Єлизавета: Золоте століття

Єлизавета: Золоте століття (Elizabeth: The Golden Age / Елизавета: Золотой век). Історична драма. Великобританія-Франція, 2007. Режисер Шекхар Капур. У ролях: [Кейт Бланшетт->cate-blanschett], [Джеффрі Раш->jeffrey-rush], [Клайв Овен->clive-owen], [Саманта Мортон->samanta-morton], Ріс Іфанс.

golden-age

Дев’ять років тому індійський режисер та австралійська актриса вразили Голлівуд фільмом “Єлизавета” про сходження королеви на престол і про епоху глобальних змін у західній цивілізації: картину номінували на “Оскар” у семи категоріях і відзначили призом за найкращий грим. Коли у 2005 р. почались розмови про продовження стрічки, Бланшетт, яка завдяки “Єлизаветі” стала зіркою, заявила, що не бачить у зйомках другої частини жодного сенсу. Проте вже через два місяці вона підписала контракт на участь у “Золотому столітті” – фільмі, дія якого розгортається через 15 років після подій, про які розповідалось в “Єлизаветі”. “Кейт властива мінливість, – каже Капур. – Характеру Єлизавети вона теж була властива. Саме тому Кейт настільки чудова у цій ролі”. Акторка пояснювала, що її привабив “фантастично талановитий сценарій про жінку, що наближується до середини життєвого шляху”.

Головним чоловіком у житті королеви в новій стрічці стане сер Волтер Ролі (Овен) – англійський поет та мандрівник. У 1584 р. він заснував в Америці першу англійську колонію і привіз в Європу тютюн; зараз його прізвище носить столиця штату Північна Кароліна. За сюжетом закохана у хороброго авантюриста Єлизавета посприяє шлюбу своєї фрейліни Бесс і сера Ролі. Іншим важливим персонажем буде королева Шотландії Марія Стюарт (Мортон). У 1568 р., після двох шлюбів, народження спадкоємця та кількох змов вона втекла в Англію; Єлизавета наказала арештувати її та відправити до в’язниці, оскільки Марія Стюарт була для неї небезпечною суперницею у боротьбі за трон. 18 років Марія провела в ув’язненні, а у 1587 р. її судили за участь у змові проти Єлизавети, визнали винною і стратили.

Політичним, військовим та ідеологічним противником Єлизавети у “Золотому столітті” буде іспанський король Філіпп ІІ у виконанні актора Хорді Молья, відомого у нас за роллю кубинського мафіозі в “Поганих хлопцях-2”. Він довго сподівався возвести на британський трон католичку Марію Стюарт і тому допомагав учасникам змов проти Єлизавети. Коли страта Марії поклала край його надіям, Філіпп ІІ вирішив повернути Англію до католицтва воєнним шляхом. У 1588 р. він відправив до британських берегів Велику Армаду, але через шторм його флотилія зазнала нищівної поразки.

Знамениту морську битву знімали в останні дні, наприкінці липня 2006 р., на студії “Шеппертон” на тлі синіх екранів. Потім на комп’ютері у кадри додали протоку Ла-Манш, пожежі, фонтани води від вибухів ядер. Окремо знімали сцену двобою корабля Волтера Ролі з іспанським галеоном. Щоб драматизувати дію, постановник вирішив, що палубі ворожого судна будуть у паніці бігати двоє коней. Епізод був надзвичайно складним, проте Капур відмовився його спрощувати, незважаючи на те, що часу на зйомки залишалось дуже мало.

5 коментарів для “Єлизавета: Золоте століття”

  1. Хороший фильм, мне понравился! Может я немного предвзято судил, так как обожаю исторические фильмы подобного плана, но все же фильм стоит потраченного времени!

  2. а у вас не склалось враження, що в планах є ще і третя частина – фільм, хоч і має логічне завершення. але воно більше подібне на паузу, наж на урочистий фінал – ?

  3. Третя частина (якщо вона і буде) також знайде свого глядача. “Золотий вік” – сильне тематичне кіно, воно і не повинно було подобатись всім.

  4. та я й не кажу, що фільм поганий чи слабкий. але постійно було відчуття, що автори “економлять” – на кількості дійових осіб, подій, сюжетних ліній, конфліктів і емоцій, і фінал тільки посилив це відчуття.

  5. дуже гарний фільм…раджу переглянути тим,хто цього ще не встиг зробити…чудовий люжет,постановка і прекрасні актори….+1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *