робертом Фордом”, “Потяг на Юму” випустили в прокат на початку вересня.

2 коментаря для “Потяг на Юму”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *